wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 16 maja 2012

Roladki schabowe, bukiet jarzynek i nowa miłość

Zakochałam się :)

Znowu . . .  po raz kolejny, oczywiście,  ale tym razem obiektem moich westchnień jest mały, niepozorny, nieco pękaty .  .  .  słoiczek z musztardą. Ta ma niezwykły czerwony kolor jaki nadaje jej wędzona papryka i bardzo przyjemny choć ostry smak. Ja bardzo lubię dodawać musztardy różne przyprawiając mięsa czy sosy i tak też właśnie użyłam tej. No i stało się - wzdycham i wzdycham . . . Dobrze, że mam więcej niż jeden słoiczek :D bo do wędlin czy kiełbasek albo jakiejś karkówki z grilla też będzie doskonała.



składniki:
  • na roladki - kilka plastrów schabu środkowego wieprzowego, bez kości - u mnie 5
  • 5 łyżeczek musztardy z płatkami wędzonej papryki 
  • kawałek cukinii
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szalotki 
  • ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego 
  • kilka łyżeczek śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju 
  • do smaku: sól 
  •  
  • do bukietu - jedna niezbyt duża cukinia 
  • 1 marchewka 
  • kilka / kilkanaście zielonych szparagów 
  • 1 - 2  łyżeczki masła 
  • 2 łyżeczki sosu sałatkowego w proszku, francuskiego 
  • odrobina cukru i ew. soli  do smaku
  • kilka garści świeżych listków młodego szpinaku 


sposób przygotowania: schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki czemu mięso nie rozpryskuje się. Każdy płat posmarowałam z jednej strony musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką. Zwinęłam płat mięsa i spięłam szpilkami do zrazów. Oprószyłam z wierzchu lekko solą, obtoczyłam w mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.

Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w między czasie kilka razy obróciłam roladki.



BUKIET - warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii  - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie,  i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.

Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.

15 komentarzy:

  1. nie przepadam za schabem ale to bardzo smacznie wyglada !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie roladki można zrobić z piersi kurczaka albo indyka :)

      Usuń
  2. a muszę spróbować skoro tak zachwalasz tą musztardę, w końcu słoiczek stoi na półce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie bardzo zasmakowała - polecam też tę z zielonym pieprzem - doprawiam nią sosy, pycha :)

      Usuń
  3. Piękny półmisek dobroci :)

    kulinarne-smaki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda obłędnie! Pyzunia może otwórz jakąś knajpkę, bo ja na qwidok twoich dań to juz monitor liże ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, to chyba nie dla mnie - nie lubię gotować pod presją, ale dzięki za bardzo miłe słowa :)

      Usuń
  5. alaaa wygląda to rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. ojeja Pyza, ale to śliczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję wszystkim - nawet nie wiecie jak mnie cieszy to, że Wam się moje dania podobają :)

      Usuń
    2. Oj bardzo sie podobają.Masz talent kobitko :=)

      Usuń
  7. Przepięknie podane.. Cudnie wygląda to danie:))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...