Błyskawiczne ciasto z matcha i warsztaty Kuchni+

To ciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał. 

ciasto z herbata matcha, zielone ciasto herbaciane, ciasto z biała czekolada i zielona herbata, herbata matcha, biała czekolada, ciasto na niedziela, ciasta domowe


Przepis podała Alicja Than na warsztatach kulinarnych dla blogerów jakie odbyły się w minioną sobotę w ramach 6 edycji Food Film Fest Kuchni+. Spotkanie dotyczyło 5tego smaku czyli umami. Gotowaliśmy dania, w których jest mocno wyczuwalny dodając składniki zawierające go najwięcej. Powiem szczerze, że nie wiem jak się ma do tego to ciasto bo zagadałam się ze znajomymi i chyba opowieść o tym przegapiłam. Poza ciastem przyrządzaliśmy jeszcze sałatkę warzywną tsukemono z wodorostami konbu, doradę smażoną z konbu i salsą pomidorową a także szybki bulion z konbu, suszoną i świeżą rybą oraz grzybami shitake. Wszystko było proste a zarazem pyszne. Wodorosty to trochę nie moja bajka, ale z ciastem nie wytrzymałam i zrobiłam sobie w domu następnego dnia


Na zdjęciach pod przepisem możecie zobaczyć migawki z warsztatów.

Zielone szybkie ciasto z białą czekoladą i herbatą matcha 

czas przygotowania : 10 minut + 20-30 minut pieczenia
składniki : 
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g zwykłego cukru
  • 15-20 g zielonej herbaty matcha + 1mała łyżeczka
  • 100 g mąki pszennej luksusowej Lubella
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru 

Zobacz przepisy na inne wypieki z herbatą matcha :
Sernik z matcha 
Drożdżówkę z matcha 
Jabłecznik z matcha

ciasto z herbata matcha, zielone ciasto herbaciane, ciasto z biała czekolada i zielona herbata, herbata matcha, biała czekolada, ciasto na niedziela, ciasta domowe

sposób przygotowania : włączyłam piekarnik nastawiając go na 180 st. C, grzanie góra/dół. Do rondelka włożyłam masło i roztopiłam je, ale pilnowałam żeby się nie zagotowało. Naczynie z płynnym tłuszczem zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam kilka chwil aż się rozpuściła.

Do miski wsypałam przesiewając mąkę, sól, proszek do pieczenia i herbatę matcha (1 łyżeczkę matcha odłożyłam do dekoracji). Dodałam cukier, wymieszałam. Jajka wybiłam do miseczki i lekko roztrzepałam widelcem. Do składników sypkich wlałam najpierw jajka i zaczęłam mieszać rózgą. Kiedy składniki zaczęły się łączyć powoli dolewałam masło z czekoladą - cały czas mieszając, ale tylko do połączenia się wszystkiego w lejącą, jednolitą, zieloną masę.

Tak naszykowane ciasto przelałam do foremki o wymiarach 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 25 minut. Po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem i odłożoną wcześniej herbatą.

ciasto z herbata matcha, zielone ciasto herbaciane, ciasto z biała czekolada i zielona herbata, herbata matcha, biała czekolada, ciasto na niedziela, ciasta domowe

ciasto z herbata matcha, zielone ciasto herbaciane, ciasto z biała czekolada i zielona herbata, herbata matcha, biała czekolada, ciasto na niedziela, ciasta domowe
Oto Pyza czyli mła - zdjęcie świeżutkie pstryknięte przez Agnieszkę, która chce mi udowodnić, że da się zrobić mi ładną fotkę :)
Alicja i Alon Than oraz reszta teamu z którym gotowałam - Agnieszka Markiewicz , Karola Konecka i Sebastian Wanat
warsztaty na temat umami poprowadzili Alicja i Alon Than, właściciele Izumi Sushi
cała ekipa warsztatów dla blogerów Kuchni+
dorada z wodorostami konbu - filet skropiony sake i posypany odrobiną soli, płat namoczonego konbu w nacięcie, panierowanie i smażenie
dorada z konbu i salsą pomidorową
sałatka tsukemono –  jesienne warzywa, ocet ryżowy, sól, cukier, imbir i konbu - powinna się marynować przynajmniej kilka godzin
Zupa pełna umami –japoński bulion osuimono z owocami morza - wodorosty konbu, katsu bushi – płatki suszonej ryby bonito czyli podstawa wywaru dashi, potem grzyby shitake, biała ryba, krewetki, sake, sos sojowy...
taki rozgrzewający bulion podaje się z paskami wodorostów nori i szczypiorkiem - można wrzucić plasterek cytryny i odrobinę imbiru
ciasto dla ogra - wystarczy wymieszać składniki, z braku narzędzi nawet ręcznie jak to zrobił Sebastian, wylać na blachę i do pieca - pychota !

24 komentarze:

  1. jakiej jeszcze można użyć herbaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. matcha to specjalny gatunek herbaty w postaci zielonego pudru - nie da się go niczym zastąpić bo jest jedyna w swoim rodzaju

      Usuń
  2. a gdzie mogę dostać taka herbatkę?czy np. w kaufland,auchan dostanę?czy tylko w internecie??????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zwykłych sklepach i marketach nie ma. Można popytać w specjalistycznych sklepach z herbatami i sklepach z żywnością azjatycką. W internecie znajdziesz na pewno

      Usuń
  3. Super warsztaty!
    Widać wszyscy zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A...zapomniałam zapytać jakie wartości odżywcze, prozdrowotne ma taka ślicznie zielona
    herbatka?

    OdpowiedzUsuń
  5. a te wodorosty to się nazywają kombu, nie konbu.

    OdpowiedzUsuń
  6. droga pani to ciasto jest zakalcem ,przygotowanie to jakaś totalna porazka z kąd te techniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się nie umie upiec tak prostego ciasta i nawet nie wie jak wygląda zakalec to nie powinno się odzywać :) nie było i nie ma żadnego zakalca a konsystencja jest trochę jak w cieście typu brownie

      Usuń
  7. a matcha to nie specjalna herbata tylko normalna zielon tylko roztarta co to za warsztaty??????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie masz racji :) Matcha to nie jest zwykła zielona herbata - nie wystarczy rozetrzeć na pył jakąkolwiek zieloną herbatę... Tylko liście niektórych gatunków krzewów zielonej herbaty nadają się na tę właśnie herbatę i muszą być specjalnie pielęgnowane np. przykrywane matami przynajmniej na 2 tygodnie przed zbiorem żeby liście wolniej rosły, nabrały szczególnego koloru i były bardziej aromatyczne.

      Usuń
  8. Nie chcę nikogo irytować bo marna ze mnie kucharka ale ciekawa jestem jakie "cechy" oprócz koloru straciłoby to ciasto gdyby nie dodać tej herbatki. Tak się zastanawiam czym można ją zamienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta herbata daje bardzo dużo ciekawego smaku, nieco herbacianego, nieco takiego liściastego - dodanie jej do ciasta czy innego dania to nie tylko kwestia koloru, ale właśnie przede wszystkich jej charakterystycznego smaku

      Usuń
  9. Ciasto fajne, ale:
    - duuuużo za słodkie; przy takiej ilości czekolady można dać tylko część cukru (lub wcale)
    -herbaty nie czuć, trzeba dodać jej więcej i szczodrze posypać po upieczeniu
    -przy podanym czasie faktycznie ciasto jest surowe, trzeba dodać 5-10 min, po prostu sprawdzać ciasto

    Proste, szybkie i ciekawe. :)

    Digi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. herbaty nie czuć? no to najwidoczniej miałeś/aś jakąś kiepskiej jakości albo zwietrzałą. Cukru za dużo i za słodkie? Cóż, możesz go cale nie dawać a ja przepisu nie zmienię bo nam takie właśnie smakuje - tego rodzaju ciasta są mocno słodkie i taka ich uroda. Czas pieczenia za krótki? W moim piekarniku w tym czasie piecze się doskonale, ale fakt faktem, że różne piekarniki różnie pieką i każdy kto piecze o tym wie a piekąc coś pilnuje ciasta i dostosowuje czas indywidualnie bo 5-10 minut marginesu bardzo często się zdarza :) Ale dziękuję za uwagi :)

      Usuń
  10. dziwny wymiar blaszki 27*17?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co w nim dziwnego? jest długość, jest szerokość - taką mam i w takiej upiekłam

      Usuń
  11. Ile soli? w składnikach brak informacji. Szczypta?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyzo, uwielbiam Twoje odpowiedzi, nie rozczulasz się i mówisz jak jest! Super babka z Ciebie. Też nie lubię takich grymaśników, którzy niewiele o kuchni wiedzą i zawsze mają jakieś "ale". Oczywiście mój komentarz nie jest do publikacji, ale gratuluję Ci takiego podejścia ;) P.S. Jak po Świętach zatęskni mi się do placków, to wypróbuję ten przepis. Dzieci się ucieszą, że zielone :P Pozdrawiam i Radosnych Świąt życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. komentarz do publikacji, bo dlaczego nie? nie publikuję tylko takich obraźliwych, a ciasto polecam, bo jest pyszne!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger