Koktajl warzywno owocowy z tapioką
Witaminy w szklance soku. A do soku można wrzucić jadalne kuleczki, które absorbują jego kolor i smak. Całość tworzy pożywną i zdrową przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek. Tapioka może być też bardzo ciekawą bazą pysznego deseru.
Ja lubię buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku nie lubi. Jednak jestem pewna, że dzięki połączeniu z granatem a także zawartości tych mięciutkich, zabawnych kuleczek, przypominających żelki, taki sok wypiją nawet Ci, którzy marudzą nad zwykłym sokiem z buraka. Myślę, że zasmakuje i spodoba się nawet dzieciom.
Koktajl warzywno owocowy da się wypić razem z zanurzonymi w nim kuleczkami jeśli macie grube słomki. Jeśli nie to pomóżcie sobie po prostu łyżeczką.
Sok warzywno owocowy z kuleczkami tapioki
czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania tapioki
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić koktajl warzywno owocowy z tapioką?
W garnku zagotowałam 3 szkl. wody. Do wrzątku wsypałam suche kuleczki tapioki i gotowałam je na małym ogniu aż napęczniały, zmiękły i zrobiły się przeźroczyste. Wtedy je odcedziłam i przelałam zimną wodą. Mocno schłodziłam.
Warzywa oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Owoce dokładnie umyłam. Z granatu i limonki zdjęłam skórę. Warzywa i owoce przepuściłam przez sokowirówkę i wycisnęłam z nich sok. Do soku wsypałam ugotowaną tapiokę. Podałam po kilku minutach kiedy kuleczki nieco nasiąknęły sokiem.
Ja lubię buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku nie lubi. Jednak jestem pewna, że dzięki połączeniu z granatem a także zawartości tych mięciutkich, zabawnych kuleczek, przypominających żelki, taki sok wypiją nawet Ci, którzy marudzą nad zwykłym sokiem z buraka. Myślę, że zasmakuje i spodoba się nawet dzieciom.
Koktajl warzywno owocowy da się wypić razem z zanurzonymi w nim kuleczkami jeśli macie grube słomki. Jeśli nie to pomóżcie sobie po prostu łyżeczką.
Sok warzywno owocowy z kuleczkami tapioki
czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania tapioki
składniki na 2 porcje:
- 2 średnie buraki ćwikłowe
- 2 większe marchewki
- 1 średni owoc granatu
- 1 limonka
- 3 łyżki tapioki w formie dużych kuleczek
Jak zrobić koktajl warzywno owocowy z tapioką?
W garnku zagotowałam 3 szkl. wody. Do wrzątku wsypałam suche kuleczki tapioki i gotowałam je na małym ogniu aż napęczniały, zmiękły i zrobiły się przeźroczyste. Wtedy je odcedziłam i przelałam zimną wodą. Mocno schłodziłam.
Warzywa oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Owoce dokładnie umyłam. Z granatu i limonki zdjęłam skórę. Warzywa i owoce przepuściłam przez sokowirówkę i wycisnęłam z nich sok. Do soku wsypałam ugotowaną tapiokę. Podałam po kilku minutach kiedy kuleczki nieco nasiąknęły sokiem.
Jak dla mnie to taki koktajl to po prostu rewelacja!!! Przyznam się że buraki uwielbiam, ogólnie tj; pod każdą postacią. Ale do tej pory to jedynie ze słoika oczywiście zrobione własnoręcznie oraz w formie kotleta z innymi warzywami, a taki koktajl i to w połączeniu jeszcze z również bardzo zdrowym granatem to naprawdę coś wspaniałego i bardzo odżywczego. Brawo brawo brawo !!!
OdpowiedzUsuń