wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 4 lipca 2011

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką

Zielono, świeżo i smakowicie - czyli tak jak lubię





składniki:
  • 1 mała główka młodej sałaty rzymskiej
  • 3-4 garści młodych listków świeżego szpinaku
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 krążki ananasa konserwowego
  • kilka cienkich plasterków chudej szynki gotowanej - po m/w 3 na porcję

  • sos: 3 łyżki oleju z pestek winogron (albo oliwy)
  • 1 łyżka zalewy z ananasa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i dokładnie wymieszać potrząsając nim energicznie przez 30 sekund.
Sałatę i szpinak opłukać, dokładnie osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, grubsze liście sałaty rzymskiej można pokroić w paski, małe listki zostawić w całości. Szynkę pokroić na paski szer. ok. 2 cm, każdy złożyć na pół i zrolować. Ananasa pokroić na kawałki.
Na talerzach ułożyć liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułożyć różyczki z szynki i kawałki ananasa. Całość posypać listkami koperku i skropić przygotowanym sosem.

Można do sałatki przygotować swój ulubiony sos z torebki i też będzie bardzo smacznie

6 komentarzy:

  1. Ooo, powiem Ci, że efektowna ta zieleń, fiu fiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świeżo i zachęcająco :)
    Pamiętasz jeszcze może Czarną Kijankę z MojeGotowanie.pl? To ja :) Fajnie Cię tutaj znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że pamiętam - witaj! Ciebie też miło znów spotkać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm ale zieloniutko :D tak mysle o szynce jaka dodac, ale konserowwa raczej sie nie nadaje dodam polska kani ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mozna dodac zamiast szynki kabanosy (np maestro) albo boszek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać kawałeczki kabanosów albo boczku, ale to już będzie inna sałatka

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...