Sałatka rosyjska. Sałatka winegret
Sałatka winegret to po prostu sałatka jarzynowa, z tą różnicą, że nie dodaje się do niej majonezu. Konieczny jest za to buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących.
Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej, do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać.
Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem.
Sałatka winigret - rosyjska
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia warzyw + czas macerowania
składniki:
Jak zrobić sałatkę rosyjską?
Warzywa korzeniowe i ziemniaki umyłam. Upiekłam w piekarniku zawijając wcześniej każde z nich, bez obierania ze skórki, w kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam warzywa z folii i pozwoliłam im ostygnąć a następnie obrałam. Warzywa można też ugotować w łupinach, ale buraki muszą być gotowane oddzielnie żeby nie zabarwić pozostałych jarzyn.
Upieczone warzywa pokroiłam z niedużą kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Obraną cebulę pokroiłam drobniutko. Groszek odcedziłam. Do miski przesypałam wszystkie rozdrobnione warzyw, groszek i natkę pietruszki. Doprawiłam odrobina cukru, solą, pieprzem mielonym oraz kilkoma łyżeczkami oleju słonecznikowego i octu winnego. Dodałam też troszkę ostrej musztardy rosyjskiej, tak do smaku. Wymieszałam dokładnie. Sałatkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny żeby smaki się przygryzły i tego etapu nie wolno pominąć.
Zamiast groszku możecie dodać do swojej sałatki białą, ugotowaną fasolę albo nawet zieloną fasolkę szparagową - ugotowaną i pokrojoną na kawałki. Niektórzy ponoć dodają także kiszoną, posiekaną kapustę, ale dla mnie to za dużo szczęścia na raz.
Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej, do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać.
Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem.
Sałatka winigret - rosyjska
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia warzyw + czas macerowania
składniki:
- 3 średnie ziemniaki sałatkowe, u mnie Anoushka
- 2 nieduże buraki ćwikłowe
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 puszki groszku konserwowego albo fasolki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej słonecznikowy
- ocet jabłkowy
- musztarda rosyjska
- sól
- szczypta cukru
- pieprz czarny mielony
Jak zrobić sałatkę rosyjską?
Warzywa korzeniowe i ziemniaki umyłam. Upiekłam w piekarniku zawijając wcześniej każde z nich, bez obierania ze skórki, w kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam warzywa z folii i pozwoliłam im ostygnąć a następnie obrałam. Warzywa można też ugotować w łupinach, ale buraki muszą być gotowane oddzielnie żeby nie zabarwić pozostałych jarzyn.
Upieczone warzywa pokroiłam z niedużą kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Obraną cebulę pokroiłam drobniutko. Groszek odcedziłam. Do miski przesypałam wszystkie rozdrobnione warzyw, groszek i natkę pietruszki. Doprawiłam odrobina cukru, solą, pieprzem mielonym oraz kilkoma łyżeczkami oleju słonecznikowego i octu winnego. Dodałam też troszkę ostrej musztardy rosyjskiej, tak do smaku. Wymieszałam dokładnie. Sałatkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny żeby smaki się przygryzły i tego etapu nie wolno pominąć.
Zamiast groszku możecie dodać do swojej sałatki białą, ugotowaną fasolę albo nawet zieloną fasolkę szparagową - ugotowaną i pokrojoną na kawałki. Niektórzy ponoć dodają także kiszoną, posiekaną kapustę, ale dla mnie to za dużo szczęścia na raz.
Na pewno nie groszek !!!
OdpowiedzUsuńFasolka biała już tak.
Co do marchewki nie jestem pewna.
Musze to skonsultować z osobą pochodząca ze wschodu.:)
Często jadłam tą sałatkę w dzieciństwie.
Gościła głównie w święta wielkanocne.
Resztę przepisu wypróbuje, gdyż moje dorosłe już dziecko jej nie zna.
A na pewno warta wypróbowania.
Teraz jest nagonka na buraki, ta pozytywna oczywiście.
Podobno mega zdrowe !
Serdecznie pozdrawiam:)
groszek owszem, jeśli ktoś lubi i woli od fasolki, ale obie wersje są pyszne
UsuńSuper pomysł - i mam problem sałatki jarzynowej dla Weganki, która niebawem zjeżdża do domu z głowy :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smaków. Bardzo mi się podoba i zapewne na dniach wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA może coś więcej o pieczeniu warzyw,jak długo się je piecze ?
OdpowiedzUsuńZ pieczeniem warzyw to jest różnie bo czas zależy od ich wielkości a czasami nawet odmiany. Buraki zwykle piekę je ok. 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ziemniaki a marchew dochodzą szybciej, ale właśnie wielkość konkretnej bulwy czy korzenia ma tutaj podstawowe znaczenie. Przed wyjęciem zawsze sprawdzam stan upieczenia drewnianym szpikulcem, takim do szaszłyków - jeśli wchodzi lekko w warzywo to znaczy, że to jest już upieczone
Usuńsuuper blog
OdpowiedzUsuńtradycyjna potrawa wigilijna na Podlasiu zdecydowanie bez marchwi i groszków za to na pewno z kiszoną kapustą :)
OdpowiedzUsuńTakiej z kapustą nie jadłam. Czy coś jeszcze się to nie dodaję?
Usuńdzisiaj mialam mopzliwosc sprobowania takiej salatki ,robionej przez pania ze wschodu - salatka byla z fasolka i kiszona kapusta , bardzo delikatna w smaku - pycha , warto skosztowac rowniez takiej wersji
OdpowiedzUsuńNa pewno była pyszna 😊
Usuń