wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 18 września 2011

Jabłkowe krążki w cieście

Kolejny smak z dzieciństwa bo kiedyś moja Babcia smażyła późnym latem całe wielkie góry takich krążków z kwaskowatymi jabłkami. Oczywiście Babcia używała do ciasta wiejskiej, porządnej śmietany, ale u mnie o taką trudno więc wykorzystuję gęsty jogurt. I chyba najlepsze są do tego Antonówki ze względu na smak i konsystencję jabłek - im większe tym fajniejsze placki. Z innych odmian też takie robiłam, ale to już nie było to.


składniki:

  • 2 jajka
  • dwie szczypty soli
  • ok. 1 szkl jogurtu greckiego
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże Antonówki
  • do smażenia: olej
  • do posypania: cukier puder, cynamon mielony

sposób przygotowania:
Jajka roztrzepałam z solą i jogurtem. Mieszając dosypywałam mąkę - trudno dokładnie podać ilość bo jogurty mają różną gęstość, ale ciasto ma być bardzo gęste, jak śmietana, gęściejsze niż na naleśniki. Dosypałam na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Jabłka umyłam, obrałam i specjalnym nożykiem wycięłam w całych owoców środek z gniazdem nasiennym. Jabłka pokroiłam w dość grube plastry z dziurką po środku. Można też pokroić je w plastry przed wydrążeniem i potem ostrym nożykiem wyciąć środki. Plastry owoców zanurzałam w gęstym cieście, z obu stron, przy pomocy dwóch widelców i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na złoto brązowy kolor z obu stron. Gotowe przekładałam na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu a potem oprószyłam cukrem pudrem i cynamonem.

2 komentarze:

  1. Świetne. Również pamiętam je z czasów... wczesnego dzieciństwa. :) Dzięki za przypomnienie o nich, będę musiała je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. antonówka w tym roku obrodziła więc nie omieszkam skorzystać z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...