Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku. A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. 

Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy na bieżąco jako dodatek do pieczonej gęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu. Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały.

Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. 

konfitura zurawinowo gruszkowa, dzem z zurawiny i gruszek, dodatek do mięs i serow,  przetwory


Żurawina duszona z gruszką - do mięs, wędlin i serów

czas przygotowania: 60 minut + czas mrożenia żurawiny
składniki na ok.1 litr smażonej żurawiny: 
  • 500 g świeżej albo mrożonej żurawiny 
  • 2-3 duże gruszki, użyłam Konferencji
  • 100 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • kilka łyżek miodu, użyłam wielokwiatowego
  • do smaku - 2 szczypty soli
  • pieprz czarny świeżo mielony

zurawina duszona z gruszkami, konfitura zurawinowo gruszkowa, dzem z zurawiny i gruszek, dodatek do mięs i serow,  przetwory

Jak zrobić żurawinę do mięs i serów?

Świeża, surowa żurawina jest kwaśna, trochę cierpka i gorzkawa. Jej smak zdecydowanie poprawia przemrożenie więc swoją żurawinę dokładnie przebrałam, wypłukałam i osuszyłam a następnie przesypałam do szczelnie zamykanego pudełka na mrożonki i schowałam na dobę do zamrażarki.

Przemrożoną wsypałam do rondla, wlałam wino i dusiłam jakieś 10-15 minut aż owocowe kuleczki zaczęły pękać. Można im trochę pomóc rozgniatając drewnianą łyżką. Gruszki obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę. Dosypałam do żurawiny i smażyłam już bez przykrycia żeby zmiękły. Dodałam 4-5 łyżek miodu, sól i pieprz. Smażyłam całość aż zgęstniała do takiej konsystencji luźnego dżemu. Ilość miodu można zmniejszyć lub zwiększyć - wszystko zależy od Waszego smaku, tego jakiego wina i gruszek użyjecie.


15 komentarzy:

  1. Piękny, krwisty wygląd, muszę tego spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe polaczenie. Tradycyjnie smazy sie albo sama albo z pomarancza. Moja rodzina uwielbia tzw"relish": ok. 50 dkg swiezej zurawiny, cala pomarancza pokrojona na mniejsze czastki(wybrac pestki), szklanka cukru, nieco soku z pomaranczy - zemlec w malakserze - kilka pulsow tylko. Odstawic w lodowce na kilka godzin. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsze słyszę żeby tradycyjnie smażyło się żurawinę z pomarańczami - tradycyjnie to z jabłkami albo gruszkami właśnie, ale ten sos żurawinowy mi się podoba

      Usuń
  3. U nas w Stanach używa się świeżej żurawiny, pomarańcza pokrojonego ,soku z pomarańcza,skórki z pomarańczą i cytryny,cukru i trochę wódki pycha robimu to przeważnie na święto Indyka

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani wersję zrobię jutro na święto Indyka tzw Thanksgiving

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nigdzie nie widziałam ostatnio żurawiny świeżej tylko suszoną :( Pani Izo z suszonej nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie, nie wyjdzie, suszona żurawina to inna bajka

      Usuń
  6. tylko gdzie teraz dostać świeżą?? widziałam ale w październiku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w Warszawie, na osiedlowym bazarku, jest żurawina i borówka - pewnie były przechowywane w jakiejś chłodni, ale teraz przed świętami można kupić. Można popytać też o mrożoną, bywa czasami.

      Usuń
  7. Mój śp. Wujek robił borówki ale z gruszkami pokrojonymi w ćwiartki lub połówki, niezapomniany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Izo,gratuluję Pani i ...,sobie tak świetnie i rzetelnie prowadzonego bloga....Zaglądam...,i korzystam często,choć podchodziłam sceptycznie...Dzięki za przepis na gęsie udka i konfiturkę....Pozdrawiam serdecznie ...i Wesołych Świąt życzę....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jest 0ani zadowolona. Pozdrawiam!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger