Sałatka ryżowa z szynką
Co zrobić gdy po obiedzie zostanie nam trochę ugotowanego ryżu ? Oczywiście nie wyrzucamy bo nie chcemy marnować jedzenia. Możemy w bardzo prostu sposób, dodając kilka zwykłych składników, zrobić nowe, smaczne danie np. na kolację albo przekąskę. Wystarczy naprawdę niewiele, zobaczcie sami.
Sałatki z resztką ryżu robiłam już w wielu innych wersjach bo nie umiem jakoś ugotować go tak akurat. Była np. sałatka ryżowa z kurczakiem i innymi dobrociami, ale uruchomcie swoją wyobraźnię, zajrzyjcie do lodówki i na pewno wymyślicie swoją, jeszcze pyszniejszą wersję.
czas przygotowania : 10 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.
Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
Sałatki z resztką ryżu robiłam już w wielu innych wersjach bo nie umiem jakoś ugotować go tak akurat. Była np. sałatka ryżowa z kurczakiem i innymi dobrociami, ale uruchomcie swoją wyobraźnię, zajrzyjcie do lodówki i na pewno wymyślicie swoją, jeszcze pyszniejszą wersję.
czas przygotowania : 10 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
- ok. 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- 3 - 4 plastry szynki konserwowej
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1/2 małej ostrej papryczki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ew. odrobina musztardy
sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.
Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
Pycha! W ogóle jak w sałatce jest kurczak i kukurydza to nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie zestawienie
UsuńAle musiała być przepyszna :)))
OdpowiedzUsuńzwykła sałatka, ale faktycznie pyszna
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki! pycha:)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
Usuńpzecież to jest genialne
OdpowiedzUsuńG E N I A L N E
om nom nom
Dziękujem :)
bardzo proste, ale czasami takie rozwiązania są najlepsze
UsuńMi zazwyczaj udaje się przygotować ryż w ilości odpowiedniej. Jednak jeśli mi jakiś zostaje to przygotowuję chiński ryż smażony z jajkiem i innymi dodatkami :) Ale Twoja sałatka też jest ciekawym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńsmażony ryż też bardzo lubię :)
UsuńJest Pani. dla mnie nieustannie źrodlem inspiracji.Dzięki .Basia
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy, Basiu :)
Usuńo ja też lubie taka salatkę i wiesz chyba cos podobnego zrobie na weekend ..
OdpowiedzUsuńna pewno będzie pysznie !
Usuńjest jeszcze wersja z ananasem - uwielbiam! ale wtedy lepszy jest kurczak niż szynka, najlepiej wędzony.Pani Izo, a może przegląd wersji sałatki: kukurydza, ogórek kons, majonez i.....
OdpowiedzUsuń- jajka i pieczarki
- szynka ew inna podobna wędlina
- kurczak pieczony lub wędzony, ew. inne pieczone mięsko
- z ananasem, niektórzy dają brzoskwinie.
- żółty ser w kostkę ( niestety, nie każdy pasuje)
I pomyśleć, że takie sałatki wymyśliła oszczędna pani prezydentowa usa, żeby resztki z bankietów dla vip-ów się nie marnowały, a lud został nakarmiony.
kombinacji składników może być chyba mnóstwo - bo to są takie sałatki "na winie" - wrzucamy co się pod ręce nawinie :)
Usuń