Żurek grzybowy
Nakisiłam więcej żuru przed Świętami bo lubimy kwaskowe zupy. Na Wielkanoc podałam tradycyjny żurek z kiełbasą, jajkami, czosnkiem i chrzanem. Ale zatęskniłam na takim żurem z dużą ilością grzybów, pachnącym lasem i budzącym drzemiącą we mnie nadzieją na udane tegoroczne zbiory. Pomysł nie czekał długo na realizację i oto jest - żur grzybowy, aromatyczny, pyszny i rozgrzewający.
Wolicie bardziej zieloną zupę? Ugotujcie koniecznie zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim!
Najlepszy żur mocno grzybowy
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki:
Jak zrobić żur grzybowy?
Wywar jarzynowy ugotowałam wcześniej na warzywach korzeniowych z włoszczyzny. Większość warzyw zużyłam na sałatkę a wywar do zupy, zostawiłam tylko część korzenia selera i pietruszki - oba kawałki wielkości dużego jajka kurzego. Grzyby moczyłam w zimnej wodzie przez pół godziny a następnie gotowałam na małym ogniu przez 15-20 minut aż zmiękły. Odcedziłam. Przestudzone grzyby pokroiłam w kosteczkę a wywar grzybowy dodałam do jarzynowego.
Do połączonych wywarów włożyłam surową kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam jakieś 30 minut aż kiełbasa była miękka. Przecedziłam. Dodałam warzywa z wywaru (seler, pietruszka), wlałam zakwas na żurek, zblendowałam i gotowałam razem kilka minut. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam do garnka. Już nie gotowałam żeby śmietana nie zwarzyla się. Dorzuciłam pokrojone, ugotowane grzyby i doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kminku.
Taki żur podałam z kiełbasą pokrojoną na kawałki. Można do każdej porcji dodać ćwiartki jajek ugotowanych na twardo albo posiekać jajka i posypać nimi zupę. Świetnie pasują ugotowane ziemniaki, podane oddzielnie i okraszone zrumienioną na tłuszczu cebulką.
Wolicie bardziej zieloną zupę? Ugotujcie koniecznie zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim!
Najlepszy żur mocno grzybowy
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki:
- 500 ml wywaru jarzynowego
- po kawałku selera i pietruszki z wywaru
- 4 kawałki białej, surowej kiełbasy
- duża garść suszonych grzybów - u mnie podgrzybki brunatne
- 500 ml wody
- 250 ml zakwasu na żurek
- kilka łyżek śmietany do zup 18%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony
Jak zrobić żur grzybowy?
Wywar jarzynowy ugotowałam wcześniej na warzywach korzeniowych z włoszczyzny. Większość warzyw zużyłam na sałatkę a wywar do zupy, zostawiłam tylko część korzenia selera i pietruszki - oba kawałki wielkości dużego jajka kurzego. Grzyby moczyłam w zimnej wodzie przez pół godziny a następnie gotowałam na małym ogniu przez 15-20 minut aż zmiękły. Odcedziłam. Przestudzone grzyby pokroiłam w kosteczkę a wywar grzybowy dodałam do jarzynowego.
Do połączonych wywarów włożyłam surową kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam jakieś 30 minut aż kiełbasa była miękka. Przecedziłam. Dodałam warzywa z wywaru (seler, pietruszka), wlałam zakwas na żurek, zblendowałam i gotowałam razem kilka minut. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam do garnka. Już nie gotowałam żeby śmietana nie zwarzyla się. Dorzuciłam pokrojone, ugotowane grzyby i doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kminku.
Taki żur podałam z kiełbasą pokrojoną na kawałki. Można do każdej porcji dodać ćwiartki jajek ugotowanych na twardo albo posiekać jajka i posypać nimi zupę. Świetnie pasują ugotowane ziemniaki, podane oddzielnie i okraszone zrumienioną na tłuszczu cebulką.
Fajny pomysł i prosty na żurek z grzybami
OdpowiedzUsuńJestem początkującą gospodynią ,dopiero uczę się gotować. Kiedy nie wiem co dziś na obiad ,odwiedzam pani stronę .Moja rodzina jest zachwycona, wszystkim smakuje niebiańsko .Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój blog jest przydatny :)Pozdrawiam!
UsuńPani przepisy są świetne
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam częściej :)
UsuńPyzo, czy dodaje Pani do żurku śmietanę 18% kwaśną czy słodką?
OdpowiedzUsuńWłaściwie to wszystko zależy od tego jak kwaśny jest żurek, ale zazwyczaj kwaśną. Jeśli jednak żur jest mocno kwaśny to słodka śmietana nieco ten kwas złagodzi. Przy dodaniu kwaśnej trzeba uważać i już nie gotować zupy żeby śmietana się nie zwarzyła.
UsuńJest Pani kulinarnym wirtuozem. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńGotuję zwyczajnie, naprawdę
Usuń