Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście

Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik, to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę.... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa....

Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie, ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia.  



Domowa szarlotka na półkruchym cieście 

czas przygotowania : 30 minut + ok. 80 minut pieczenia
składniki : 
  • CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki 
  • 80 g cukru pudru 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 średnie jajka 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 125 g serka mascarpone

  • NADZIENIE -  500 g świeżych jabłek (waga po obraniu)
  • 500 g domowych jabłek prażonych
  • ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu 
  • ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek

  • LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru 
  • sok z połowy dużej cytryny 
  • odrobina gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki oleju roślinnego 



sposób przygotowania :  CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone i przesianym cukrem. Miksowała  jakieś 5 minut aż masa nabrała puszystości. Dodałam jajka i chwilę mieszałam razem - na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujcie się tym tylko działajcie dalej. Do dalej miksowanej masy stopniowo, po trochu, dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy ciasto zrobiło się na tyle gęste, że mikser już się denerwował wyjęłam je na blat i zagniotłam rękami. Powinno być gładkie i plastyczne a gdyby mocno się kleiło to można podsypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części.

Naszykowałam blaszkę do pieczenia, o wymiarach 22x33 cm i 2 arkusze papieru do pieczenia. Na obu, na środku, odrysowałam dno foremki. Większy, taki żeby zakrywał nie tylko dno, ale także zabezpieczał boki formy, rozłożyłam na blacie i położyłam na nim 1 część ciasta. Rozwałkowałam je tak żeby pokryło dokładnie zarys dna, wyrównałam brzegi i nakłułam ciasto widelcem. Arkusz razem z ciastem włożyłam do formy a tę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut aż nieco się zezłociło.

Kiedy spód do szarlotki był w piecu drugą część ciasta rozwałkowałam tak samo na drugim arkuszu i przygotowałam nadzienie. Kilka niedużych jabłek obrałam, usunęłam znich gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Wymieszałam je z musem jabłkowym, cukrem i cynamonem. Ilość cukru do nadzienia zależy od tego jakich jabłek użyjecie.

Gdy spód się upiekł wyjęłam blaszkę z piekarnika. Lekko rumiany blat posypałam okruszkami biszkoptu i wyłożyłam jabłka. Rozprowadziłam je równomiernie na całej powierzchni. Na jabłka delikatnie nałożyłam blat surowego ciasta. Lekko je docisnęłam i nakłułam widelcem. Ciasto wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 40-60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie.

Kiedy szarlotka zupełnie ostygła wierzch posmarowałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, odrobiny wody i oleju. Odstawiłam żeby lukier zastygł. Taka szarlotka jest bardzo delikatna, słodka i jak to określili moi goście - jak z cukierni ! Naprawdę przepyszna !



12 komentarzy:

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. oh za taką to bym się na pewno dała pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglada, uwielbiam ciasta z jabłkami, kiedy zbliża się jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze, że u mnie w domu za szarlotki każdy się odda. Bardzo ciekawi te mascarpone dodane do ciasta. Muszę spróbować, bo nie spotkałam się z tym jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej robiłam z gęstą śmietaną, ale tym razem nie miałam i zastąpiłam z powodzeniem serkiem

      Usuń
    2. ja cały czas robię ze śmietaną, ale na pomysł z serkiem nie wpadłam. Ty to masz pomysły!!!! i m.in. za to także właśnie cenię Twą osobę

      Usuń
    3. Wlasnie wstawiłam do piekarnika 😃

      Usuń
  5. bardzo delikatnie wygląda. a to znaczy, że apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka szarlotka nie jest pyszna tylko ....przeprzepyszna i jest jednym z ulubionych moich ciast;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ta wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger