wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 4 marca 2013

Skrzydełka diabelskie

Na skrzydełkach z kurczaka najczęściej gotuję wywar by potem zrobić pyszną  zupę pomidorowa albo ogórkową.  Nie wszyscy lubią obgryzanie takich pieczonych, ale warto spróbować bo dobrze doprawione mogą być prawdziwym rarytasem. Może z nich wyczarować naprawdę odlotowe danie. 



czas przygotowania : ok. 4 godziny

składniki na 4 porcje : 
  • 16 skrzydełek kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g ketchupu - łagodnego  albo pikantnego, wedle uznania
  • 1 łyżka powideł śliwkowych 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej


sposób przygotowania : skrzydełka dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulą i czosnek obrałam - cebulę posiekałam w drobniutką kosteczkę a czosnek roztarłam z niewielką ilością soli. W miseczce wymieszałam ketchup, powidła, miód i sos teriyaki. Dodałam cebulę, czosnek i przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką polałam skrzydełka i dokładnie wymieszałam żeby pokryły się nią ze wszystkich stron. Odstawiłam na  jakieś 2 godziny w chłodne miejsce.

Zamarynowane skrzydełka ułożyłam w naczyniu do zapiekania i polałam resztą marynaty z dna. Wlałam jeszcze ok. 1/2 szkl. wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Podałam z ryżem.





12 komentarzy:

  1. Zapewne diablsko pyszne!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, diabelnie pyszne i ostre ! chociaż tę ostrość można sobie regulować i dodać ketchup łagodny a zamiast przyprawy ognistej mieloną słodką paprykę

      Usuń
  2. Bardzo lubię tak przygotowane skrzydełka... z miodem i na pikantnie :-) Aż bym jedno Ci uszczknęła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to już było...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ostre i chrupkie na przekąskę....Niektóre źródła podają, że aby otrzymać bardzo chrupkie skrzydełka należy je wcześniej obgotować w dobrze osolonej wodzie przez 6-8 minut, osuszyć i postępować jak poprzednio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat tutaj specjalnie na chrupkości mi nie zależało bo jest też sos, ale zapamiętam :)

      Usuń
    2. no tak, chrupkie to raczej jako przystawka :)

      Usuń
  5. Robiłam już z tego przepisu skrzydełka 2 razy. Drugi raz również całego kurczaka. Kurczaka zostawiam w marynacie na całą noc. Właśnie się marynuje. Zmieniam tylko proporcje marynaty, na dwa kurczaki o wadze około 1,5 kg każdy, robię marynatę z 3 porcji. To sporo ale podlewam w czasie pieczenia, kurczak wychodzi pyszny a skórka cuuudna. Do marynaty dodaję jeszcze sól i zwiększam ilość miodu i powideł aby bardziej się karmelizował i sporo bo aż 2 główki czosnku dla aromatu. Rodzina uwielbia! Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...