Podroby w galarecie a'la salceson

Lubicie salceson? A galaretkę z mięsem? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w esencjonalnej i aromatycznej, dobrze przyprawionej galarecie.  Jeśli tylko lubicie podroby to musicie tego spróbować. To jest pyszne! 

Taki salceson można kroić w plastry i podawać na kanapkach albo jako składnik półmiska wędlin. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu lub konfitury z cebuli

Do uformowania takiego salcesonu użyłam zwykłej butelki plastikowej po napoju, idealnie się do tego nadaje. Tak samo robię salceson z grzybów leśnych, który jest przysmakiem na wielu towarzyskich imprezach.

podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,

Salceson z serc i żołądków drobiowych

czas przygotowania: 2 godziny + 24 godziny chłodzenia
składniki: 
  • 500 g serduszek drobiowych
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 

  • 600 ml wywaru z podrobów
  • 35 g żelatyny w proszku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 


podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,
podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,
podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,
podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,
podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,

Jak zrobić podroby w galarecie a'la salceson?

Podroby dobrze oczyściłam i kilkukrotnie wypłukałam. Do garnka włożyłam serca, zalałam wrzącą wodą tak żeby były przykryte i gotowałam 3 minuty, odcedziłam i przepłukałam zimną wodą oczyszczając z szumowin. Tymczasem odłożyłam.

Do garnka wrzuciłam żołądki, zalałam wrzącą wodą, gotowałam 3 minuty, odcedziłam i tak jak w przypadku ser przepłukałam. Żołądki są jednak dużo twardsze więc włożyłam je ponownie go garnka, zalałam gorącą wodą. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i gotowałam na niedużym ogniu aż były prawie miękkie. Pod koniec gotowania dorzuciłam sparzone wcześniej serca i gotowałam jeszcze razem do miękkości. Odcedziłam.

Odmierzyłam 600 ml wywaru z podrobów - jeśli uzyskacie mniej to uzupełnijcie ilość wodą. W gorącym wywarze rozpuściłam żelatynę, nie gotowałam. Czosnek obrałam i posiekałam bardzo drobno, dorzuciłam do wywaru. Dodałam też roztarty w dłoniach majeranek, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Wywar musi być mocno doprawiony bo intensywność po schłodzeniu znacznie się zmniejsza.

Do doprawionego wywaru dodałam pokrojone w paski żołądki i poprzekrawane na ćwiartki serduszka. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do wystudzenia. Kiedy całość zaczęła lekko tężeć przelałam wszystko do butelki po napoju lub wodzie mineralnej o pojemności 1,5-2l. Tę wcześniej oczywiście dokładnie wypłukałam i odcięłam górną część, tak mniej więcej 1/5.

Wierzch zabezpieczyłam folią spożywczą i odstawiłam butelkę do lodówki na przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście, godzin. Butelka powinna znajdować się w pozycji pionowej.

Po zastygnięciu galarety i dobrym schłodzeniu nacięłam plastik od góry i odrywałam go delikatnie paskami uważając żeby nie uszkodzić salcesonu. Podałam krojąc w niezbyt cienkie plastry.

podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,



9 komentarzy:

  1. Ale super pomysł na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej aż mi w brzuchu zaburczało na widok tego salcesonu... czy można jeść salceson gdy ma się nieco większy cholesterol? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem ani lekarzem ani dietetykiem, ale podroby nie są tłuste, dodatkowego tłuszczu też nie dodajemy więc myślę, że można - oczywiście jak w przypadku wszystkiego należy zachować umiar a do salcesonu podać solidną porcję świeżej sałaty

      Usuń
  3. Zrobiłam, jest pyszny ale niestety ciężko go kroić bo się rozpada. Może to dlatego, że robiłam 'na oko'.Nie mam w zwyczaju w kuchni ważyć i mierzyć i zawsze wszystko się udaje tylko ten jegomość się zbuntował. Jak myślisz Pyzo, co może być nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mówią "na oko to chłop z w szpitalu umarł"... Twój salceson się rozpada bo użyłaś za mało żelatyny i galareta jest zbyt delikatna. Czasami trzeba zmierzyć i zważyć bo ważne są ilości oraz proporcje a tak "na oko" to bywa, że szkoda składników...

      Usuń
  4. przepisy pani... super poezja ,UWAŻAM ŻE NIEWAŻNE ILE JEST W NICH KALORII ,ALE WAŻNE ŻE ŻE SĄ DOMOWEGO WYROBU A TO JEST NAJWAŻNIEJSZE ,BO ROBIĄC W DOMU WIEMY CO JEMY ,MAMY ZERO CHEMII A ŻE SĄ TAM JAKIEŚ KALORIE TO NIEWAŻNE ,TE KALORIE NAM MNIEJ ZASZKODZĄ NIŻ FULL CHEMII KTÓRĄ KUPUJEMY W GOTOWYCH PRODUKTACH W SKLEPIE .CZEKAM NA DALSZE PANI PRZEPISY .

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można te serduszka i żołądki zastąpić kurczakiem lub wołowiną?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger