wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 18 lipca 2011

Sakiewki z podgrzybkami

Bardzo lubię mięso z grzybami. Pasuje nam takie zestawienie i jeśli tylko mam pod ręką świeże grzyby dodaję je do jakiegoś "ścierwa" a podgrzybki to ulubione grzybki Starszego Żarłoczka. Takie sakiewki wcale nie są trudne do zrobienia a wyglądają dość efektownie.


składniki:
  • 4 grube (2-3 cm) plastry schabu wieprzowego środkowego b/k
  • 1/2 kg podgrzybków
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • kilka łodyżek cienkiego szczypiorku,
  • do smaku: sól, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy

sposób przygotowania: Podgrzybki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Schab powinien być szeroki a każdy gruby plaster przekroiłam poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.

Na patelni rozgrzałam 3 łyżki masła, zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam grzyby, smażyłam kilka minut aż grzyby zmiękły i odparowały prawie cały sos; doprawiłam i dosypałam natkę, wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia. Na środek każdego płata mięsa nałożyłam 2 łyżki grzybów, zebrałam dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązałam go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam pozostałym masłem, ułożyłam sakiewki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 30 min. w temp. 180 st.C.

Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunęłam z sakiewek nitkę i obwiązałam je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podałam z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam je do powstałego w trakcie pieczenia sosu i wyłożyła obok pakunków z mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...