Jajecznica z purchawkami. Jajka na czasznicy oczkowatej

Dzisiaj jajecznica z purchawkami a konkretnie z czasznicami oczkowatymi. Wielu z Was na pewno bardzo się zdziwi co ta Pyza znowu dziwnego wymyśliła, ale zapewniam, że to wcale nie takie dziwactwo jakby się mogło wydawać.

Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych jada się tzw. glebę czy górną część takiego grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na przyprawę do potraw. To co, odważycie się?

Dużo "dziwnych" grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki galaretek kolczasty, np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie.

jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie


Jajecznica z czasznicą oczkowatą

czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki na 2 porcje:
  • 6 niedużych, młodych czasznic oczkowatych albo 2 większe
  • 4 plasterki boczku
  • 4-6 jajek   
  • 1-2 łyżeczki smalcu albo oleju 
  • do smaku - sól, biały pieprz mielony
  •  
  • 1/2 pęczka szczypiorku cienkiego

jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie
jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie
jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie

Jak zrobić jajecznicę z czasznicami?

Czasznice dokładnie oczyściłam i opłukałam. Obrałam ze skórki a wewnętrzną, górną część owocnika, taką kulkę, oddzieliłam i pokroiłam w plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę a szczypiorek posiekałam.

Na patelni rozgrzałam tłuszcz i wrzuciłam boczek. Kiedy się lekko zrumienił dołożyłam plasterki grzybów i obsmażyłam przez 3-4 minuty. Wbiłam jajka, doprawiłam niewielką ilością soli i większą pieprzu. Smażyłam jajecznicę aż jajka ścięły się tak jak lubię. Po przełożeniu na talerzyki posypałam obficie szczypiorkiem.

Prościzna, prawda? I jakie smaczne śniadanie!

jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie

2 komentarze:

  1. Gdybyś mi taką podała, to zjadłabym bez oporów a nawet z przyjemnością. Sama jednak nie odważę się zbierać purchawek i ich konsumować.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger