Sprężynki

Pikle z marchewki? Pewnie, że tak i do tego bardzo smaczne. Wydrążone z marchewki kawałki wyglądają jak sprężynki, ale jeśli nie macie specjalnego narzędzia to zrobienia takich to pokrójcie sobie marchewkę po prostu na kawałki, w grube plastry, słupki albo kostkę - też będzie pysznie :-)


składniki:
  • 30 prostych marchewek dł. ok.10 - 15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm
  • 10 kilka gałązek koperku
  • 1 - 2 nieduże cukinie

  • ZALEWA - 4 szkl. filtrowanej wody
  • 2 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szkl. cukru
  • 4 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
  • 2 łyżeczki paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • 2 czubata łyżeczka wiórków/paseczków świeżego imbiru
  • 1 kawałeczek kory cynamonu, 3 - 5 cm
  • 10 goździków
  • skórka z pomarańczy (dużą pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)

  • do obgotowania marchwi - 1 l wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soli

sposób przygotowania:
Wodę i ocet wlałam do garnka, dodałam pozostałe składniki, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam na małym ogniu ok.10 min.

Marchewki umyłam, oskrobałam, przekroiłam w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyłam spiralki. W garnku zagotowałam wodę razem z solą i cukrem, wrzuciłam połowę spiralek i gotowałam ok. 5 min., odcedziłam, przelałam zimną wodą. Tak samo obgotowałam resztę marchewki. Ułożyłam spiralki w słoikach, dla ozdoby włożyłam do każdego po 2 gałązki koperku. Trochę dla urozmaicenia i koloru dodałam jeszcze kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika.
Zawartość słoików zalałam zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręciłam. Pasteryzowałam 15 min.

Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.

20 komentarzy:

  1. One się do mnie uśmiechają

    OdpowiedzUsuń
  2. Bunia....nie pij już dzisiaj! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyza ja nie piłam a też się do mnie uśmiechają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam bo dzięki słodko-ostro-kwaśnej zalewie są bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zakupiłam narzędzie do robienia spiralek. Jak zrobię, napiszę jak wyszło.
    Urządzenie to można kupić na Allegro pod nazwą spiralny nożyk w cenie 14,99 zł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za informację - sama muszę kupić bo mój stary dokonał żywota :)

      Usuń
  6. Przepis bardzo interesujący ale mam wątpliwości do proporcji woda-ocet. Stosunek 1 część octu na 2 części wody to chyba przesada. Będzie bardzo kwaśne. Osobiście preferuję stosunek 1 część octu na 4-5 części wody. Takie proporcje stosujemy np. do ogórków konserwowych, papryki, śledzików smażonych. I to nie jest mdłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po pierwsze zalewa jest z dość dużą ilością cukru więc to przełamuje kwaśność a po drugie marchew jest twardym warzywem więc zupełnie inaczej chłonie zalewę niż papryka czy ogórki. Sprężynki są wyraziste w smaku, ale wcale nie za kwaśne

      Usuń
  7. droga Pyzo ile słoiczków wyjdzie z takiej ilości marchewek

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie jak nazywa sie taki przyrząd do tych sprężynek, i jeszcze mam pytanie odnośnie tej łyzeczki do wykrawania kulek dyniowych czy ma jakis konkretny ksztalt lub nazwe,bardzo prosze o odpowiedz. Czy w sklepie gosp. domowego bedą wiedzieli o tych dwoch przyrzadach czy poszukac gdzie indziej?Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżeczki można szukać pod kilkoma określeniami - łyżeczka do robienia kulek z owoców, łyżeczka do melona czy łyżeczka do carvingu - wpisz któreś z tych haseł w wyszukiwarkę a zobaczysz zdjęcia jak wygląda. Spężynki wycinam spiralą do ziemniaków i warzyw, tego narzędzia w przeciwieństwie do łyżeczki, w sklepie stacjonarnym nie widziałam, ale w internetowych są

      Usuń
  9. Dziękuje pani za podpowiedź napewno zakupie oba przyrządy:-) i wyorubuje tą marchewkę,dynie zazwyczaj kroje w kostkę ale mysle ze kuleczkicuekawiej wyglądają ps.ja robie w słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kardamonu przepyszna:-) niestety zalewe robilam na oko,wiec proporcje w tym roku bede znowu kombinowac,ale warto,pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam jeszxze pytanko ile słoiczków wychodzi z takiej porcji i jakiej wielkosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprężynki ciężko ciasno ułożyć w słoikach więc trzeba sporo zalewy wlać - ze 4 półlitrowe chyba wyjdą i zalewy zostanie więc możesz wziąć więcej marchwi niż podałam w przepisie

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger