Piernik świąteczny i polewa czekoladowa

2 tygodnie temu pokazywałam Wam mój pierwszy piernik . Już w trakcie pieczenia bosko pachniał a po wystudzeniu wcale nie był twardy. Myślę, że można by go było jeść od razu więc jeśli ktoś chce jeszcze upiec taki to polecam - dojrzewanie pozwala rozwinąć się smakom i aromatom jeszcze bardziej, ale jest dobry i bez tego. Zawinęłam go jednak w ściereczkę i folię tak jak kazał przepis i odłożyłam żeby sobie odpoczywał. Dzisiaj wyjęłam żeby zobaczyć jak się ma i przygotować na świąteczny stół. Pierniki upiekłam 2 i dzisiaj jeden polałam go prostą polewą czekoladową i posypałam po prostu siekanymi migdałami i skórką pomarańczową, ale każdy niech dekoruje swój jak chce i ma ochotę.

Drugą sztukę natomiast przekroiłam poziomo na 3 części i przełożyłam bardzo dobrymi powidłami śliwkowymi - domowe będą najlepsze. Ten piernik też oblałam polewą bo lubimy oblewane pierniki a przybrałam skórką i orzechami włoskimi.

A teraz szybka polewa mocno czekoladowa - wystarczyła mi na dokładne posmarowanie obu pierników.


Polewa czekoladowa do piernika i nie tylko

składniki: 
  • 80 g masła
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 50 g gorzkiej czekolady

sposób przygotowania: masło stopiłam w rondelku dodając mleko, cukier i kakao - mieszałam żeby nie było grudek. Gdy masa zawrzała i była gładka pogotowałam jeszcze 2 minuty po czym zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niej posiekaną czekoladę - mieszałam aż się rozpuściła. Gdy polewa lekko przestygła posmarowałam nią pierniki rozprowadzając pędzelkiem.

Polewa ładnie zastyga, ale nie jest twarda.



10 komentarzy:

  1. ciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
    magicznych chwil z tymi, których kochasz.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko, bardzo dziękuję :) Tobie i Twoim bliskim również życzę wszystkiego najlepszego :)

      Usuń
  2. obłędny pierniczek:) pełen cudownych bakali:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chłopaki lubią orzechy i inne smaczności w cieście :)

      Usuń
  3. Witam, w przepisie na polewę podane jest mleko, a używa Pani wody. Chcę wypróbować ten przepis więc zależy mi na szczegółach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieta, mleko - zwykła pomyłka przy wpisywaniu chociaż przy dodaniu wody może tragedii by nie było. Już poprawiłam

      Usuń
  4. Zrobiłam tą polewę i mi kiepsko wyszła,nie chciała się rozprowadzać na pierniku. Szkoda tylko tej gorzkiej czekolady. Bym ją roztopiła i byłoby najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak można popsuć coś tak prostego ? po prostu nie rozumiem... może kupuj gotowe polewy w torebkach skoro przygotowanie tej prościutkiej Cię przerosło ? sama czekolada do oblania ciasta to nie jest dobry pomysł bo po zastygnięciu łamie się podczas krojenia, jest za twarda...

      Usuń
  5. Jak pięknie ozdobiony :D Ja zdecydowanie stawiam na samą polewę, bo nie mam talentu do zdobień

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger