Ciasto. Z owocami. Placek drożdżowy na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką.
Musiałam upiec drożdżowe ciasto, po prostu musiałam ! Najpierw przez tydzień urlopował się rowerowo sam Żarłoczek, potem ja pojechałam na Orawę żeby poganiać za grzybkami więc już przeszło 2 tygodnie nic nie wyjechało z mojego piekarnika.
Kupiłam drożdże i z przyjemnością zagniatałam miękkie, elastyczne ciasto. Początkowo miało być zwykłą drożdżówką z kruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy.
Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc
Ciasto drożdżowe na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : ROZCZYN - drożdże wkruszyłam do kubka z leciutko podgrzanym jogurtem. Dodałam cukier i mąkę, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 10 minut.
KRUSZONKA - masło roztarłam w miseczce rękami z mąką i cukrem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Odstawiłam do lodówki.
CIASTO WŁAŚCIWE - mało rozpuściłam w rondelku i przestudziłam. Do miski przesiałam mąkę. Dosypałam cukier zwykły, waniliowy i sól. Wbiłam jajka, dodałam rozczyn i jogurt naturalny. Zagniotłam ciasto. Wyrabiałam kilka minut a następnie powoli dolewałam masło. Wyrabiałam dalej przez ok. 10-15 minut aż ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ręki. W przykrytej misie odstawiłam je na ok. godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
Naszykowałam formę - blaszkę o wym. 22x32 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę równomiernie rozkładając. Przykryłam i zostawiłam do napuszenia na ok. 30-45 minut.
Owoce umyłam i osączyłam. Morele poprzekrawałam na połówki usuwając pestki. Jabłko obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałeczki. Na wyrośniętym cieście ułożyłam połówki moreli, brzuszkami do dołu, a między nie powkładałam kawałki jabłka. Całość posypałam zimną kruszonką.
Placek piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po ostudzeniu oprószyłam odrobiną cukru pudru.
Kupiłam drożdże i z przyjemnością zagniatałam miękkie, elastyczne ciasto. Początkowo miało być zwykłą drożdżówką z kruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy.
Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc
Ciasto drożdżowe na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
- ROZCZYN - 30 g świeżych drożdży
- 20 g zwykłego cukru
- 20 g mąki pszennej tortowej
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
- 480 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zwykłego cukru
- 2 łyżki cukru w wanilią
- 3 g soli
- 2 średnie jajka
- 100 g masła
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- KRUSZONKA - 40 g masła
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 60 g zwykłego cukru
- DODATKOWO - 1 duże jabłko
- ok. 500 g świeżych moreli
- ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu
sposób przygotowania : ROZCZYN - drożdże wkruszyłam do kubka z leciutko podgrzanym jogurtem. Dodałam cukier i mąkę, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ok. 10 minut.
KRUSZONKA - masło roztarłam w miseczce rękami z mąką i cukrem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Odstawiłam do lodówki.
CIASTO WŁAŚCIWE - mało rozpuściłam w rondelku i przestudziłam. Do miski przesiałam mąkę. Dosypałam cukier zwykły, waniliowy i sól. Wbiłam jajka, dodałam rozczyn i jogurt naturalny. Zagniotłam ciasto. Wyrabiałam kilka minut a następnie powoli dolewałam masło. Wyrabiałam dalej przez ok. 10-15 minut aż ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ręki. W przykrytej misie odstawiłam je na ok. godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
Naszykowałam formę - blaszkę o wym. 22x32 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę równomiernie rozkładając. Przykryłam i zostawiłam do napuszenia na ok. 30-45 minut.
Owoce umyłam i osączyłam. Morele poprzekrawałam na połówki usuwając pestki. Jabłko obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałeczki. Na wyrośniętym cieście ułożyłam połówki moreli, brzuszkami do dołu, a między nie powkładałam kawałki jabłka. Całość posypałam zimną kruszonką.
Placek piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po ostudzeniu oprószyłam odrobiną cukru pudru.
pyszne ;) czy można nieobecne morele zastąpić śliwkami ?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej można użyć śliwek :)
Usuńilość kruszonki taka w moim stylu - czasami to bym jadła samą kruszonkę z ciasta :) pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńdla mnie kruszonki mogłoby być dwa razy więcej :)
UsuńPyszna drożdżóweczka z owocami, po prostu dla mnie to pycha !!!!
OdpowiedzUsuńmnie ciasto drożdżowe zawsze będzie kojarzyć się z dzieciństwem, z wakacjami na wsi gdy wraz z kuzynem jeszcze ciepły placek popijaliśmy zimnym mlekiem - to były czasy :D
OdpowiedzUsuńDwa tygodnie bez pieczenia - to dopiero odwyk!
OdpowiedzUsuńDrożdżówka wygląda cudownie :)
Zapisze i zrobie za tydzien. Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńupiekłam ale z truskawkami z kompotu wyszło pysznie a jak pachnie :-) na święta wyprubowałam przepis na makowca tez bardzo dobry dziekujemy
OdpowiedzUsuńzamiast gestego jogurtu mozna rzadki uzyc?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, może wyjść zakalec a jeśli chcesz próbować to dodaj go trochę mniej
UsuńCiasto jest pyszne puchate i najważniejsze że wdzięczne w obróbce.
OdpowiedzUsuńPiekę od lat i muszę stwierdzić że to na razie najlepszy przepis z przeze mnie wypróbowanych, a było tego sporo.Dodałam rabarbar z jabłkiem i oprószyłam cukrem pudrem. Pani Izo,brakuje mi na blogu przelicznika na łyżki szklanki etc. bo nie wszyscy mają wagę a jest to ułatwienie. Dziękuje za przepis, gorąco polecam niezdecydowanym.
taki przelicznik jest prawie od początku istnienia bloga, w prawej kolumnie, banerek w zielonej ramce "przelicznik wag"
Usuń