Jajka z delikatnym kremem serowym
Wielkanoc już za 3 tygodnie i myślę, że trzeba powoli zacząć planować świąteczne menu. Mam sporo wypróbowanych przepisów na tę okazję, ale zawsze można zaskoczyć rodzinę czy gości jakimś nowym smakołykiem.
Jajka to produkt bez którego ani ja, ani pewnie wielu z Was, nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Lubimy je bardzo i jemy często, nie tylko od święta. Na świąteczne śniadanie staram się jednak podać je w jeszcze smaczniejszej wersji niż zwykle. Będą jajka z marchewką curry, z boczniakami, z zielonym kremem, ale wypróbowałam właśnie wersję z bardzo delikatnym kremem serowym i podaję przepis bo to bardzo smaczne jajeczka. Może też zrobicie sobie takie.
Zobaczcie inne propozycje wielkanocnych jajek i potraw na wielkanocny stół
Jajka z kremem szafirowym
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić jajka z kremem serowym?
Jajka ugotowałam na twardo. Dobrze wystudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek.
1 jajko pokroiłam w kostkę, przełożyłam do pojemnika blendera. Resztę jaj poprzekrawałam na połówki i odłożyłam. Ser Szafir starłam na tarce jarzynowej, na nieduże wiórki, też przełożyłam do pojemnika. Dodałam jogurt, majonez i zblendowałam na gładki, gęsty krem. Doprawiłam do smaku niewielką ilością papryki mielonej, słodkie i ostrej. Nie soliłam bo ser, mimo że słodki, zawiera jednak sól i to wystarczyło.
Krem serowy przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Na środek każdej połówki jajka wycisnęłam dużą rozetkę kremu. Tak udekorowane jajka przełożyłam na talerz. Wszystkie kremowe rozetki oprószyłam odrobiną mielonej słodkiej papryki. Talerz przybrałam listkami świeżych ziół.
Użyłam sera Szafir bo mam wyraźny, słodkawy smak. Jeśli chcecie zastąpić go innym serem to wybierzcie twardy i o intensywnym smaku.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
Jajka to produkt bez którego ani ja, ani pewnie wielu z Was, nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Lubimy je bardzo i jemy często, nie tylko od święta. Na świąteczne śniadanie staram się jednak podać je w jeszcze smaczniejszej wersji niż zwykle. Będą jajka z marchewką curry, z boczniakami, z zielonym kremem, ale wypróbowałam właśnie wersję z bardzo delikatnym kremem serowym i podaję przepis bo to bardzo smaczne jajeczka. Może też zrobicie sobie takie.
Zobaczcie inne propozycje wielkanocnych jajek i potraw na wielkanocny stół
Jajka z kremem szafirowym
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 7-8 średnich jaj kurzych
- 100 g sera żółtego Szafir
- 3 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki majonezu
- do smaku - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona
Jak zrobić jajka z kremem serowym?
Jajka ugotowałam na twardo. Dobrze wystudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek.
1 jajko pokroiłam w kostkę, przełożyłam do pojemnika blendera. Resztę jaj poprzekrawałam na połówki i odłożyłam. Ser Szafir starłam na tarce jarzynowej, na nieduże wiórki, też przełożyłam do pojemnika. Dodałam jogurt, majonez i zblendowałam na gładki, gęsty krem. Doprawiłam do smaku niewielką ilością papryki mielonej, słodkie i ostrej. Nie soliłam bo ser, mimo że słodki, zawiera jednak sól i to wystarczyło.
Krem serowy przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Na środek każdej połówki jajka wycisnęłam dużą rozetkę kremu. Tak udekorowane jajka przełożyłam na talerz. Wszystkie kremowe rozetki oprószyłam odrobiną mielonej słodkiej papryki. Talerz przybrałam listkami świeżych ziół.
Użyłam sera Szafir bo mam wyraźny, słodkawy smak. Jeśli chcecie zastąpić go innym serem to wybierzcie twardy i o intensywnym smaku.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
Właśnie nie miałam pomysłu na kolację. Mąż zje kabanosa ale ja z córką wege. Zaraz zrobię te jajka z cheddarem, mam nadzieje, że tez wyjdą dobre. Z goudą to chyba raczej za mdłe by były, prawda?
OdpowiedzUsuńmasę z goudą trzeba by mocniej przyprawić - poszukaj Szafira, jest przepyszny!
UsuńWow, ale u Ciebie pięknie, Izo :) przepisy i tak są najważniejsze, a u Ciebie zawsze oryginalnie :) ale nowy wiosenny image nie może nie zostać zauważony :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Aniu, za miłe słowa 😊 Była już najwyższa pora na odświeżenie wyglądu bloga, bo wyglądał przestarzałe.
UsuńPani Izo, przez Panią to ja w końcu przytyje! Za dużo pyszności Pani gotuje ;)
OdpowiedzUsuńna pewno nie będzie tak źle, ale z takim jajeczkami na stole będzie pysznie!
UsuńZ tych wszystkich jajek, które widzę na blogu te najbardziej mi smakowały! Proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńinne też są pyszne, ale oczywiście zawsze smak jest kwestią gustu
Usuń