Sakiewki z podgrzybkami
Bardzo lubię mięso z grzybami. Pasuje nam takie zestawienie i jeśli tylko mam pod ręką świeże grzyby dodaję je do jakiegoś "ścierwa" a podgrzybki to ulubione grzybki Starszego Żarłoczka. Takie sakiewki wcale nie są trudne do zrobienia a wyglądają dość efektownie.
składniki:
sposób przygotowania: Podgrzybki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Schab powinien być szeroki a każdy gruby plaster przekroiłam poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki masła, zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam grzyby, smażyłam kilka minut aż grzyby zmiękły i odparowały prawie cały sos; doprawiłam i dosypałam natkę, wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia. Na środek każdego płata mięsa nałożyłam 2 łyżki grzybów, zebrałam dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązałam go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam pozostałym masłem, ułożyłam sakiewki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 30 min. w temp. 180 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunęłam z sakiewek nitkę i obwiązałam je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podałam z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam je do powstałego w trakcie pieczenia sosu i wyłożyła obok pakunków z mięsa.
składniki:
- 4 grube (2-3 cm) plastry schabu wieprzowego środkowego b/k
- 1/2 kg podgrzybków
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- kilka łodyżek cienkiego szczypiorku,
- do smaku: sól, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Podgrzybki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Schab powinien być szeroki a każdy gruby plaster przekroiłam poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki masła, zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam grzyby, smażyłam kilka minut aż grzyby zmiękły i odparowały prawie cały sos; doprawiłam i dosypałam natkę, wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia. Na środek każdego płata mięsa nałożyłam 2 łyżki grzybów, zebrałam dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązałam go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam pozostałym masłem, ułożyłam sakiewki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 30 min. w temp. 180 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunęłam z sakiewek nitkę i obwiązałam je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podałam z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam je do powstałego w trakcie pieczenia sosu i wyłożyła obok pakunków z mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.