wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

poniedziałek, 4 lipca 2011

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką

Zielono, świeżo i smakowicie - czyli tak jak lubię





składniki:
  • 1 mała główka młodej sałaty rzymskiej
  • 3-4 garści młodych listków świeżego szpinaku
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 krążki ananasa konserwowego
  • kilka cienkich plasterków chudej szynki gotowanej - po m/w 3 na porcję

  • sos: 3 łyżki oleju z pestek winogron (albo oliwy)
  • 1 łyżka zalewy z ananasa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i dokładnie wymieszać potrząsając nim energicznie przez 30 sekund.
Sałatę i szpinak opłukać, dokładnie osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, grubsze liście sałaty rzymskiej można pokroić w paski, małe listki zostawić w całości. Szynkę pokroić na paski szer. ok. 2 cm, każdy złożyć na pół i zrolować. Ananasa pokroić na kawałki.
Na talerzach ułożyć liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułożyć różyczki z szynki i kawałki ananasa. Całość posypać listkami koperku i skropić przygotowanym sosem.

Można do sałatki przygotować swój ulubiony sos z torebki i też będzie bardzo smacznie

6 komentarzy:

  1. Ooo, powiem Ci, że efektowna ta zieleń, fiu fiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świeżo i zachęcająco :)
    Pamiętasz jeszcze może Czarną Kijankę z MojeGotowanie.pl? To ja :) Fajnie Cię tutaj znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że pamiętam - witaj! Ciebie też miło znów spotkać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm ale zieloniutko :D tak mysle o szynce jaka dodac, ale konserowwa raczej sie nie nadaje dodam polska kani ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy mozna dodac zamiast szynki kabanosy (np maestro) albo boszek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać kawałeczki kabanosów albo boczku, ale to już będzie inna sałatka

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...