Choinka drożdżowa i przedświąteczne zakupy

Co upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie każdego roku.

Piernik dojrzewa, na pewno upiekę keks a może też makowiec. W puszkach czekają jakieś drobne ciasteczka, ale musiałam wymyślić coś na spotkanie z przyjaciółmi. Myślę, że drożdżowa choinka będzie dobrze wyglądać na takim wspólnym świątecznym stole. Zrobiłabym coś bardziej pracochłonnego, ale jak zwykle brak czasu.

buleczki do odrywania, ciasto drozdzowe, nadzienie makowe, strucla z makiem i powidlami, wypieki swiateczne, swieta bozegonarodzenia, ciasta na swieta

Przed Świętami zawsze cierpię na niedostatek czasu i pewnie nie ja jedna. Ciągle mi go na coś brakuje więc albo mam za dużo zajęć albo po prostu jestem słabo zorganizowana. Staram się jednak już na 1-2 tygodnie przed Świętami zaplanować przedświąteczne działania a także menu żeby zrobić listę zakupów tego co będzie mi potrzebne do przygotowania jedzenia i ostatnich porządków. Część produktów, szczególnie świeżych, kupię jak zwykle na pobliskim bazarku bo mam blisko i małe zakupy nie są ciężkie. Ale większe i trwalsze produkty takie jak mąka, cukier, olej czy choćby warzywa korzeniowe swoje ważą a chłopaki pracują całymi dniami i nie ma mi kto pomóc. Poza tym wyprawa do marketu zajmuje jednak sporo czasu, którego przed Świętami mam przecież mało!

 
zakupy swiateczne, sklep internetowy, e sklepy, zakupy w sieci, zrob zakupy na swieta, auchan direct

Na szczęście są dobrze zaopatrzone sklepy internetowe gdzie mogę sobie takie sprawunki zamówić. Więc żeby ułatwić sobie życie skorzystałam z oferty Auchan Direct i nie wychodząc z domu kupiłam różne potrzebne rzeczy. Jestem dość tradycyjną osobą i lubię wziąć w rękę to co chcę kupić, ale muszę przyznać, że takie kupowanie w sieci jest bardzo wygodne. Wszystkie dostępne produkty są pogrupowane w odpowiednich działach, dokładnie opisane i jest z czego wybierać. Towary można zamawiać całą dobę a dostarczane są w godzinach 8-22.

Zamówione towary dostarczono mi następnego dnia, w godzinach, które sama wybrałam tak jak mi pasowało. Dostawa odbyła się bardzo sprawnie. W umówionym czasie miły pan kurier przywiózł mi je pod same drzwi. Wszystko zapakowane w łatwe do przenoszenia kartony, rozsądnie, czyli tak żeby nic się nie stłukło, nie pogniotło ani nie pobrudziło. Artykuły chemiczne spakowano oddzielając je od spożywczych. Produkty, które tego wymagają są transportowane w warunkach chłodniczych a mrożonki w torbach termoizolacyjnych i specjalnych pojemnikach.

Takie zakupy to ogromna oszczędność czasu i wręcz przyjemność! Jestem bardzo zadowolona, że wybrałam ten sposób i sklep na przedświąteczne sprawunki a zaoszczędzony czas mogę poświęcić na inne ciekawe zajęcia, choćby na czytanie które tak lubię.

zakupy swiateczne, sklep internetowy, e sklepy, zakupy w sieci, zrob zakupy na swieta, auchan direct
zakupy swiateczne, sklep internetowy, e sklepy, zakupy w sieci, zrob zakupy na swieta, auchan direct

Zrobiłam mały zapas mąki i innych produktów potrzebnych między innymi do wypieku łatwej strucli makowej albo takiej drożdżowej choinki, na którą przepis znajdziecie niżej. Zapewniam, że zrobienie jej to nic trudnego a wygląda fajnie, prawda? Nadzieniem może być masa makowa domowa albo taka z puszki. Możecie ciasto posmarować masłem i posypać tylko brązowym cukrem oraz pokruszonym orzechami. Albo użyć samych powideł, też będzie pysznie. Najważniejszy w tym wypieku jest kształt, chociaż o smaku oczywiście nie zapominamy. To co, namówię Was na taką choinkę?

buleczki do odrywania, ciasto drozdzowe, nadzienie makowe, strucla z makiem i powidlami, wypieki swiateczne, swieta bozegonarodzenia, ciasta na swieta

Choinka drożdżowa z masą makową i powidłami

czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki: 
  • 180 g mąki pszennej t. 450-480
  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka zwykłego cukru 
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 1/5 łyżeczki soli 
  • 1 jajko
  • 30 g masła 

  • NADZIENIE: 350-400 g masy makowej z bakaliami, domowej albo z puszki
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  •  
  • dodatkowo - 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka 
  • kilka łyżeczek białego lukru
  • posypki cukrowe

buleczki do odrywania, ciasto drozdzowe, nadzienie makowe, strucla z makiem i powidlami, wypieki swiateczne, swieta bozegonarodzenia, ciasta na swieta

Jak zrobić drożdżową choinkę z makiem i powidłami? 

Do swojej choinki wykorzystałam masę z białego maku jaka została mi po robieniu rogali marcińskich, ale jak najbardziej może być to masa jak do tradycyjnego makowca, nawet taka z puszki jeśli chcecie. Powidła też mam swoje, domowe, ale można też kupić całkiem niezłe.

Mąki przesiałam do miski. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam do nich 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować.

Kiedy zaczyn spienił się i podrósł wlałam go do miski z mąką. Wbiłam jajko, dodałam sól i resztę mleka. Zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączyły dolałam rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiałam ciasto jeszcze przez ok. 10 minut aż było gładkie i elastyczne. Odstawiłam je do wyrastania w szczelnie przykrytej misce aż podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam odgazowując i podzieliłam na dwie, mniej więcej równe części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 15x50 cm czyli dość cienko. Powierzchnię posmarowałam masą makową i powidłami śliwkowymi, jednym i drugim. Zaczynając od długiego boku zwinęłam prostokąt w niezbyt ścisły rulon. Ostrym nożem pokroiłam na krążki grubości ok. 3-5 cm.

Blachę szer. 60 cm, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożyłam papierem do pieczenia. Na blasze, od krótszego boku, ułożyłam krążki ciasta, jeden przy drugim, tworząc kształt choinki. Przykryłam folią i zostawiłam na 20 minut żeby ciasto podrosło. Następnie przy pomocy pędzelka posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Choinkę piekłam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu posmarowałam lukrem i posypałam cukrowymi groszkami.

Taką choinkę z ciasta można kroić nożem albo odrywać kawałki rękami. Samo ciasto jest właściwie wytrawne a słodyczy dodaje nadzienie i lukier.
   

9 komentarzy:

  1. Do tej pory nie korzystałam z Auchan Direct, ale przełamię się - może nie na Święta, ale po nich już na pewno :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem bardzo zadowolona i polecam ten sklep znajomym bo warto polecać sprawdzone miejsca

      Usuń
  2. Świetny artykuł i śliczna choinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry. Zainteresowany przepisem postanowiłem wykonać takie cudo na najbliższe święta. Mam jednak pytanie: skoro z dwu kawałków ciasta długości 50 cm każdy wykrawamy krążki o długości 5 cm każdy, to otrzymamy 20 szt krążków. A choinka na fotografii składa się z 36 krążków... Czy aby otrzymać taką choinkę należy zwiększyć ilość ciasta czy można zmniejszyć długość krążków do ok. 2,8cm? A może można rozciągnąć rulony do łącznej długosci ok. 1,5m? Proszę o radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pokrój rulon na cieńsze krążki albo inaczej ułóż kształt choinki

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź. Tak chyba zrobię, tym bardziej, że musiałbym rulony rozciągnąć aż do 1,8m a nie 1,5m jak napisałem. Pozdrawiam. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna, szkoda,że nie mieszkam w mieście i nie mogę skorzystać z takich zakupów - super sprawa! Ja w tym roku zrobiłam makowiec - gwiazdę. Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger