wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto. Z owocami. Placek drożdżowy na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką.

Musiałam upiec drożdżowe ciasto, po prostu musiałam ! Najpierw przez tydzień urlopował się rowerowo sam Żarłoczek, potem ja pojechałam na Orawę żeby poganiać za grzybkami więc już przeszło 2 tygodnie nic nie wyjechało z mojego piekarnika.

Kupiłam drożdże i z przyjemnością zagniatałam miękkie, elastyczne ciasto. Początkowo miało być zwykłą drożdżówką z kruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy.

Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc



Ciasto drożdżowe na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką 

czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki : 
  • ROZCZYN - 30 g świeżych drożdży 
  • 20 g zwykłego cukru 
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego 

  • CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 
  • 480 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zwykłego cukru 
  • 2 łyżki cukru w wanilią 
  • 3 g soli 
  • 2 średnie jajka 
  • 100 g masła 
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego 

  • KRUSZONKA - 40 g masła 
  • 60 g mąki pszennej tortowej 
  • 60 g zwykłego cukru 

  • DODATKOWO - 1 duże jabłko 
  • ok. 500 g świeżych moreli 
  • ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu 



sposób przygotowania : ROZCZYN - drożdże wkruszyłam do kubka z leciutko podgrzanym jogurtem. Dodałam cukier i mąkę, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 10 minut.

KRUSZONKA - masło roztarłam w miseczce rękami z mąką i cukrem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Odstawiłam do lodówki.

CIASTO WŁAŚCIWE - mało rozpuściłam w rondelku i przestudziłam. Do miski przesiałam mąkę. Dosypałam cukier zwykły, waniliowy i sól. Wbiłam jajka, dodałam rozczyn i jogurt naturalny. Zagniotłam ciasto. Wyrabiałam kilka minut a następnie powoli dolewałam masło. Wyrabiałam dalej przez ok. 10-15 minut aż ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ręki. W przykrytej misie odstawiłam je na ok. godzinę żeby podwoiło swoją objętość.

Naszykowałam formę - blaszkę o wym. 22x32 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę równomiernie rozkładając. Przykryłam i zostawiłam do napuszenia na ok. 30-45 minut.

Owoce umyłam i osączyłam. Morele poprzekrawałam na połówki usuwając pestki. Jabłko obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałeczki. Na wyrośniętym cieście ułożyłam połówki moreli, brzuszkami do dołu, a między nie powkładałam kawałki jabłka. Całość posypałam zimną kruszonką.

Placek piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po ostudzeniu oprószyłam odrobiną cukru pudru.


11 komentarzy:

  1. pyszne ;) czy można nieobecne morele zastąpić śliwkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można użyć śliwek :)

      Usuń
  2. ilość kruszonki taka w moim stylu - czasami to bym jadła samą kruszonkę z ciasta :) pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie kruszonki mogłoby być dwa razy więcej :)

      Usuń
  3. Pyszna drożdżóweczka z owocami, po prostu dla mnie to pycha !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie ciasto drożdżowe zawsze będzie kojarzyć się z dzieciństwem, z wakacjami na wsi gdy wraz z kuzynem jeszcze ciepły placek popijaliśmy zimnym mlekiem - to były czasy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa tygodnie bez pieczenia - to dopiero odwyk!
    Drożdżówka wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisze i zrobie za tydzien. Wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. upiekłam ale z truskawkami z kompotu wyszło pysznie a jak pachnie :-) na święta wyprubowałam przepis na makowca tez bardzo dobry dziekujemy

    OdpowiedzUsuń
  8. zamiast gestego jogurtu mozna rzadki uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, może wyjść zakalec a jeśli chcesz próbować to dodaj go trochę mniej

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...