wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 12 marca 2013

Sałatka ryżowa z szynką

Co zrobić gdy po obiedzie zostanie nam trochę ugotowanego ryżu ? Oczywiście nie wyrzucamy bo nie chcemy marnować jedzenia. Możemy w bardzo prostu sposób, dodając kilka zwykłych składników, zrobić nowe, smaczne danie np. na kolację albo przekąskę. Wystarczy naprawdę niewiele, zobaczcie sami.

Sałatki z resztką ryżu robiłam już w wielu innych wersjach bo nie umiem jakoś ugotować go tak akurat. Była np. sałatka ryżowa z kurczakiem i innymi dobrociami, ale uruchomcie swoją wyobraźnię, zajrzyjcie do lodówki i na pewno wymyślicie swoją, jeszcze pyszniejszą wersję.



czas przygotowania : 10 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
  • ok. 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati 
  • 3 - 4 ogórki konserwowe 
  • 3 - 4 plastry szynki konserwowej 
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1/2 małej ostrej papryczki 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ew. odrobina musztardy 

sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.

Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.

Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.


18 komentarzy:

  1. Pycha! W ogóle jak w sałatce jest kurczak i kukurydza to nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. zwykła sałatka, ale faktycznie pyszna

      Usuń
  3. uwielbiam takie sałatki! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pzecież to jest genialne
    G E N I A L N E
    om nom nom
    Dziękujem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proste, ale czasami takie rozwiązania są najlepsze

      Usuń
  5. Mi zazwyczaj udaje się przygotować ryż w ilości odpowiedniej. Jednak jeśli mi jakiś zostaje to przygotowuję chiński ryż smażony z jajkiem i innymi dodatkami :) Ale Twoja sałatka też jest ciekawym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest Pani. dla mnie nieustannie źrodlem inspiracji.Dzięki .Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja też lubie taka salatkę i wiesz chyba cos podobnego zrobie na weekend ..

    OdpowiedzUsuń
  8. jest jeszcze wersja z ananasem - uwielbiam! ale wtedy lepszy jest kurczak niż szynka, najlepiej wędzony.Pani Izo, a może przegląd wersji sałatki: kukurydza, ogórek kons, majonez i.....
    - jajka i pieczarki
    - szynka ew inna podobna wędlina
    - kurczak pieczony lub wędzony, ew. inne pieczone mięsko
    - z ananasem, niektórzy dają brzoskwinie.
    - żółty ser w kostkę ( niestety, nie każdy pasuje)
    I pomyśleć, że takie sałatki wymyśliła oszczędna pani prezydentowa usa, żeby resztki z bankietów dla vip-ów się nie marnowały, a lud został nakarmiony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kombinacji składników może być chyba mnóstwo - bo to są takie sałatki "na winie" - wrzucamy co się pod ręce nawinie :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...