Sałata z szynką, papryką i pomidorem
Taka sobie sałatka, którą zrobiłam na późne śniadanie. Nic takiego, ale zjedzona z apetytem i cieszyła oko :-)
składniki:
sposób przygotowania: Oliwę i ocet wlałam do słoiczka, dodałam po 2 szczypty soli, cukru i pieprzu a także po troszku suszonego koperku i oregano. Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim kilka sekund żeby zawartość się wymieszała. Sałatę dokładnie opłukałam i osuszyłam. Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam na cząstki. Paprykę pokroiłam w kosteczkę a plasterki szynki w trójkąty po przekątnej. Na talerzach ułożyłam sałatę, na niej kawałki szynki z pomidorami, posypałam całość posiekaną papryką. Skropiłam sosem i posypałam po wierzchy oberwanymi listkami koperku.
składniki:
- kilka/kilkanaście liści sałaty - użyłam odm. liść dębu
- kilka plasterków szynki konserwowej drobiowej
- 2 niezbyt duże pomidory
- po 1/3 - 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego białego
- do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, koperek suszony, oregano,
- kilka gałązek koperku świeżego
sposób przygotowania: Oliwę i ocet wlałam do słoiczka, dodałam po 2 szczypty soli, cukru i pieprzu a także po troszku suszonego koperku i oregano. Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim kilka sekund żeby zawartość się wymieszała. Sałatę dokładnie opłukałam i osuszyłam. Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam na cząstki. Paprykę pokroiłam w kosteczkę a plasterki szynki w trójkąty po przekątnej. Na talerzach ułożyłam sałatę, na niej kawałki szynki z pomidorami, posypałam całość posiekaną papryką. Skropiłam sosem i posypałam po wierzchy oberwanymi listkami koperku.
Smacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń