Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków. Ja przyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam.
Maślaki zwykle rosną masowo więc kiedy warunki są sprzyjające szybko można nazbierać go bardzo dużo.
Moje dania z maślakami :
- Grzyby marynowane
- Pasta z grzybów leśnych
- Zupa wielogrzybowa z makaronem
Kapelusz maślaka zwyczajnego dorasta nawet do 15 cm średnicy. Ma kolor w odcieniach brązu, jaśniejszy lub ciemniejszy, zwykle z lekko fioletowawym albo oliwkowym odcieniem. Młode maślaczki mają kapelusiki półkuliste, potem płaskołukowate i rozpościerają się. Czasami na środku z tępym garbkiem. Są dość grube, mięsiste, pokryte gładką, łatwą do ściągnięcia skórką. Ta jest promieniście włóknista - w okresie bezdeszczowym błyszcząca i sucha, po opadach śliska i pokryta lepkim śluzem. W starszych owocników na brzegach można zauważyć zwisające resztki osłonki rurek.
Od spodu kapelusza drobne, cytrynowożółte rurki. Dojrzewając robią się bardziej oliwkowe. Można je łatwo oddzielić od kapelusza. U młodych owocników zasłonięte białą błoniastą osłonką. Pory początkowo okrągłe, drobne, później kanciaste.
Trzon dorasta do 11 cm wysokości i 2,5 cm grubości. Jest mocny, walcowaty i twardy, u dołu trochę zgrubiały. W górnej części widoczny pierścień - resztki po przerwaniu osłonki. Pierścień początkowo białawy, potem brązowieje. Nad nim powierzchnia trzonu jasnożółta i ziarnista, poniżej gładka i brudno brązowawa.
Miąższ u młodych owocników twardy, ale soczysty, potem miękki, gąbczasty i łatwo nasiąkający wodą. Ma kolor białożółty, żółty. Smak i zapach bardzo delikatne, przyjemne, grzybowe.
Maślaki zwyczajne wyrastają od maja do listopada, w lasach iglastych, zawsze w towarzystwie sosny. To bardzo pospolity gatunek i wyrasta zazwyczaj w dużych grupach.
Maślak zwyczajny to bardzo dobry grzyb jadalny jednak zaleca się przed spożyciem zdjęcie skórki ze śluzem, którego spożycie może prowadzić do zaburzeń gastrycznych.
Maślak zwyczajny to gatunek grzyba dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa więc można go spotkać w handlu. Maślak jest grzybem nietrwałym, źle znoszącym transport i bardzo szybko robaczywiejącym więc przy zbiorach i zakupie świeżych owocników trzeba o tym pamiętać.
Maślaki można gotować, smażyć, dusić. Młode są idealne do marynowania. Grzyby przeznaczone do duszenia trzeba szybko myć bo mocno nasiąkają wodą. Są tacy, którzy próbują suszyć maślaki, ale to udaje się tylko z młodszymi i bardziej suchymi grzybami. Zresztą, suszone nie mają specjalnie mocnego aromatu i inne gatunki grzybów nadają się do tego lepiej.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Maślaki zwykle rosną masowo więc kiedy warunki są sprzyjające szybko można nazbierać go bardzo dużo.
Moje dania z maślakami :
- Grzyby marynowane
- Pasta z grzybów leśnych
- Zupa wielogrzybowa z makaronem
Kapelusz maślaka zwyczajnego dorasta nawet do 15 cm średnicy. Ma kolor w odcieniach brązu, jaśniejszy lub ciemniejszy, zwykle z lekko fioletowawym albo oliwkowym odcieniem. Młode maślaczki mają kapelusiki półkuliste, potem płaskołukowate i rozpościerają się. Czasami na środku z tępym garbkiem. Są dość grube, mięsiste, pokryte gładką, łatwą do ściągnięcia skórką. Ta jest promieniście włóknista - w okresie bezdeszczowym błyszcząca i sucha, po opadach śliska i pokryta lepkim śluzem. W starszych owocników na brzegach można zauważyć zwisające resztki osłonki rurek.
Od spodu kapelusza drobne, cytrynowożółte rurki. Dojrzewając robią się bardziej oliwkowe. Można je łatwo oddzielić od kapelusza. U młodych owocników zasłonięte białą błoniastą osłonką. Pory początkowo okrągłe, drobne, później kanciaste.
Trzon dorasta do 11 cm wysokości i 2,5 cm grubości. Jest mocny, walcowaty i twardy, u dołu trochę zgrubiały. W górnej części widoczny pierścień - resztki po przerwaniu osłonki. Pierścień początkowo białawy, potem brązowieje. Nad nim powierzchnia trzonu jasnożółta i ziarnista, poniżej gładka i brudno brązowawa.
Miąższ u młodych owocników twardy, ale soczysty, potem miękki, gąbczasty i łatwo nasiąkający wodą. Ma kolor białożółty, żółty. Smak i zapach bardzo delikatne, przyjemne, grzybowe.
Maślaki zwyczajne wyrastają od maja do listopada, w lasach iglastych, zawsze w towarzystwie sosny. To bardzo pospolity gatunek i wyrasta zazwyczaj w dużych grupach.
Maślak zwyczajny to bardzo dobry grzyb jadalny jednak zaleca się przed spożyciem zdjęcie skórki ze śluzem, którego spożycie może prowadzić do zaburzeń gastrycznych.
Maślak zwyczajny to gatunek grzyba dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa więc można go spotkać w handlu. Maślak jest grzybem nietrwałym, źle znoszącym transport i bardzo szybko robaczywiejącym więc przy zbiorach i zakupie świeżych owocników trzeba o tym pamiętać.
Maślaki można gotować, smażyć, dusić. Młode są idealne do marynowania. Grzyby przeznaczone do duszenia trzeba szybko myć bo mocno nasiąkają wodą. Są tacy, którzy próbują suszyć maślaki, ale to udaje się tylko z młodszymi i bardziej suchymi grzybami. Zresztą, suszone nie mają specjalnie mocnego aromatu i inne gatunki grzybów nadają się do tego lepiej.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Ja to nie lubię maślaków.
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo je lubi.
ja też nie przepadam, zbieram głównie dla Teścia
UsuńNazbierałam ich niedawno całą masę i prawie wszystkie były robaczywe;( nawet takie malutkie;( I to jeszcze tak podstępnie; nóżka zdrowa, przekrojony na pół grzybek czysty, a przy brzegach, pod samą gąbką, dziury i robale... błee. Gdybym ich nie pokroiła na plasterki to bym miała danie wysokobiałkowe :/
OdpowiedzUsuńno niestety, tak czasami jest - albo za mokro, albo za ciepło a muchówki kochają maślaki...
Usuńsuper grzyb ale często robaczywy , bezpieczny bo nie podobny do muchomorów, doskonały do sosów, i marynowania moja babcia suszyła go do wigilijnego barszczu bardzo aromatyczny :D
OdpowiedzUsuńmaślaki suszone i do wigilijnego barszczu ? tu mnie zaskoczyłaś - wolę susz z borowików na tę okazję :)
Usuńmaślaki suszone nie ustępują prawdziwkom tylko wymagają dłuższego suszenia bo mają więcej wody :D moja babcia suszyła obrane maślaki zwyczajne lub maślaki modrzewiowe albo bagniaczki , a z sitarzy czyli sitarek to tylko sos lub marynata:)
UsuńJa susze tyko bagniaczki i tylko duże zdrowe sztuki a z pozostałych robie marynatę w occie lub w soli( tak jak ogórki tylko zapasteryzowane ) bo w occie nie trzeba pasteryzować , co do maślak modrzewiowego to wspaniały grzyb ale występuje tylko po modrzewiami wiec trzeba wiedzieć gdzie rosną bo lesnicy dziś wola sadzić inne drzewa a modrzewiowe zagajniki to u nas w okolicy tylko 2 małe w okolicy :D
według mnie maślaki nie są tak aromatyczne po ususzeniu jak borowiki, ale też trochę suszę jak są. Zdecydowanie jednak wolę je w marynacie. Na maślaki żółte, modrzewiowe, niezwykle rzadko trafiam
UsuńZeszłej beznadziejnej na zachodzie jesieni, znalazłem młodnik w którym był wysyp maślaka. Czasem wynosiłem po dwa kosze, wszystkie zdrowiuteńkie. Gdyby nie ten fart, nie miałbym ani słoiczka. Niedawno tam przechodziłem i szok - wszystko wycięte a ziemia zaorana :(
OdpowiedzUsuńojej, jaka szkoda drzewek!
UsuńA ja właśnie suszę maślaczki. Zimno, mokro teraz - ale udało mi się kilkanaście dziś znaleźć. Okropnie śliskie, jednakże po uporaniu się z tą niedogodnością, po obraniu, trafiły na siateczkę. Za 3-4 dni będzie ich wysyp w lasach. Fajnie :) Zapraszam w teren!!!
OdpowiedzUsuń