wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 26 marca 2014

Do chleba - pasta z jajek i szynki

Był pyszny , świeżo upieczony chleb więc do chleba też coś dobrego musiało być. Co prawda taki świeżutki najlepiej smakuje z samym masłem, ale zrobiłam też coś pożywniejszego. Smarowidło z jajek, wędliny i zieleniny - bardzo dobre, spróbujcie !



Pasta jajeczno szynkowa do chleba 


czas przygotowania ok. 20 minut
składniki : 
  • 4 jajka 
  • ok. 1 szkl. posiekanej wędliny
  • 3 łyżki szczypioru grubego 
  • 1 łyżka koperku 
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Można posiekać, ale ściera się zdecydowanie szybciej. Wędlinę posiekałam dość drobno - możecie użyć resztek szynki, kiełbas, pieczeni, co tam macie.

Wędlinę połączyłam z jajkami. Dosypałam pokrojony szczypiorem i koperek. Dodałam majonez i musztardę, dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszałam i gotowe !




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pasty, poproszę jedną kanapeczkę :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
    Basia, My Tasty Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ciepły to tylko z masełkiem <3 Ale już jak wystygnie to można go posmarować taką śliczną pastą . :)

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi takiego smaka, że właśnie posłałam syna z latarką do ogródka po szczypiorek (od rana to za mną dzisiejszego chodzi, ale na dobrą sprawę dopiero kilka chwil temu dotarłam do domu tak całkiem, bo wcześniej to tak tylko trochę - na chwilę), jajka bulgotają sobie na ogniu a mnie cieknie ślinka :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna pasta na śniadanie, ja dodaję jeszcze zieloną cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczna, ale ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej cebuli. Tak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...