Róża wiśniowo - migdałowa
Jakoś mniej ostatnio piekę. Może to lenistwo a może większa chęć na lżejsze dania a nie słodycze. Jednak rodzinka nie bardzo daje odsapnąć dłużej niż kilka dni głośno domagając się ciasta. No to zagniotłam drożdżowe i wyciągnęłam dżem wiśniowy z ubiegłorocznych zapasów - trzeba czyścić spiżarkę bo już świeże owoce za chwilę :)
składniki:
sposób przygotowania: suche drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam aż się rozpuściły i zostawiłam na 15 minut aż zaczęły się pienić. Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam sól i cukier. Masło rozpuściłam, zmieszałam z mlekiem - nie może być gorące.
Zaczyn i tłuszcz z mlekiem wlałam do mąki - zagniotłam elastyczne ciasto. Właściwie powinnam dodać jeszcze jajko, ale przyznam, że zupełnie o nim zapomniałam - ciasto i tak było miękkie i gładkie po wyrobieniu. Przykryte folią żeby nie wyschło zostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte zagniotłam ponownie i lekko podsypując mąką rozwałkowałam na duży prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Ciasto posypałam połową migdałów, rozsmarowałam dżem wymieszany z przyprawami i znów posypałam migdałami. Następnie całość zrolowałam niezbyt ciasno wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na 12 kawałków. Tortownicę śr. 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i pionowo, luźno ułożyłam w niej kawałki rolady. Całość odstawiłam jeszcze na ok. 30 minut żeby ciasto podrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarowałam żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Piekłam ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C - w połowie pieczenia przykryłam ciasto kawałkiem folii aluminiowej żeby nadmiernie się nie spiekło. Na 5 minut przed wyjęciem z pieca posypałam płatkami migdałowymi - jeśli zrobiłabym to wcześniej to przypaliły by się.
składniki:
- 525 g mąki pszennej luksusowej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła albo margaryny
- ok. 180 ml mleka
- 60 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko (niekoniecznie)
- ok. 350 ml gęstego dżemu wiśniowego
- 1 łyżeczka mieszanki mielonego cynamonu i kardamonu
- 6 łyżek mielonych migdałów
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- 3 łyżki płatków migdałowych
sposób przygotowania: suche drożdże wsypałam do lekko ciepłej wody, wymieszałam aż się rozpuściły i zostawiłam na 15 minut aż zaczęły się pienić. Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam sól i cukier. Masło rozpuściłam, zmieszałam z mlekiem - nie może być gorące.
Zaczyn i tłuszcz z mlekiem wlałam do mąki - zagniotłam elastyczne ciasto. Właściwie powinnam dodać jeszcze jajko, ale przyznam, że zupełnie o nim zapomniałam - ciasto i tak było miękkie i gładkie po wyrobieniu. Przykryte folią żeby nie wyschło zostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte zagniotłam ponownie i lekko podsypując mąką rozwałkowałam na duży prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Ciasto posypałam połową migdałów, rozsmarowałam dżem wymieszany z przyprawami i znów posypałam migdałami. Następnie całość zrolowałam niezbyt ciasno wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na 12 kawałków. Tortownicę śr. 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i pionowo, luźno ułożyłam w niej kawałki rolady. Całość odstawiłam jeszcze na ok. 30 minut żeby ciasto podrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarowałam żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Piekłam ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C - w połowie pieczenia przykryłam ciasto kawałkiem folii aluminiowej żeby nadmiernie się nie spiekło. Na 5 minut przed wyjęciem z pieca posypałam płatkami migdałowymi - jeśli zrobiłabym to wcześniej to przypaliły by się.
BARDZO APETYCZNA, NIE DZIWIĘ SIĘ RODZINCE :)
OdpowiedzUsuńja nie jestem dobra w drożdżowych - nie mam cierpliwości wyrabiać a póki co nie dorobiłam się miksera z misą, ale to łatwe i jakoś poszło :)
Usuńbardzo smacznie sie zapowiada....na razie nie pieke ale milo patrzec na takie sliczne przeplatance z dzemem:)
OdpowiedzUsuń