Sprężynki
Pikle z marchewki? Pewnie, że tak i do tego bardzo smaczne. Wydrążone z marchewki kawałki wyglądają jak sprężynki, ale jeśli nie macie specjalnego narzędzia to zrobienia takich to pokrójcie sobie marchewkę po prostu na kawałki, w grube plastry, słupki albo kostkę - też będzie pysznie :-)
składniki:
sposób przygotowania: Wodę i ocet wlałam do garnka, dodałam pozostałe składniki, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam na małym ogniu ok.10 min.
Marchewki umyłam, oskrobałam, przekroiłam w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyłam spiralki. W garnku zagotowałam wodę razem z solą i cukrem, wrzuciłam połowę spiralek i gotowałam ok. 5 min., odcedziłam, przelałam zimną wodą. Tak samo obgotowałam resztę marchewki. Ułożyłam spiralki w słoikach, dla ozdoby włożyłam do każdego po 2 gałązki koperku. Trochę dla urozmaicenia i koloru dodałam jeszcze kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika.
Zawartość słoików zalałam zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręciłam. Pasteryzowałam 15 min.
Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.
składniki:
- 30 prostych marchewek dł. ok.10 - 15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm
- 10 kilka gałązek koperku
- 1 - 2 nieduże cukinie
- ZALEWA - 4 szkl. filtrowanej wody
- 2 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szkl. cukru
- 4 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
- 2 łyżeczki paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
- 2 czubata łyżeczka wiórków/paseczków świeżego imbiru
- 1 kawałeczek kory cynamonu, 3 - 5 cm
- 10 goździków
- skórka z pomarańczy (dużą pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)
- do obgotowania marchwi - 1 l wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
sposób przygotowania: Wodę i ocet wlałam do garnka, dodałam pozostałe składniki, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam na małym ogniu ok.10 min.
Marchewki umyłam, oskrobałam, przekroiłam w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyłam spiralki. W garnku zagotowałam wodę razem z solą i cukrem, wrzuciłam połowę spiralek i gotowałam ok. 5 min., odcedziłam, przelałam zimną wodą. Tak samo obgotowałam resztę marchewki. Ułożyłam spiralki w słoikach, dla ozdoby włożyłam do każdego po 2 gałązki koperku. Trochę dla urozmaicenia i koloru dodałam jeszcze kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika.
Zawartość słoików zalałam zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręciłam. Pasteryzowałam 15 min.
Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.
One się do mnie uśmiechają
OdpowiedzUsuńBunia....nie pij już dzisiaj! :D
OdpowiedzUsuńAle fajne!!
OdpowiedzUsuńPyza ja nie piłam a też się do mnie uśmiechają:)
OdpowiedzUsuńrety,ale one są ładne!
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSą przeurocze :)
OdpowiedzUsuńpolecam bo dzięki słodko-ostro-kwaśnej zalewie są bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńUroczo wygladaja!
OdpowiedzUsuńale fikuśne
OdpowiedzUsuńDzisiaj zakupiłam narzędzie do robienia spiralek. Jak zrobię, napiszę jak wyszło.
OdpowiedzUsuńUrządzenie to można kupić na Allegro pod nazwą spiralny nożyk w cenie 14,99 zł.
dzięki za informację - sama muszę kupić bo mój stary dokonał żywota :)
UsuńPrzepis bardzo interesujący ale mam wątpliwości do proporcji woda-ocet. Stosunek 1 część octu na 2 części wody to chyba przesada. Będzie bardzo kwaśne. Osobiście preferuję stosunek 1 część octu na 4-5 części wody. Takie proporcje stosujemy np. do ogórków konserwowych, papryki, śledzików smażonych. I to nie jest mdłe.
OdpowiedzUsuńpo pierwsze zalewa jest z dość dużą ilością cukru więc to przełamuje kwaśność a po drugie marchew jest twardym warzywem więc zupełnie inaczej chłonie zalewę niż papryka czy ogórki. Sprężynki są wyraziste w smaku, ale wcale nie za kwaśne
Usuńdroga Pyzo ile słoiczków wyjdzie z takiej ilości marchewek
OdpowiedzUsuńMam pytanie jak nazywa sie taki przyrząd do tych sprężynek, i jeszcze mam pytanie odnośnie tej łyzeczki do wykrawania kulek dyniowych czy ma jakis konkretny ksztalt lub nazwe,bardzo prosze o odpowiedz. Czy w sklepie gosp. domowego bedą wiedzieli o tych dwoch przyrzadach czy poszukac gdzie indziej?Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńłyżeczki można szukać pod kilkoma określeniami - łyżeczka do robienia kulek z owoców, łyżeczka do melona czy łyżeczka do carvingu - wpisz któreś z tych haseł w wyszukiwarkę a zobaczysz zdjęcia jak wygląda. Spężynki wycinam spiralą do ziemniaków i warzyw, tego narzędzia w przeciwieństwie do łyżeczki, w sklepie stacjonarnym nie widziałam, ale w internetowych są
UsuńDziękuje pani za podpowiedź napewno zakupie oba przyrządy:-) i wyorubuje tą marchewkę,dynie zazwyczaj kroje w kostkę ale mysle ze kuleczkicuekawiej wyglądają ps.ja robie w słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kardamonu przepyszna:-) niestety zalewe robilam na oko,wiec proporcje w tym roku bede znowu kombinowac,ale warto,pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMam jeszxze pytanko ile słoiczków wychodzi z takiej porcji i jakiej wielkosci?
OdpowiedzUsuńsprężynki ciężko ciasno ułożyć w słoikach więc trzeba sporo zalewy wlać - ze 4 półlitrowe chyba wyjdą i zalewy zostanie więc możesz wziąć więcej marchwi niż podałam w przepisie
Usuń