Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami
Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną cukru pudru i będzie równie pysznie :)
Olej rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele razy np. piekąc Zebrę czy Ciasto czekoladowe. Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite.
czas przygotowania : ok. 70 minut
składniki :
sposób przygotowania : formę - tortownicę śr. 32 cm - wysmarowałam masłem i wysypałam tartymi migdałami. Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam, odszypułkowałam i pokroiłam na połówki. Mąkę przesiałam razem z solą, budyniem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam tarte migdały, wymieszałam.
Jajka ubiłam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując dosypywałam po łyżce suchych składników i dolewałam olej. Na koniec dodałam olejek migdałowy, wymieszałam. Masę przelałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam połówki owoców - przecięciem do góry. Nie wciskałam ich w ciasto, same się wtopią.
Placek piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szybko i mało roboty, prawda ? A ciasto jest bardzo smaczne :)
Olej rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele razy np. piekąc Zebrę czy Ciasto czekoladowe. Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite.
czas przygotowania : ok. 70 minut
składniki :
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego demerara
- 2 szczypty soli
- 160 g mąki pszennej luksusowej
- 30 g kakao naturalnego
- 1 op. budyniu waniliowego, takiego na 1/2 l mleka
- 80 g tartych migdałów
- 3 g proszku do pieczenia
- 3 g sody oczyszczonej
- 120 g oleju rzepakowego
- 5 kr opli olejku migdałowego do ciast
- ok. 400 g truskawek
- do wykończenia - kilka łyżeczek cukru pudru
- trochę gorącej wody
- czekolada gorzka tarta
- do formy - 1 łyżka masła
- 3 łyżki tartych migdałów
Jajka ubiłam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując dosypywałam po łyżce suchych składników i dolewałam olej. Na koniec dodałam olejek migdałowy, wymieszałam. Masę przelałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam połówki owoców - przecięciem do góry. Nie wciskałam ich w ciasto, same się wtopią.
Placek piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szybko i mało roboty, prawda ? A ciasto jest bardzo smaczne :)
Bardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńtakie szybkie ciasto, w sam raz na lato :)
Usuńjak on ładnie wygląda, tak kusząco spływa ta polewa :)
OdpowiedzUsuńlukrowane ciasta lubi mąż więc polukrowałam, ale wystarczy posypać cukrem pudrem
Usuńpięknie wygląda, wyśmienite!
OdpowiedzUsuńpysznie smakuje :)
UsuńWygląda rewelacyjnie-ale czy to jest naprawde warte spróbowania? Ktoś to robił? Jak tak niech skomentuje ewentualnie jakieś uwagi,bo nie lubię robić rzeczy nie sprawdzonych ;) A to mi się bardzo podoba.
OdpowiedzUsuńskoro przepis podałam zaledwie kilka godzin temu to na pewno jeszcze nikt go nie wypróbował, ale ja ręczę głową, że ciasto pyszne :)
UsuńCharmante, widać, że Ty u Pyzy pierwszy raz. Pyzy przepisy są nie tylko sprawdzone, one są poprostu świetne. A to ciasto przypomina mi Twój salceson, który oczywiście nawet mi kuchennemu laikowi zawsze wychodzi i zbieram za nie zupełnie niezasłużone pochwały.
UsuńPyzo, gdyby nie Ty i Twoje przepisy moja rodzina nie poznałaby smaku domowego ciasta, odzieciaki są dozgonnie wdzięczne!
(Ja trochę mniej dozgonnie, bo ciągle muszę coś piec i nie mogę schudnąć;-)
Pozdrawiam
Roxee, no cóż - ja się nie dziwie Charmante - sama zawsze czytam komentarze pod przepisami i częściej ludziom chce się napisać krytykę niż pochwałę albo rzeczowe uwagi, niestety. Pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki !
Usuńwygląda pysznie:0 własnie o czymś takim myślałam:) przepis zabieram ze sobą:D:D
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
UsuńA czy mrozone owoce sie nadaja? Chce zrobic to ciacho juz teraz, ale truskawek jeszcze brak. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńteoretycznie tak, ale nie piekłam tego ciasta z mrożonymi owocami
Usuń