wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 27 lutego 2013

Żeberka duszone w kapuście z grzybami

Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :) 









czas przygotowania : 2 godz. + 1,5 godziny duszenia

składniki: 
  • ok. 1,2 kg chudych żeberek wieprzowych
  • kilka suszonych poćków, borowików ceglastoporych, albo po prostu podgrzybków 
  • ok. 700 g kiszonej kapusty 
  • 1 łyżka kaczego smalcu 
  • 4 nieduże cebulki 
  • 1 łyżka miodu rzepakowego 
  • ok. 1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 
  • ok. 2 łyżek sosu sojowego jasnego 
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista

sposób przygotowania : grzyby zalałam ok. 1/2 l ciepłej wody, moczyły się jakieś pół godziny. Potem gotowałam je następne pół godziny żeby nieco zmiękły. Odcedziłam i posiekałam a wodę z gotowania zachowałam.

Pasek żeberek umyłam, osuszyłam dobrze i pokroiłam na 6 mniej więcej równych kawałków. Oprószyłam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie w rondlu rozgrzałam kaczy smalec i zrumieniłam mięso dokładnie.

Dosypałam pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę oraz posiekaną kapustę. Wlałam sosy sojowe, wywar z grzybów i dodałam posiekane w paseczki grzyby oraz ok. 1/3 łyżeczki przyprawy ognistej. Dusiłam aż mięso było zupełnie miękkie kilka razy w tym czasie przewracając kawałki i ew. uzupełniając odparowany płyn. Pod koniec doprawiłam do smaku miodem. 

My zjedliśmy z pieczywem, ale można podać z ziemniakami czy grubą kaszą. 


13 komentarzy:

  1. pycha!!! z kapustą podwójna pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, z kapustą i grzybami było pysznie

      Usuń
  2. Czym można zastąpić kaczy smalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym wypadku jak najbardziej zwykłym wieprzowym a jeśli go nie używasz to olejem roślinnym do smażenia :)

      Usuń
  3. Spróbowałam i nie mogłam wyjść z podziwu jakie to pyszne, robiłam bez miodu i też było pyszne wszystko, napewno nie raz jeszcze spróbuje tych żeberek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam panią . Uwielbiam pani przepisy i często z nich korzystam . Dziś robie zeberka w kapuście i mam problem nie mam przyprawy ogniste ,wiec czym mogę ją zastąpić ?proszę o podpowiedź i z góry dziękuję - Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, przyprawa ognista to mieszanka kilku przypraw: chili, pieprzu czarnego, czosnku, kolendry i gorczycy. Możesz po prostu dodać po troszeczku tych składników - jeśli któregoś nie masz to go pomiń.

      Usuń
  5. zrobiłam dzisiaj na obiad ,pyszne :) dodałam od siebie jeszcze tylko kminek bo domownicy bardzo lubią ,do tego ziemniaczek i obiad był przedni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I mam przepis ;-D na obiad dla męża …bo mi dziurę w brzuchu wierci o żeberka

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Pyzo. Ile mnie więcej dusiłas żeberka? Oleju rzepakowego nie mam - może być wielokwiatowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas duszenia zależy od grubości kawałków, ale pewnie nie mniej niż 1,5 godziny. Miód może być wielokwiatowy

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...