wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 4 kwietnia 2013

Pizza z różnymi wędlinami

Święta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki wędlin. 



czas przygotowania : ok. 3 godziny
składniki na 6 - 9 porcji :
  • CIASTO - 3 szkl. mąki pszennej typ 650 
  • 30 g świeżych drożdży
  • ok. 250 ml ciepłej wody - może troszkę więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • do smaku - czosnek suszony, pieprz ziołowy, oregano suszone, papryka słodka (w sumie ok. 1,5 łyżeczki zmieszanych przypraw)
  •  
  • SOS - 5 łyżeczek  koncentratu pomidorowego 30 %
  • kilka łyżeczek wody
  • do smaku - sól, cukier

  • OBŁOŻENIE - 100 g kiełbasy cienkiej 
  • 50 g boczku wędzonego 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 2 duże czerwone cebule 
  • ok. 300 g sera żółtego 
  • puszka 400 g kukurydzy konserwowej 
  •  
  • dodatkowo - 2 łyżki oleju 

sposób przygotowania : CIASTO  - drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami mąki, cukrem i połową ciepłej wody, odstawiłam żeby zaczęły pracować. Mąkę przesiałam z solą, dodałam przyprawy. Wlałam olej, spienione drożdże i resztę wody - wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyłam je pod przykryciem na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.

SOS - koncentrat wymieszałam z wodą, doprawiłam do smaku i odstawiłam.

OBŁOŻENIE - boczek pokroiłam w paski, kiełbasę w plasterki a cebulę cienkie półplastry. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju - zrumieniłam boczek i kiełbasę. Dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przestudziłam. Plasterki szynki pokroiłam na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie. rozciągnęłam w rękach i wyłożyłam na blachę (35x35 cm) posmarowaną olejem formując mały rant. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby podrosło.

Posmarowałam sosem, posypałam połową sera. Nałożyłam podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, kawałki szynki, osączoną kukurydzę. Posypałam resztą sera. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C


19 komentarzy:

  1. ja dzisiaj na obiad robie z szynka bo mam zapas :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też poświąteczne sprzątanie lodówki ? :)

      Usuń
  2. u mnie też dziś pizza :))) sprzątałam przed świętami, żeby miejsce zrobić w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas pizza mogłaby być codziennie bo wszyscy lubią :) Twoja, chyba z makrelą ?, bardzo mnie zaintrygowała

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. dzięki :) fajna liczba i bardzo mnie cieszy, że gości przybywa :)

      Usuń
  4. U mnie tez lubia pizzę i robię ja czasami . A ciasto to na dużą blache bedzie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałam wymiary blaszki - to taka z wyposażenia piekarnika :)

      Usuń
  5. Fajnie Iza, tylko ta kukurydza..... Widzę to wszędzie na polskich blogach - dodawane do sałatek, potraw (niby) azjatyckich, miesnych, itp. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego trendu, chociaż lubię kukurydzę (najbardziej świeżą, ugotowaną na kolbie, podawaną z masłem i przyprawami)..... Wygląda na to, że puszkowana kukurydza staje się następnym sztampowym produktem kulinarnym w Polsce (po Wegecie, która zastępuje wielu polskim kucharkom wszystkie inne cudowne przyprawy).... Proszę, nie obraź się, ale te ciągłe kukurydziane dodatki mnie nie kręcą (i smakowo, według mnie zupełnie nie pasują do pizzy i wędlin na niej).....
    Pozdrówka z Krainy Deszczowców....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszędzie widzisz....cóż, bardzo uogólniasz a przecież każde danie to po prostu kwestia gustu - nie chcesz, nie lubisz, nie dodawaj i już. To żaden trend - ja kukurydzę puszkowaną lubię, mogę jeść łyżką prosto z puszki i co ? mam się tego wstydzić ? Mnie smakowo jak najbardziej tutaj wszystko pasuje a to moja potrawa więc pozwól, że będę gotować z tego co mi smakuje :)

      Usuń
    2. Chyba nie bardzo rozumiem Iza - jeżeli każde danie to kwestia gustu (z czym się zgadzam w stu procentach), to dlaczego oburzyłaś się na mój wpis.... I co tu ma do rzeczy pozwalanie czy nie? Wyraziłam po prostu swoją opinię na publicznym blogu, do którego zaglądam.... Mamy inne gusta widocznie, i to wszystko....

      Usuń
    3. wyraziłaś swoje zdanie a ja swoje - Ty nie rozumiesz po co używać kukurydzy w puszce a ja nie rozumiem po co się dziwić że ktoś używa :) i to wszystko :)

      Usuń
    4. Myślałam, teraz widzę, chyba bardzo naiwnie, że blogi kulinarne egzystują dla dzielenia się opiniami na tematy potraw przedstawionych publice.... Ale wreszcie zrozumiałam Twoje przesłanie, Iza (chociaż trudno mi się z tym pogodzić)....

      Usuń
    5. a ja przyznam, że coraz mniej rozumiem o co Ci właściwie chodzi i mam wrażenie, że zwyczajnie się nie rozumiemy. Czasami ciężko odczytać właściwie znaczenie tego co napisane, szczególnie nie znając lepiej osoby piszącej :) Zakończmy pozostając przy swoich stanowiskach, może przy innej okazji i innym talerzu zrozumiemy się lepiej :)

      Usuń
  6. Pizza, choć nawet domowa to mnóstwo kalorii, ale również uwielbiam!!! Robię ją raz na jakiś czas, zdarza się, że jest to efekt sprzątania lodówki... ;)
    Od niedawna zamiast samej mąki pszennej dodaję ok. 1/4 mąki pełnoziarnistej. Efekt? Ciasto bardziej plastyczne, lepiej mi się wyrabia.
    Jestem ciekawa czy próbowała Pani z inną mąką niż zwykła pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, czasami robię ciasto z mąką pełnoziarnistą - zwykle pszenną lub orkiszową chociaż z żytnią też robiłam, jednak to ostatnie najmniej nam smakowało

      Usuń
  7. witam mam pytanie a czy jak tą blaszkę zamiast smarować olejem dam papier to będzie tez ok? pozdrawiam Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować ją olejem

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...