Świąteczne ciasto z owocami - szarlotka świąteczna
Szarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik śmietankowy .
czas przygotowania : ok. 1 godziny + pieczenie + chłodzenie
składniki :
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski razem z cukrem pudrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam migdały i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim formę śr. 26 cm i wys. 4 cm. Tak przygotowaną odstawiłam do lodówki. Formy niczym nie smarowałam ani nie wykładałam bo jest pokryta specjalną powłoką, do której nic nie przywiera.
KRUSZONKA - połączyłam trzy składniki rozcierając je w rękach aż powstał taki mokry piasek i odstawiłam do lodówki.
MASA OWOCOWA - owoce obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Podana waga jest wagą owoców już obranych. Przełożyłam je do garnka, dodałam sok z cytryny i cukier, smażyłam na małym ogniu aż nieco zmiękły, ale nie rozpadły się. Ostudziłam a do zimnych dodałam żurawinę, kisiel, żelfix i przyprawę do dań słodkich. Wymieszałam dokładnie.
Schłodzony spód ciasta posypałam bułkę tartą - to zapobiegnie jego rozmoknięciu. Nałożyłam masę owocową, wyrównałam. Wierzch posypałam grudkami zimnej kruszonki.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu pozwoliłam mu ostygnąć w formie i schłodziłam żeby masa owocowa stężała. Zimne oprószyłam lekko przy brzegach cukrem pudrem, posiekaną żurawiną i cukrowymi gwiazdkami.
Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik śmietankowy .
czas przygotowania : ok. 1 godziny + pieczenie + chłodzenie
składniki :
- CIASTO - 100 g tartych migdałów
- 280-300 g mąki krupczatki
- 1 szczypta soli
- 4 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru z wanilią
- 8 g kakao naturalnego
- 60 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 średnie jajko
- MASA OWOCOWA - 1500 g owoców, jabłek i gruszek, mniej więcej po połowie - u mnie jabłka Champion i gruszki Konferencje
- sok z połowy dużej cytryny
- 60 g cukru zwykłego (jeśli owoce będą bardzo słodkie to nawet mniej)
- 2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich (mieszanka skórki cytrynowej, kardamonu, cynamonu, goździków i mięty)
- 10 g żelifixu 3:1
- 1/2 op. kisielu cytrynowego bez cukru
- 150 g suszonej żurawiny
- KRUSZONKA - 50 g masła
- 50 g zwykłego cukru
- 70 g mąki krupczatki
- dodatkowo - 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka posiekanej żurawiny
- cukrowe gwiazdki
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski razem z cukrem pudrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam migdały i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim formę śr. 26 cm i wys. 4 cm. Tak przygotowaną odstawiłam do lodówki. Formy niczym nie smarowałam ani nie wykładałam bo jest pokryta specjalną powłoką, do której nic nie przywiera.
KRUSZONKA - połączyłam trzy składniki rozcierając je w rękach aż powstał taki mokry piasek i odstawiłam do lodówki.
MASA OWOCOWA - owoce obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Podana waga jest wagą owoców już obranych. Przełożyłam je do garnka, dodałam sok z cytryny i cukier, smażyłam na małym ogniu aż nieco zmiękły, ale nie rozpadły się. Ostudziłam a do zimnych dodałam żurawinę, kisiel, żelfix i przyprawę do dań słodkich. Wymieszałam dokładnie.
Schłodzony spód ciasta posypałam bułkę tartą - to zapobiegnie jego rozmoknięciu. Nałożyłam masę owocową, wyrównałam. Wierzch posypałam grudkami zimnej kruszonki.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu pozwoliłam mu ostygnąć w formie i schłodziłam żeby masa owocowa stężała. Zimne oprószyłam lekko przy brzegach cukrem pudrem, posiekaną żurawiną i cukrowymi gwiazdkami.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWitam:) przymierzam się do zrobienia tego ciasta i mam pytanie odnośnie kisielu - wsypuje po prostu proszek, czy mam zrobić kisiel?
OdpowiedzUsuńdo przestudzonych, podduszonych jabłek wsyp kisiel - ten proszek z torebki i dobrze wymieszaj :)
UsuńWitam. Czym moge zastapić żelfix? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgalaretką w proszku o smaku np. cytrynowym - dodaj jej 1/2-1 op.
Usuń