Zebra ze śliwkami

Zebrę znają wszyscy. Mój przepis jest zapisany od lat w domowym, podręcznym kajeciku, którego strony już mocno pożółkły. Czasami jednak dodaję coś do formuły podstawowej żeby ożywić ją i podać ciasto nieco inaczej.


składniki:
  • 3 szkl mąki luksusowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego
  • 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego,
  • dodatkowo: 4 czubate łyżki kakao naturalnego + tyle samo mąki
  • do formy: masło i bułka tarta
  • do obłożenia: 1/2 - 3/4 kg śliwek
  • lukier



sposób przygotowania: Naszykowałam formę 25x35 cm, wysmarowałam ją cienko masłem i wysypałam tartą bułką. Śliwki opłukałam a po osączeniu poprzecinałam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.

Mąkę przesiałam z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej. Następnie dodałam aromat i stopniowo dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam wodę mineralną i wymieszałam ciasto. Podzieliłam je na 2 m/w równe części - do jednej dosypałam przesiane kakao a do drugiej taką samą ilość mąki - obie części dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto wylewałam na blaszkę przy pomocy chochelki - na zmianę, raz jasne raz ciemne i w trzy miejsca formy - nie musi być równo bo ciasto samo się rozpłynie. Gdy obie masy były już w formie na wierzchu ułożyłam, jedna przy drugiej, śliwki - brzuszkami do dołu. Wstawiłam ciasto do gorącego piekarnika i piekłam ok. 50 - 60 min. w temp. 180 st. C a przed wyjęciem dla pewności sprawdziłam patyczkiem czy jest już upieczone. Gdy nieco ostygło polałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru rozmieszanego z sokiem z jednej cytryny i 2-ma łyżkami syropu malinowego.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zebrę, a ze śliwkami na pewno komponuje się znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny zbieg okoliczności:) u mnie dziś bardzo podobne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aciri, na prawdę?! to lecę zobaczyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie kolorowa ta zebra :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger