wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 16 kwietnia 2015

Domowa wędlina. Szynka biała gotowana

Mnóstwo osób lubi kanapki z soczystą, chudą szynką. Ważne żeby była smaczna, świeża i dobrej jakości. O tę jakość niestety wcale niełatwo, szczególnie w zwykłych sklepach, bo producenci robią wędliny nie wiadomo dokładnie z czego szprycując je czym się da, dodając mnóstwo konserwantów, sztucznych aromatów i wypełniaczy. Kupienie dobrej szynki to dzisiaj nie lada wyzwanie. Wobec takiej sytuacji coraz więcej osób próbuje robić w domu swoje własne dodatki do pieczywa. Ja także. Dzisiaj kolejna odsłona wędliny domowej roboty, do przyrządzenia której nie potrzeba żądnych wymyślnych urządzeń ani wędzarni.

Polecam też zaopatrzyć się w mały szynkowar, w którym można robić pyszne, domowe wędliny np. z łopatki.



Szynka biała to wędlina wieprzowa przygotowana z kawałka mięsa z tylnej ćwiartki świni. Nazywa się ją białą bo jest parzona a nie wędzona i przez to na powierzchni ma kolor biało szarawy a nie brązowy. W środku jest jednak przyjemnie różowa dzięki użyciu soli peklującej do marynaty. Dodatek dużej ilości przypraw powoduje, że taka szynka jest aromatyczna i pyszna. Dzięki kilkukrotnemu parzeniu mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Wszystko, cały proces, trwa co prawda nawet kilka dni, ale wierzcie mi, że warto. Szczególnie, że naszej pracy przy tym naprawdę niewiele.

Jeśli nie chce Wam się bawić w długie moczenie mięsa i gotować go kilka razy zawsze można po prostu je upiec. Tak jak Karkówkę wieprzową z czosnkiem i majerankiem. 

Szynka wieprzowa peklowana, parzona

czas przygotowania: 5 minut + 24-48 godz. marynowania + 15 minut gotowania + 36 godz. studzenia
składniki: 
  • ok. 1-1,5 kg szynki wieprzowej bez skóry i kości
  • 2 łyżeczki soli

  • ZALEWA nr 1 - ok. 2 l wody
  • 3 łyżeczki soli peklowej
  • 3 łyżeczki zwykłej soli, u mnie kamienna
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

  • ZALEWA nr 2 - ok. 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 dużych ząbków czosnku, pokrojonych
  • 2 czubate łyżki majeranku


Jak zrobić białą szynkę gotowaną? 

Miałam cały wielki kawał mięsa wieprzowego od szynki. Wykroiłam najładniejszy według mnie podłużny kawałek o wadze prawie. 1,5 kg. Oczyściłam go z większości tłuszczu, natarłam solą i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabnie. Odłożyłam na kilka godzin do lodówki.

Składniki zalewy nr 1 umieściłam w garnku i gotowałam kilka minut, ostudziłam. W zimnej zalewie umieściłam mięso - powinno być zupełnie przykryte. Odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej 24 godziny a można na dłużej. U mnie stało 48 godzin. Co kilka godzin mięso przekręcałam żeby dobrze przeszło przyprawami.

Prawie tak samo robię domową wędlinę z łopatki wieprzowej. 

Po zamarynowaniu przygotowałam zalewę nr 2. Wszystkie składniki zalewy umieściłam z czystym garnku i zagotowałam. Do wrzątku z przyprawami włożyłam wyjętą z pierwszej marynaty szynkę. Mięso musi być w niej zupełnie zanurzone. Gotowałam na niedużym ogniu 5 minut po czym wyłączyłam gaz i zostawiłam mięso w garnku przykrywając go aż zupełnie wystygło, najlepiej na ok. 6-12 godzin. Po tym czasie pod garnkiem znów włączyłam grzanie, doprowadziłam do wrzenia i od tego momentu gotowałam 5 minut. Znowu wyłączyłam gaz i odstawiłam do ostudzenia. Po kilku godzinach trzeci raz zagotowałam całość i gotowałam 5 minut. Po zdjęciu z ognia, kiedy mięso ostygło, wyjęłam je już z zalewy, osuszyłam i schłodziłam w lodówce.

Gotową szynkę podawałam na zimno krojąc w plasterki. Jest dobra jako wędlina do kanapek albo składniki szwedzkiego bufetu.

Dobrze jest podczas kąpieli w zalewie nr 1 wstrzyknąć jej trochę w środek mięsa używając zwykłej strzykawki z igłą. Szczególnie jeśli przygotowujemy wędlinę z grubszego, bardziej okrągłego kawałka mięsa. Jeśli solanka nie dotrze dokładnie do wnętrza mięsa to w środku kolor może być nieco inny, szarawy co, jeśli przyjrzycie się dokładnie, widać nieco na jednym ze zdjęć mojej szynki. Niejednolity kolor nie ma żadnego wpływu na smak wędliny.




30 komentarzy:

  1. Witam
    kupiłam dziś szynkę i będę robić ją wg pani przepisu, ale proszę mi doradzić jak zachować proporcje przypraw bo mam 0,8 kg kulkę, czy zmieniać ilość wody,soli itd? a na widok szynki z pani zdjęć dostaję ślinotoku :-) cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmniejszyłabym trochę ilości przypraw. Wody ma być tyle żeby zakryła za każdym razem kawałek mięsa po prostu. Do pierwszej zalewy dałabym po 2 łyżeczki jednej i drugiej soli, do drugiej 1 łyżeczkę i po 3 liście, kulki ziela i ząbki czosnku

      Usuń
    2. :-) :-) :-) pozdrawiam
      Przepis godny polecenia

      Usuń
  2. Właśnie zrobiłam,gotowałam 4 razy i dałam odrobinkę więcej soli(użyłam morskiej).Jest booooska, dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze solą peklową to sobie w markecie wędlinę można kupić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sól peklowa to paskudztwo które psuje cały efekt niby zdrowej domowej szynki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nikt Ci nie każe jej dodawać - pomiń ten składnik, ale potem nie dziw się, ze szynka ma kolor szarej ścierki

      Usuń
  5. Witam smacznie.
    Zrobilam wedlug pani przepisu, szynka wyszla mi dobra w smaku ale sucha.
    DLACZEGO ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka jest dość chudym mięsem, ale jeśli wszystko zrobi się dokładnie według przepisu tzn. mięso będzie np. za każdym razem stygło w zalewie to wędlina nie powinna być sucha. Oczywiście wszystko zależy od samego mięsa bo jeśli było ze starej sztuki albo niewłaściwie ubitej to to ma też ogromny wpływ na końcowy efekt

      Usuń
  6. szyneczka palce lizać! żałuję, że więcej mięsa nie kupiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię wędliny od lat, wcześniej zajmował się tym tata, i wcale nie trzeba dawać soli peklowej aby mieć ładny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam tę szynkę na święta, jest pyszna. Wczoraj zamarynowałam ponownie i na ostatki znowu będę miała pyszną, domową wędlinę, która się w zasadzie sama robi. Super jest Pani blog. Pozdrawiam serdecznie, Eliza

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli nie chce dodać peklosoli to automatycznie muszę dać więcej soli? Czy tylko pomijam peklosol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól peklową zastąpiłabym zwykłą

      Usuń
  10. Pani Izo - szyneczka przygotowana dokładnie w/g Pani przepisu i procedury wykonania. Wygląd tak jak na Pani załączonych fotkach powyżej.Ale jest mały problem. Wszystkie składniki dobrane w/g Pani wskazań, ale szyneczka w smaku jest zbyt "jałowa". Co zrobić żeby przyprawy były bardziej wyczuwalne? Pozdrawiam Stan.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że po prostu lubisz mocne, wyraziste smaki a ta szynka rzeczywiście jest delikatna. Nawet jeśli jest już zaczęta to można przygotować mocniej doprawioną zalewę, pomoczyć szynkę przez kilkanaście godzin i zagotować jeszcze raz. Powinno pomóc

      Usuń
  11. Bóg Ci zapłać dobra kobieto.Zwiększam dawkę o 50% w obu zalewach trochę dłużej pomoczę/72h/ i pogotuję/x4/ i zobaczymy. Podzielę się wrażeniami z konsumpcji. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za dobrą radę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    mam pytanie czy przed włożeniem do pierwszej zalewy należy szynkę obmyć ze soli?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie ma takiej potrzeby, wędlina i tak nie jest na koniec zbyt słona

      Usuń
  13. Ja robiłam ją już kilka razy i za każdym razem wydaje mi się co raz lepsza

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy majonez jest niezbędny i czy nie można go zastąpić czymś innym.?
    Pytam,ponieważ w ogóle nie używam majonezu,a nie chce mi się kupować słoika z nim,aby większość wyrzucić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jaki majonez pytasz? w przepisie nie ma żadnego majonezu

      Usuń
  15. Przepraszam,bo zamiast majeranek przeczytałam majonez.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie stało :) przeszukałam przepis kilka razy w poszukiwaniu tego majonezu, na wszelki wypadek :)

      Usuń
  16. Witam. Również przyzadzilem ten oto smakołyk z Pani przepisu. Jedyne co zmieniłem to w 1 zalewie dodałem czosnku i pieprz w kulkach, poczym do drugiej zalewy dodałem rozmarynu oraz rowięź pieprz. Niestety nie miałem strYkawki z igła ale i tak kolor w środku jest bardzo ładny. Szynka smakuje rewelacyjnie! Dziękuję Bardzo za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasami wprowadzam podobne, małe zmiany :) pozdrawiam!

      Usuń
  17. To moja trzecia szynka z tego przepisu, robię ją w parze ze schabem w wędzonej papryce - obie wędliny są rewelacyjne! Daję ciut więcej czosnku, i do drugiej zalewy do szynki dodaję dwie łyżki majonezu - mam wrażenie, że jest soczystsza. Tym razem wędliny poleżały w pierwszej zalewie zbyt długo, bo wypadł mi wyjazd - od czwartku wieczora do niedzieli rano. Miałam lekkie obawy - niepotrzebnie, nic im sie nie stało a smakują wyśmienicie! Następny będzie pieczony karczek, już się do niego przymierzam :) dziekuję za świetne przepisy! Pozdrawiam, Paulina

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam dwukrotnie szynke z Pani przepisu, była boska,delikatna, krucha...
    Własnie robię kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. co daje kolor zamiast soli peklowej

    OdpowiedzUsuń
  20. Mi też za pierwszym razem wyszła sucha... jednak wszystko chyba zależy od mięsa, bo za drugim już palce lizać :) świetny przepis, wydrukowany i co jakiś czas używany :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...