wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 22 kwietnia 2016

Najlepsze pierogi ruskie

Od razu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami. W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu je przygotowuję. Kiedyś takie pierogi z ziemniakami i twarogiem wydawały mi się mdłe i jakieś takie bez wyrazu, ale z czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu.

Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie takich eksperymentów po prostu ją pomińcie i już, ale ja polecam właśnie takie pierożki. U nas jest to danie bezmięsne, ale można, wedle gustu, okrasić pierogi ruskie skwarkami z boczku lub słoniny. Niektórzy dodają skwarki także do farszu więc jeśli chcecie też możecie tak zrobić.

Jeśli nie przepadacie za pierogami ruskimi zróbcie sobie pierogi z twarogiem na słodko!

pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie


Pierogi ruskie z miętą

czas przygotowania: ok. 60 minut
składniki: 
  • CIASTO - ok. 400 g mąki pszennej typ 650 
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

  • FARSZ - 500 g zwartego twarogu, u mnie półtłusty
  • 3-4 ugotowane mączyste ziemniaki
  • 2 średnie cebule 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 3 łyżeczki suszonej mięty
  • do smaku - sól, świeżo mielony pieprz czarny

  • do okraszenia - 2 cebule
  • kilka łyżeczek oleju
  • szczypior 
  •  
  • do gotowania - lekko osolony wrzątek

pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie
pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie
pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie
pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie
pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie
pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie

Jak zrobić pyszne ruskie pierogi? 

CIASTO - mąkę z solą wysypałam na stolnicę formując kopczyk z zagłębieniem pośrodku. W ten dołek wlałam roztrzepane z olejem jajko i zarabiając ciasto powoli wlewałam wodę. Zagniotłam elastyczne, ale zwarte ciasto. Kiedy było gładkie przykryłam je miską żeby nie obeschło i zostawiłam na pół godziny aby odpoczęło.

FARSZ - ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w mundurkach. Po ugotowaniu przelałam zimną wodą i obrałam ze skórki. Jeszcze ciepłe rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można też rozdrobnić dobrze widelcem. Dodałam twaróg i też rozgniotłam. Nie mielę składników bo w/g mnie nie ma potrzeby brudzić maszynki a farsz wcale nie musi być gładki. Nawet lepiej żeby był nieco grudkowaty. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Zrumieniłam na oleju.

Do masy serowo ziemniaczanej dodałam podsmażoną cebulkę i roztartą w dłoniach miętę. Doprawiłam solą i nie żałowałam pieprzu. Farsz musi być dość wyrazisty w smaku. Nie dodaję do masy żadnego jajka bo nie ma takiej potrzeby.

Kawałki ciasta rozwałkowywałam dość cienko i szklanką wykrawałam kółka. Na każde nakładałam czubatą łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiałam pierogi. Uformowane układałam na posypanej mąką stolnicy. Gotowałam partiami w lekko osolonym wrzątku. Są gotowe kiedy tylko wypłyną.

Po osączeniu nałożyłam pierogi na talerze, okrasiłam zrumienioną cebulką i posypałam posiekanym szczypiorem.

Proporcje ziemniaków i twarogu w farszu to bardzo indywidualna sprawa. Jedni wolą nadzienie bardziej ziemniaczane, inni dają więcej białego sera więc nie musicie przygotowywać go z wagą. Jedno jest pewne - nadzienie musi być dobrze doprawione. 

pierogi ruskie z miętą , pierożki , pierogi domowe , farsz z ziemniaków i twarogu , mięta , ziemniaki , twaróg , obiad , kuchnia polska , proste przepisy , domowe jedzenie

12 komentarzy:

  1. Też do ruskich dodaję miętę,bardzo do nich pasuje, a dodatkowo dla podkręcenia smaku również suszone zioła- najczęściej prowansalskie (można dorzucić do podsmażanej na oleju cebulki), dużo pieprzu i trochę ostrej papryki. Lubię, kiedy farsz jest dość pikantny. Moi domownicy bardzo je chwalą, mimo że nie umiem ich tak pięknie uformować, jak Ty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo połączenie ziemniaków z serem białym jest dość mdłe i trzeba dobrze doprawić żeby było smaczne :)

      Usuń
  2. Gdzie kupiłaś te widelce? Kojarzą mi się z takim jakie były u moich dziadków, kiedyś ich zawzięcie szukałam ale potem dałam sobie spokój więc będę wdzięczna za każdą informację...
    Trochę nie na temat ale cóż, ja już chyba taka jestem....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widelec został kupiony jakiś czas temu na targu staroci, trzeba zaglądać na takie targi i szukać bo czasami można trafić fajne rzeczy

      Usuń
    2. U mnie w okolicy takiego niestety nie ma :(

      Usuń
  3. Chyba zbieg okoliczności. Ja dzisiaj też robiłam ruskie, u mnie mają zwolenników. Choć z innym farszem też nikt nie pogardzi. Zostało mi kilka placuszków wyciętych, to zrobiłam z jabłkiem i cynamonem + jogurt z cukrem waniliowym do polania. Pozdrawiam ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjadłabym takich z jabłuszkiem, pyszny pomysł!

      Usuń
  4. kocham ruskie!! i też robie takie falbanki pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie szczypanki na brzegach pieroga to chyba najprostszy sposób na ich ozdobienie :)

      Usuń
  5. Pyzuniu u nas dla odmiany - ile by,m ruskich nie zrobiła tyle zjemy:) .... pomysł z miętą znam (koleżanka mamy dodaje), ale nie próbowałam jeszcze ... a co do smaku to prawda jest, że farsz trzeba solidnie doprawić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz, co dom to inni smakosze :) i mnie największym powodzeniem cieszą się pierogi z mięsem, samym albo mieszanka z warzywami i kaszą :)

      Usuń
  6. Ach!Ruskie z kolei mój pierogowy nr.1!jak mawiał mój tata "-ruskich nie lubię,ale ruskie uwielbiam;)".I ja też uwielbiam.Co do farszu to bardzo dużo zależy od sera,ja wolę lekko kwaśny,nie za słodki i faktycznie-doprawienie ich w punkt to nie lada sztuka.Przepis wykorzystam.Gotuję płucka,serducho i ozorek na pierogi,ale jak już brudzić kuchnie,to raz a dobrze!Ruskie zagniotę "przy okazji". Niestety mój M woli z mięchem.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...