Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami
Zrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni.
Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie.
Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli, ciast, zagęszczać nią zupy i sosy.
Pudding kokosowy z chia z dodatkiem łuski gryczanej i słodkimi owocami
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia nasion
składniki na 3-4 porcje:
Jak zrobić deser kokosowy z Chia?
Do mleka kokosowego, zimnego, dodałam ksylitol, nasiona chia i zmieloną łuskę gryczaną. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Dobrze co jakiś czas ją przemieszać żeby nasiona równomiernie napęczniały.
Owoce umyłam i osączyłam. Mirabelki wydrylowałam, brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam w cienkie plasterki. W rondelku zagotowałam wodę z sokiem cytrynowym, dosypałam ksylitol i pogotowałam chwileczkę. Dodałam owoce i smażyłam powoli aż zmiękły i odparował nadmiar soku. Ostudziłam.
Kiedy nasiona Chia napęczniały przełożyłam budyń do pucharków. Na wierzch dodałam duszone owoce. Przed podaniem przybrałam listkami mięty. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie.
Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli, ciast, zagęszczać nią zupy i sosy.
Pudding kokosowy z chia z dodatkiem łuski gryczanej i słodkimi owocami
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia nasion
składniki na 3-4 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 7-8 łyżeczek nasion Chia
- 3 łyżeczki mielonej łuski gryczanej
- 2 duże brzoskwinie
- ok. 3/4 szkl. czerwonych mirabelek albo innych śliwek
- 5 łyżeczek ksylitolu
- 3-4 łyżki wody
- 1-2 łyżki soki z limonki albo cytryny
Jak zrobić deser kokosowy z Chia?
Do mleka kokosowego, zimnego, dodałam ksylitol, nasiona chia i zmieloną łuskę gryczaną. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Dobrze co jakiś czas ją przemieszać żeby nasiona równomiernie napęczniały.
Owoce umyłam i osączyłam. Mirabelki wydrylowałam, brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam w cienkie plasterki. W rondelku zagotowałam wodę z sokiem cytrynowym, dosypałam ksylitol i pogotowałam chwileczkę. Dodałam owoce i smażyłam powoli aż zmiękły i odparował nadmiar soku. Ostudziłam.
Kiedy nasiona Chia napęczniały przełożyłam budyń do pucharków. Na wierzch dodałam duszone owoce. Przed podaniem przybrałam listkami mięty. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy i pyszny deser :)
OdpowiedzUsuń