Jajecznica z pomidorami
Wszyscy wiedzą, że jesteśmy jajowi, ale przecież zwykła jajecznica też może się znudzić. Dlatego staram się ją urozmaicać przez dodawanie różnych składników dzięki czemu nigdy nie jest taka sama. Pomidory to jeden z klasycznych dodatków do jajek - fajnie razem smakują.
składniki:
sposób przygotowania: Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokroiłam na ósemki. Cebulę dość drobno posiekałam. Podgardle (jeśli ktoś woli może wziąć wędzony boczek) pokroiłam w kostkę i smażyłam na rozgrzanej patelni żeby wytopił się tłuszcz - skwarki zdjęłam na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszczyk wrzuciłam cebulę a gdy ta się zeszkliła dodałam pomidorki. Posoliłam całość lekko i oprószyłam przyprawą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" dodając jej ok. 1 czubatej łyżeczki. Gdy odparował nadmiar wody z pomidorów wlałam, wybite wcześniej do miseczki i roztrzepane lekko, jajka. Smażyłam aż się ścięły doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Podałam ze świeżym chlebem posypując skwarkami.
składniki:
- 6 jajek
- 2 plasterki wędzonego podgardla
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 cebula biała
- do smaku: sól ziołowa, pieprz czarny mielony
- do smaku: przyprawa 'suszone pomidory z czosnkiem i ziołami'
sposób przygotowania: Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokroiłam na ósemki. Cebulę dość drobno posiekałam. Podgardle (jeśli ktoś woli może wziąć wędzony boczek) pokroiłam w kostkę i smażyłam na rozgrzanej patelni żeby wytopił się tłuszcz - skwarki zdjęłam na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszczyk wrzuciłam cebulę a gdy ta się zeszkliła dodałam pomidorki. Posoliłam całość lekko i oprószyłam przyprawą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" dodając jej ok. 1 czubatej łyżeczki. Gdy odparował nadmiar wody z pomidorów wlałam, wybite wcześniej do miseczki i roztrzepane lekko, jajka. Smażyłam aż się ścięły doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Podałam ze świeżym chlebem posypując skwarkami.
Moja ulubiona jajecznica :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszna jajecznica, no może dla mnie bez tego wędzonego podgardla :)
OdpowiedzUsuńmniami właśnie dzisiaj jadłam taką ;)
OdpowiedzUsuńale ja smażę na maśle wtedy jest najlepsza :)
manoria, moja też!
OdpowiedzUsuńdegustatorka, wędzone podgardle jest jak boczek - ale wiem, że nie każdy lubi więc można sobie usmażyć taką jajecznicę na maśle chociaż wędzonka nadaje jednak charakterystycznego smaczku :-)
Ola, każdy robi jak lubi :-)
Pozdrawiam Was, miłego dnia!
Tez w domu jesteśmy jajowi hihi,i też uwielbiam taka jajecznicę :) Jest pyszniutka:) A zdjęcie sliczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajecznice różnego rodzaju :) Taka też przypadłaby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że wspaniale smakują!! ja też zawsze taką robię, gdy tylko mam pomidorki :) pychotka!!
OdpowiedzUsuń