Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami
Przed Wami wspaniały schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne.
Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej. Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie.
Schab "tulipan" pieczony z orzechami
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i odpoczynku mięsa
składniki:
Jak zrobić schab pieczony "tulipan"?
Dość gruby a krótki kawałek mięsa umyłam i osuszyłam. Odcięłam odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostawiłam. Ostrym nożem nacięłam mięso wzdłuż w trzech miejscach - raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie tak jak to widać na zdjęciu. Mięso natarłam przyprawami dodając ich tak szczerze mówiąc na oko. Pieprzu, tymianku, czosnku i soli było po ok. 1/2 łyżeczki a cynamonu, imbiru i ostrej papryki po 1/3 łyżeczki a nawet może nieco mniej. Mięso pod przykryciem odłożyłam w chłodne miejsce na kilka godzin.
FARSZ - jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekałam, posiekałam też drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszałam dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Doprawione mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyłam porcje naszykowanego farszu. Związałam mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.
Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skropiłam niewielką ilością tłuszczu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C a do naczynia wlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i przykryłam folią, odstawiłam na 15 minut żeby mięso odpoczęło zanim je pokroję. Ostrożnie usunęłam sznurki.
Kroiłam na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i sałatą. Sos jak wytworzył się podczas pieczenia zlałam do rondelka przecedzając przez sitko, zagotowałam i wmieszałam w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego masła.
Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej. Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie.
Schab "tulipan" pieczony z orzechami
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i odpoczynku mięsa
składniki:
- ok. 1 kg schabu wieprzowego b/k
- do mięsa - pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, cynamon, imbir suszony, sól
- FARSZ - 70 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 nieduża cebula
- 1 nieduże jabłko
- 1 jajko
- garść liści natki pietruszki
- 30 ml mleka
- 4 czubate łyżeczki bułki tartej
- do smaku - sól, pieprz mielony czarny
- dodatkowo - 2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła do formy i skropienia mięsa
- 1 łyżeczka zimnego masła do sosu
Jak zrobić schab pieczony "tulipan"?
Dość gruby a krótki kawałek mięsa umyłam i osuszyłam. Odcięłam odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostawiłam. Ostrym nożem nacięłam mięso wzdłuż w trzech miejscach - raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie tak jak to widać na zdjęciu. Mięso natarłam przyprawami dodając ich tak szczerze mówiąc na oko. Pieprzu, tymianku, czosnku i soli było po ok. 1/2 łyżeczki a cynamonu, imbiru i ostrej papryki po 1/3 łyżeczki a nawet może nieco mniej. Mięso pod przykryciem odłożyłam w chłodne miejsce na kilka godzin.
FARSZ - jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekałam, posiekałam też drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszałam dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Doprawione mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyłam porcje naszykowanego farszu. Związałam mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.
Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skropiłam niewielką ilością tłuszczu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C a do naczynia wlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i przykryłam folią, odstawiłam na 15 minut żeby mięso odpoczęło zanim je pokroję. Ostrożnie usunęłam sznurki.
Kroiłam na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i sałatą. Sos jak wytworzył się podczas pieczenia zlałam do rondelka przecedzając przez sitko, zagotowałam i wmieszałam w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego masła.
Wygląda obłędnie, ale mam pytanie czy pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykrywką czy nie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
podczas pieczenia mięsa ani naczynie nie przykrywałam
UsuńPrzepyszny schab. Połączenie go z orzechami i jabłkiem zdecydowanie przypadło mi do gustu. Bardzo łatwy i szybki sposób do wykazania się przed rodzinką. W niedzielę planuje duży, rodzinny obiad. Wreszcie mam pomysł, co podam na danie głównie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZnam schab z orzechami pod nazwą kresowy, dawno tego nie jadłam już, muszę kiedyś upichcić :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis, jakbym chciała to zrobić na obiad dla około 15 osób to jaką ilość mięsa powinnam kubić?
OdpowiedzUsuńtrzeba by liczyć po jakieś 150-200 g mięsa na osobę, ,myślę, ze 3 kg byłoby dobrze + ew. kilka porcji dodatkowo gdyby ktoś zechciał dokładkę
Usuńwiekszy kawalek miesa trzeba piec dluzej czy takze 45min wystarczy (mieso 2kg300)
UsuńNo i już wiem czym zabłysnę przed teściową! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, prosty, efektowny, mam wrażenie, że każdemu wyjdzie. Mięsko soczyste. Zrobię ten schabik jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie odnośnie czasu pieczenia w przypadku większego kawałka (np. 1,5kg); czy liczyć 1h/1kg?
OdpowiedzUsuńtak, to ogólny i najprostszy przelicznik czasu pieczenia dla wielu mięs
UsuńCzy można upiec schab w rękawie, czy lepiej nie?
OdpowiedzUsuńGosiu, może upiec taki schab w rękawie jeśli chcesz - ja po prostu nie lubię tego sposobu i bardzo rzadko go stosuję
UsuńRany Pyza trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i od wczoraj nie moge sie naczytac:-). I nie moge tez sie zdecydowac co przygotowac na swieta. Tyle swietnych przepisow. Schab z orzechami wyglada bardzo apetycznie. Jesli ktores z dan wyladuje na moim swiatecznym stole na pewno podziele sie jak smakowalo i jak wyszlo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia.
Schab wygląda bardzo ładnie chciałabym zrobić go na imieniny męża ale nigdy nie jedliśmy mięsa z orzechami i boję się że mu nie przypadną do gustu czym jeszcze można by nadziać schabik aby wyszedł równie pieknie i smacznie dodam tylko że owoce z mięskiem to też nie nasze smaki dziękuję za odpowiedz pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńmożna zamiast orzechów dodać posiekane suszone owoce - morele, śliwki
UsuńUwaga! Zrobię ten schab na Święta. Gotować nie lubię ale takie przepisy zachęcają . Prosty przepis a efekt powinien brać ekstra.
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, musi być bardzo smaczne :D A my tymczasem zapraszamy do siebie :)
OdpowiedzUsuńPieczeń robiłam 1szy raz I wyszło przepysznie!!! Marna ze mnie kuchara a wszyscy się zajadali.Dziękuję Pani Izo za tak świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepis przepisem, ale wszystko zrobiłaś sama więc nie taka marna kuchara z Ciebie :) więcej wiary we własne umiejętności!
UsuńWitam, czy jest tutaj jakiś skrót do wydruku przepisu?
OdpowiedzUsuńPani Izo, szacun i brawa wielkie!!!
Nie na, ale przecież można bez tego drukować
UsuńWielkanoc 2018.Będzie proba w te święta.
OdpowiedzUsuńPowodzenia i daj znać jak wyszło.
UsuńHej.Tez bede probowala na te Swięta
OdpowiedzUsuńno i jak się udał?
UsuńCzy można go podawać na zimno
OdpowiedzUsuńmożna, ale nie wiem czy da się ładnie pokroić w cienkie plastry
Usuńjak długo piec schab 1,5kg
OdpowiedzUsuńteoretycznie przyjmuje się godzinę na kg mięsa, ale jeśli schab nie jest bardzo gruby i jedynie dłuższy to nie przekraczałabym jednak godziny na te 1,5kg
Usuń