Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami

Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną cukru pudru i będzie równie pysznie :)

Olej rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele razy np. piekąc Zebrę czy  Ciasto czekoladowe. Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite.




czas przygotowania : ok. 70 minut
składniki : 
  • 4 jajka 
  • 200 g cukru trzcinowego demerara
  • 2 szczypty soli 
  • 160 g mąki pszennej luksusowej 
  • 30 g kakao naturalnego 
  • 1 op. budyniu waniliowego, takiego na 1/2 l mleka
  • 80 g tartych migdałów 
  • 3 g proszku do pieczenia 
  • 3 g sody oczyszczonej 
  • 120 g oleju rzepakowego 
  • 5 kr opli olejku migdałowego do ciast
  • ok. 400 g truskawek

  • do wykończenia - kilka łyżeczek cukru pudru 
  • trochę gorącej wody
  • czekolada gorzka tarta 

  • do formy - 1 łyżka masła 
  • 3 łyżki tartych migdałów


sposób przygotowania :  formę - tortownicę śr. 32 cm - wysmarowałam masłem i wysypałam tartymi migdałami. Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam, odszypułkowałam i pokroiłam na połówki. Mąkę przesiałam razem z solą, budyniem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam tarte migdały, wymieszałam.

Jajka ubiłam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując dosypywałam po łyżce suchych składników i dolewałam olej. Na koniec dodałam olejek migdałowy, wymieszałam. Masę przelałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam połówki owoców - przecięciem do góry. Nie wciskałam ich w ciasto, same się wtopią.

Placek piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szybko i mało roboty, prawda ? A ciasto jest bardzo smaczne :)


Owoce z sadu i dzialki

14 komentarzy:

  1. jak on ładnie wygląda, tak kusząco spływa ta polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lukrowane ciasta lubi mąż więc polukrowałam, ale wystarczy posypać cukrem pudrem

      Usuń
  2. pięknie wygląda, wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie-ale czy to jest naprawde warte spróbowania? Ktoś to robił? Jak tak niech skomentuje ewentualnie jakieś uwagi,bo nie lubię robić rzeczy nie sprawdzonych ;) A to mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro przepis podałam zaledwie kilka godzin temu to na pewno jeszcze nikt go nie wypróbował, ale ja ręczę głową, że ciasto pyszne :)

      Usuń
    2. Charmante, widać, że Ty u Pyzy pierwszy raz. Pyzy przepisy są nie tylko sprawdzone, one są poprostu świetne. A to ciasto przypomina mi Twój salceson, który oczywiście nawet mi kuchennemu laikowi zawsze wychodzi i zbieram za nie zupełnie niezasłużone pochwały.
      Pyzo, gdyby nie Ty i Twoje przepisy moja rodzina nie poznałaby smaku domowego ciasta, odzieciaki są dozgonnie wdzięczne!
      (Ja trochę mniej dozgonnie, bo ciągle muszę coś piec i nie mogę schudnąć;-)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Roxee, no cóż - ja się nie dziwie Charmante - sama zawsze czytam komentarze pod przepisami i częściej ludziom chce się napisać krytykę niż pochwałę albo rzeczowe uwagi, niestety. Pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki !

      Usuń
  4. wygląda pysznie:0 własnie o czymś takim myślałam:) przepis zabieram ze sobą:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mrozone owoce sie nadaja? Chce zrobic to ciacho juz teraz, ale truskawek jeszcze brak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak, ale nie piekłam tego ciasta z mrożonymi owocami

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger