Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką.

Podczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie !

Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ?




Torcik jogurtowo-jagodowy z galaretką 

czas przygotowania : ok. 30 minut + etapy schładzania
składniki : 
  • SPÓD - 200 g kruchych ciasteczek owsianych z orzechami
  • 60 g masła

  • MASA JOGURTOWA - 250 g borówki czernicy/czarnych jagód
  • 2 bardzo świeże jajka 
  • 120 g cukru zwykłego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
  • 40 ml wody

  • WIERZCH - ok. 250 g borówki czernicy/czarnych jagód
  • 1 op. galaretki szafirowej 
  • 400 ml wody

  • dodatkowo - 1 op. galaretki niebieskiej 
  • 350 ml wody 


sposób przygotowania : jagody przebrałam, opłukałam i dobrze osączyłam. SPÓD - ciasteczka wrzuciłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na proszek. Dolałam roztopione, przestudzone masło i ponownie zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Masę wysypałam na dno tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugniotłam. Formę odstawiłam do lodówki żeby spód zastygł.

MASA JOGURTOWA - jagody zasypałam 1/3 zw. cukru. Kiedy puściły sok zagotowałam krótko. Zmiksowałam je z jogurtem. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a kiedy napęczniała podgrzewałam powoli i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła - nie można doprowadzić do zagotowania ! Jajka umyłam dokładnie i wybiłam do miski, ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na bardzo puszysty kogel mogel. Dalej miksując dolałam jogurt z jagodami. Do ciepłej żelatyny dodałam kilka łyżek, powoli, po łyżeczce, masy jogurtowej a następnie połączyłam z całością i krótko zmiksowałam. Odstawiłam miskę do lodówki na 10-15 minut aż masa zaczęła tężeć. Wtedy wylałam ją na ciasteczkowy spód i zostawiłam w lodówce do zastygnięcia.

WIERZCH - galaretkę szafirową rozpuściłam z gorącej wodzie a kiedy przestygła połączyłam z jagodami. Kiedy zaczęła tężeć wylałam na zastygniętą masę jogurtową. Galaretkę niebieską rozpuściłam oddzielnie z nieco mniejszej ilości gorącej wody i zostawiłam do zupełnego stężenia. Rozdrobniłam ją widelcem i ułożyłam na brzegach jogurtowca.

Deser dobrze schłodziłam a przed podaniem przybrałam wierzch świeżymi jagodami i listkami mięty.

Wykorzystałam galaretki firmy Wodzisław, według zaleceń producenta rozpuszcza się je w 1/2 l wody, ale do tego deseru zmniejszyłam ilość płynu z powodu upałów. Piszę o konkretnej marce bo na rynku pojawiają się podobne produkty innych firm, ale mają zupełnie inne gramatury.


Słodkie jagodowe lato

15 komentarzy:

  1. Jak pięknie ozdobiony!!! Galaretka wygląda niczym szlachetne kamienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na lato, prosto z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, to ciasto wygląda bajecznie! ; )
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, troche boje sie takich surowych jajek. Co uzyskujesz przez ich dodanie? Mozna zrezygnowac? Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. wystarczy jajka umyć i sparzyć - jeśli są badane, z pewnego źródła to nie ma się czego bać :) jajka ubite z cukrem nadają masie kremowej puszystości

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie ten deser wygląda. Właśnie odkryłam Pani bloga i nie mogę się napatrzeć jakie cuda Pani przygotowuje w kuchni. Blog jest już dodany do zakładki "ulubione". Będę tu często wpadać po inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak z bajki... Spróbuje taki zrobić. Pozdrawiam Renia z Łazisk Górnych

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam dzis masa wyszla za rzadka z tych skladnikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie użyłaś zbyt rzadkiego albo kiepskiej jakości jogurtu. Ja używam bardzo gęstego - można go kroić nożem. Być może też jagody nie były dokładnie osączone z wody po umyciu?

      Usuń
  9. Czy można użyć innych owoców do tego ciasta??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście - można zamiast jagód użyć czarnej porzeczki, ale tę radzę najpierw poddusić i przetrzeć. Można zrobić też wersję różową z malinami albo truskawkami, albo żółtą z brzoskwiniami czy ananasem i wtedy należy dobrać odpowiedni kolor i smak galaretki

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger