Pieczeń drobiowa z migdałami i olejem rzepakowym
Robicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń z kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo mięsa to będziemy dobrze wiedzieli co jemy. To wcale nie jest trudne a efekt świetny.
czas przygotowania : 75 minut + 50 min. pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam je w kostkę, mniej więcej 1x1 cm, ale nie musi być bardzo równe. Przełożyłam do miski. Dolałam i dosypałam wszystkie przyprawy, migdały, mąkę, olej i wodę. Wyrabiałam masę ręką przez kilka minut, zostawiłam pod przykryciem na ok. godzinę.
Foremkę o wymiarach 21x8 cm wyłożyłam arkuszem papieru do pieczenia dzięki czemu nic nie przywrze i nie przypali się. Nałożyłam masę mięsną ugniatając ją dokładnie łyżką. Wierzch posmarowałam olejem i posypałam 2 łyżkami siekanych migdałów, docisnęłam je dłonią. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawiłam w naczyniu do zupełnego wystudzenia i schłodziłam przez noc w lodówce. Zimną posypałam jeszcze mieloną słodką papryką.
Podałam krojąc na dość grube plastry.
czas przygotowania : 75 minut + 50 min. pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
- 900 g mięsa piersi kurczaka
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łtyżi sosu chili
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych
- 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 30 g migdałów tartych
- 30 g migdałów bez skórki, grubo siekanych
- 40 g mąki kukurydzianej
- 100 ml zimnej wody
- dodatkowo - 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki migdałów bez skórki, grubo siekanych
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
sposób przygotowania : mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam je w kostkę, mniej więcej 1x1 cm, ale nie musi być bardzo równe. Przełożyłam do miski. Dolałam i dosypałam wszystkie przyprawy, migdały, mąkę, olej i wodę. Wyrabiałam masę ręką przez kilka minut, zostawiłam pod przykryciem na ok. godzinę.
Foremkę o wymiarach 21x8 cm wyłożyłam arkuszem papieru do pieczenia dzięki czemu nic nie przywrze i nie przypali się. Nałożyłam masę mięsną ugniatając ją dokładnie łyżką. Wierzch posmarowałam olejem i posypałam 2 łyżkami siekanych migdałów, docisnęłam je dłonią. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawiłam w naczyniu do zupełnego wystudzenia i schłodziłam przez noc w lodówce. Zimną posypałam jeszcze mieloną słodką papryką.
Podałam krojąc na dość grube plastry.
Hmm, nieźle wygląda. Dobrze, że mięso drobiowe :)
OdpowiedzUsuńdobrze robi na masę ?
Usuń:D :D :D
UsuńIza, popłakałam się ze śmiechu :D
Usuńwygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca wędlina. Zapamiętuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńPyzo kochana!!!Czyli maka i mielone migdaly "sklejaja" wszystko do kupy?A moze mozna tez zastapic je jakims miesem mielonym?
OdpowiedzUsuńzgadza się - mąka kukurydziana to skrobia i razem z migdałami sklejają wszystko, samo mięso wyrobione z przyprawami i wodą też nabiera nieco kleistości a potem ugniotłam wszystko w formie łyżką. Myślę, że mogłoby być mielone - skoro klopsiki robię bez jajka i nie rozpadają się to pieczeń też bez jajka się nie rozpadnie
Usuńmniammm ale apetyczne mięsko!
OdpowiedzUsuńCzy migdały są bardzo wyczuwalne w smaku, zwłaszcza te grubo siekane? Trochę się obawiam, że moi zjadacze będą się buntować kiedy podczas jedzenia wędliny zacznie im chrupać coś kompletnie nie mięsnego...
OdpowiedzUsuńnie są bardzo wyczuwalne w środku, mocno zmiękły w mokrej masie - możesz zresztą wszystkie zmielić. Trochę chrupią te na wierzchu, ale można po prostu zrezygnować z posypywania i już.
UsuńBardzo mi się podoba. Ślinka cieknie :) Ja robię zazwyczaj schab pieczony. Mam natomiast takie pytanie: jak długo taka pieczeń jest świeża? Pytam, bo nas mało w domu jest i boję się, że mi się zepsuje, bo nie zjemy szybko takiej ilości. Chyba, że zrobiłabym z połowy składników...
OdpowiedzUsuńBosko wygląda! :)
Katarzyna, zrób mniejszą z połowy porcji składników. Ta rzeczywiście była spora, ale zależy ile osób jest do nakarmienia - kilka dni spokojnie może poleżeć.
UsuńCzy gorczyca ma byc biala czy czarna?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgorczyca biała :)
UsuńCzy gorczyca ma byc w ziarenkach czy ma byc mielona?
OdpowiedzUsuńw składnikach jest "łyżeczka ziaren gorczycy", nie łyżeczka mielonej gorczycy
Usuń