Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami

Zrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. 

Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie.

Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli, ciast, zagęszczać nią zupy i sosy.

pudding kokosowy , desery , deser , nasiona szałwi hiszpańskiej , szałwia hiszpańska , łuska gryczana , z łuską gryczaną , owoce , brzoskwinie , mirabelki , deser bez gotowania , budyń z chia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa kuchnia , smacznie i tanio , mleczko kokosowe


Pudding kokosowy z chia z dodatkiem łuski gryczanej i słodkimi owocami

czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia nasion
składniki na 3-4 porcje: 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 7-8 łyżeczek nasion Chia
  • 3 łyżeczki mielonej łuski gryczanej
  •  
  • 2 duże brzoskwinie
  • ok. 3/4 szkl. czerwonych mirabelek albo innych śliwek
  • 5 łyżeczek ksylitolu
  • 3-4 łyżki wody
  • 1-2 łyżki soki z limonki albo cytryny 

pudding kokosowy , desery , deser , nasiona szałwi hiszpańskiej , szałwia hiszpańska , łuska gryczana , z łuską gryczaną , owoce , brzoskwinie , mirabelki , deser bez gotowania , budyń z chia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa kuchnia , smacznie i tanio , mleczko kokosowe
pudding kokosowy , desery , deser , nasiona szałwi hiszpańskiej , szałwia hiszpańska , łuska gryczana , z łuską gryczaną , owoce , brzoskwinie , mirabelki , deser bez gotowania , budyń z chia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa kuchnia , smacznie i tanio , mleczko kokosowe


Jak zrobić deser kokosowy z Chia?

Do mleka kokosowego, zimnego, dodałam ksylitol, nasiona chia i zmieloną łuskę gryczaną. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Dobrze co jakiś czas ją przemieszać żeby nasiona równomiernie napęczniały.

Owoce umyłam i osączyłam. Mirabelki wydrylowałam, brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam w cienkie plasterki. W rondelku zagotowałam wodę z sokiem cytrynowym, dosypałam ksylitol i pogotowałam chwileczkę. Dodałam owoce i smażyłam powoli aż zmiękły i odparował nadmiar soku. Ostudziłam.

Kiedy nasiona Chia napęczniały przełożyłam budyń do pucharków. Na wierzch dodałam duszone owoce. Przed podaniem przybrałam listkami mięty. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

pudding kokosowy , desery , deser , nasiona szałwi hiszpańskiej , szałwia hiszpańska , łuska gryczana , z łuską gryczaną , owoce , brzoskwinie , mirabelki , deser bez gotowania , budyń z chia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa kuchnia , smacznie i tanio , mleczko kokosowe ,

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger