wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 14 listopada 2014

Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek

I kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam.


Jabłecznik z herbatą matcha, marcepanem, pistacjami i pachnącym lukrem

czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczenia
składniki : 
  • 370 g mąki pszennej tortowej 
  • 12 g zielonej herbaty matcha
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g masła albo margaryny
  • 200 g serka waniliowego 
  • 8 niedużych jabłek - u mnie odmiany Champion
  •  
  • do jabłek - ok. 80-100 g masy marcepanowej 
  • 2 łyżki łuskanych, niesolonych pistacji
  •  
  • lukier - 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki rumu albo amaretto
  • odrobina gorącej wody


sposób przygotowania : mąkę, sól, proszek do pieczenia, herbatę i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne, pokrojone na nieduże kawałki masło i roztarłam rękami na tzw. mokry piasek. Ma nie być widać kawałków tłuszczu.  Dodałam serek waniliowy i zagniotłam dość miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 30-60 minut do lodówki.

Umyte i osuszone jabłka obrałam ze skórki. Poprzekrawałam na połówki i przy pomocy małej łyżeczki usunęłam gniazda nasienne. Pistacje drobniutko posiekałam, wymieszałam z masą marcepanowa. Powstałą masę podzieliłam na kawałki - tyle ile będzie potrzebnych połówek jabłek żeby wypełnić formę - u mnie zmieściło się 15.

Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Obie rozwałkowałam na placki wielkości nieco większej niż wymiar formy. Ja naszykowałam prostokątną o wymiarach 23x34 cm. Ciasto najlepiej wałować na arkuszu papieru do pieczenia. Jeden placek przełożyłam do formy razem z papierem tak żeby papier znalazł się na spodzie. Ciasto powinno przykryć całe dno i zachodzić nieco na boki formy, tak na mniej więcej 2 cm. Na cieście ułożyłam jabłka z marcepanem, wypukłą stroną do góry. Przykryłam drugim płatem ciasta przenosząc je razem z papierem - odwróciłam i usunęłam papier a boki ciasta delikatnie docisnęłam do dolnej części. Wierzch delikatnie nakłułam w kilku miejscach widelcem.

Jabłecznik piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam w formie. Wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru, alkoholu i odrobiny wrzątku.

Ciasto po upieczeniu straciło dużo zielonego koloru, ale pysznie pachnie i smakuje herbatą. Kawałek jabłecznika ze szklaneczką herbacianego napoju NESTEA Green Tea to będzie pyszny deser. 




15 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, zapisuje przepis i za tydzień zobaczysz moją wersje na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już nie mogę się doczekać !

      Usuń
    2. jutro będę piekła a w piątek będą zdjęcia na blogu:)

      Usuń
  2. Na myśl przyszedł mi strudel.. :) Ale pistacje? Super pomysł, pozdrawiam!
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tych pistacji nie jest dużo a razem z marcepanem podkręcają całość

      Usuń
  3. ...ja też się skuszę, ta herbata mnie irytuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadaje koloru i fajnego posmaku - trochę szkoda, że tutaj ten kolorek się wypiekł, ale smak został w pełni

      Usuń
  4. spróbuję i ja, bo intryguje mnie smak ciasta z herbatą matcha...ciekawe :) a rogaliki z dynią bez jajek są super, to czas na własną masę marcepanową i zielonkawe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa marcepanowa to prościzna, ciężej o dobrą matcha i jest dość droga, jednak warto trochę kupić i pokombinować. Piekłam już z nią sernik i drożdżówkę, bardzo nam smakowały

      Usuń
  5. rany !!! ale kusi żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubie marcepanu,a przepis wydaje sie cudny i pomyslowy. I co tu zrobic;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nałóż do jabłek gęstej marmolady albo zmiel trochę jakichś orzechów z cukrem i już :) można też to wgłębienie wypełnić namoczonymi rodzynkami albo żurawiną, też będzie smacznie :)

      Usuń
  7. Wygląda naprawdę wyjątkowo, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...