Spaghetti z kurkami
Kurki, kurki, już chyba jedne z ostatnich w tym roku. Ale nie mogę narzekać bo nacieszyłam się nimi i jakoś wytrzymam do czerwca . . . Szczególnie, że w zamrażarce czeka kilka porcji na niedzielną jajeczniczkę :D
składniki:
sposób przygotowania: Nastawiłam wodę na makaron i naszykowałam dużą patelnię. Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną cebulkę i świeże chili bez pestek. Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam chili, cebulkę a po chwili kurki. smażyłam 3 - 5 min. a następnie wlałam śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go solą i pieprzem. Kiedy makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być parmezan albo żółty ser) i szczypiorkiem.
Pyszne i szybkie do przygotowania danie.
składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 g świeżych, drobnych kurek
- 1/2 strączka papryczki chili
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżki oleju albo oliwy
- 150 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18%
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- kilka łyżek startego białego oscypka albo żółtego sera
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Nastawiłam wodę na makaron i naszykowałam dużą patelnię. Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną cebulkę i świeże chili bez pestek. Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam chili, cebulkę a po chwili kurki. smażyłam 3 - 5 min. a następnie wlałam śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go solą i pieprzem. Kiedy makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być parmezan albo żółty ser) i szczypiorkiem.
Pyszne i szybkie do przygotowania danie.
z checia sie pisze na porcyjke, z kurkami to musi super smakowac:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam! pycha... Proste, szybkie, wyśmienite!
OdpowiedzUsuńCzy kurki mrozisz surowe czy obgotowane ?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie obgotowane, a przeważnie przesmażone na odrobinie tłuszczu
Usuń