To ciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał.
Przepis podała
Alicja Than na warsztatach kulinarnych dla blogerów jakie odbyły się w minioną sobotę w ramach 6 edycji Food Film Fest Kuchni+. Spotkanie dotyczyło 5tego smaku czyli umami. Gotowaliśmy dania, w których jest mocno wyczuwalny dodając składniki zawierające go najwięcej. Powiem szczerze, że nie wiem jak się ma do tego to ciasto bo zagadałam się ze znajomymi i chyba opowieść o tym przegapiłam. Poza ciastem przyrządzaliśmy jeszcze sałatkę warzywną tsukemono z wodorostami konbu, doradę smażoną z konbu i salsą pomidorową a także szybki bulion z konbu, suszoną i świeżą rybą oraz grzybami shitake. Wszystko było proste a zarazem pyszne. Wodorosty to trochę nie moja bajka, ale z ciastem nie wytrzymałam i zrobiłam sobie w domu następnego dnia
Na zdjęciach pod przepisem możecie zobaczyć migawki z warsztatów.
Zielone szybkie ciasto z białą czekoladą i herbatą matcha
czas przygotowania : 10 minut + 20-30 minut pieczenia
składniki :
- 200 g białej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 150 g zwykłego cukru
- 15-20 g zielonej herbaty matcha + 1mała łyżeczka
- 100 g mąki pszennej luksusowej Lubella
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżeczek cukru pudru
Zobacz przepisy na inne wypieki z herbatą matcha :
Sernik z matcha
Drożdżówkę z matcha
Jabłecznik z matcha
sposób przygotowania : włączyłam piekarnik nastawiając go na 180 st. C, grzanie góra/dół. Do rondelka włożyłam masło i roztopiłam je, ale pilnowałam żeby się nie zagotowało. Naczynie z płynnym tłuszczem zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam kilka chwil aż się rozpuściła.
Do miski wsypałam przesiewając mąkę, sól, proszek do pieczenia i herbatę matcha (1 łyżeczkę matcha odłożyłam do dekoracji). Dodałam cukier, wymieszałam. Jajka wybiłam do miseczki i lekko roztrzepałam widelcem. Do składników sypkich wlałam najpierw jajka i zaczęłam mieszać rózgą. Kiedy składniki zaczęły się łączyć powoli dolewałam masło z czekoladą - cały czas mieszając, ale tylko do połączenia się wszystkiego w lejącą, jednolitą, zieloną masę.
Tak naszykowane ciasto przelałam do foremki o wymiarach 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 25 minut. Po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem i odłożoną wcześniej herbatą.
|
Oto Pyza czyli mła - zdjęcie świeżutkie pstryknięte przez Agnieszkę, która chce mi udowodnić, że da się zrobić mi ładną fotkę :) |
|
Alicja i Alon Than oraz reszta teamu z którym gotowałam - Agnieszka Markiewicz , Karola Konecka i Sebastian Wanat |
|
warsztaty na temat umami poprowadzili Alicja i Alon Than, właściciele Izumi Sushi |
|
cała ekipa warsztatów dla blogerów Kuchni+ |
|
dorada z wodorostami konbu - filet skropiony sake i posypany odrobiną soli, płat namoczonego konbu w nacięcie, panierowanie i smażenie |
|
dorada z konbu i salsą pomidorową |
|
sałatka tsukemono – jesienne warzywa, ocet ryżowy, sól, cukier, imbir i konbu - powinna się marynować przynajmniej kilka godzin |
|
Zupa pełna umami –japoński bulion osuimono z owocami morza - wodorosty konbu, katsu bushi – płatki suszonej ryby bonito czyli podstawa wywaru dashi, potem grzyby shitake, biała ryba, krewetki, sake, sos sojowy... |
|
taki rozgrzewający bulion podaje się z paskami wodorostów nori i szczypiorkiem - można wrzucić plasterek cytryny i odrobinę imbiru |
|
ciasto dla ogra - wystarczy wymieszać składniki, z braku narzędzi nawet ręcznie jak to zrobił Sebastian, wylać na blachę i do pieca - pychota ! |
Fajne ciacho i super warsztaty.
OdpowiedzUsuńjakiej jeszcze można użyć herbaty?
OdpowiedzUsuńmatcha to specjalny gatunek herbaty w postaci zielonego pudru - nie da się go niczym zastąpić bo jest jedyna w swoim rodzaju
Usuńa gdzie mogę dostać taka herbatkę?czy np. w kaufland,auchan dostanę?czy tylko w internecie??????????
OdpowiedzUsuńw zwykłych sklepach i marketach nie ma. Można popytać w specjalistycznych sklepach z herbatami i sklepach z żywnością azjatycką. W internecie znajdziesz na pewno
UsuńSuper warsztaty!
OdpowiedzUsuńWidać wszyscy zadowoleni :)
A...zapomniałam zapytać jakie wartości odżywcze, prozdrowotne ma taka ślicznie zielona
OdpowiedzUsuńherbatka?
a te wodorosty to się nazywają kombu, nie konbu.
OdpowiedzUsuńa gdzie widzisz kombu ?
Usuńdroga pani to ciasto jest zakalcem ,przygotowanie to jakaś totalna porazka z kąd te techniki
OdpowiedzUsuńjak się nie umie upiec tak prostego ciasta i nawet nie wie jak wygląda zakalec to nie powinno się odzywać :) nie było i nie ma żadnego zakalca a konsystencja jest trochę jak w cieście typu brownie
Usuńa matcha to nie specjalna herbata tylko normalna zielon tylko roztarta co to za warsztaty??????????????
OdpowiedzUsuńnie masz racji :) Matcha to nie jest zwykła zielona herbata - nie wystarczy rozetrzeć na pył jakąkolwiek zieloną herbatę... Tylko liście niektórych gatunków krzewów zielonej herbaty nadają się na tę właśnie herbatę i muszą być specjalnie pielęgnowane np. przykrywane matami przynajmniej na 2 tygodnie przed zbiorem żeby liście wolniej rosły, nabrały szczególnego koloru i były bardziej aromatyczne.
UsuńNie chcę nikogo irytować bo marna ze mnie kucharka ale ciekawa jestem jakie "cechy" oprócz koloru straciłoby to ciasto gdyby nie dodać tej herbatki. Tak się zastanawiam czym można ją zamienić.
OdpowiedzUsuńta herbata daje bardzo dużo ciekawego smaku, nieco herbacianego, nieco takiego liściastego - dodanie jej do ciasta czy innego dania to nie tylko kwestia koloru, ale właśnie przede wszystkich jej charakterystycznego smaku
Usuńchyba zapomniała Pani o cukrze...
OdpowiedzUsuńCiasto fajne, ale:
OdpowiedzUsuń- duuuużo za słodkie; przy takiej ilości czekolady można dać tylko część cukru (lub wcale)
-herbaty nie czuć, trzeba dodać jej więcej i szczodrze posypać po upieczeniu
-przy podanym czasie faktycznie ciasto jest surowe, trzeba dodać 5-10 min, po prostu sprawdzać ciasto
Proste, szybkie i ciekawe. :)
Digi
herbaty nie czuć? no to najwidoczniej miałeś/aś jakąś kiepskiej jakości albo zwietrzałą. Cukru za dużo i za słodkie? Cóż, możesz go cale nie dawać a ja przepisu nie zmienię bo nam takie właśnie smakuje - tego rodzaju ciasta są mocno słodkie i taka ich uroda. Czas pieczenia za krótki? W moim piekarniku w tym czasie piecze się doskonale, ale fakt faktem, że różne piekarniki różnie pieką i każdy kto piecze o tym wie a piekąc coś pilnuje ciasta i dostosowuje czas indywidualnie bo 5-10 minut marginesu bardzo często się zdarza :) Ale dziękuję za uwagi :)
Usuńdziwny wymiar blaszki 27*17?
OdpowiedzUsuńa co w nim dziwnego? jest długość, jest szerokość - taką mam i w takiej upiekłam
UsuńIle soli? w składnikach brak informacji. Szczypta?
OdpowiedzUsuńtak, szczypta, może taka większe, wystarczy
UsuńPyzo, uwielbiam Twoje odpowiedzi, nie rozczulasz się i mówisz jak jest! Super babka z Ciebie. Też nie lubię takich grymaśników, którzy niewiele o kuchni wiedzą i zawsze mają jakieś "ale". Oczywiście mój komentarz nie jest do publikacji, ale gratuluję Ci takiego podejścia ;) P.S. Jak po Świętach zatęskni mi się do placków, to wypróbuję ten przepis. Dzieci się ucieszą, że zielone :P Pozdrawiam i Radosnych Świąt życzę ;)
OdpowiedzUsuńkomentarz do publikacji, bo dlaczego nie? nie publikuję tylko takich obraźliwych, a ciasto polecam, bo jest pyszne!
Usuń