Pałki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami
Kolejny obiad z piekarnika i pyszna zapiekanka ryżowa z kurczakiem bo za oknem bardzo jesiennie więc na talerzach musi być kolorowo a w domu ciepło.
Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam.
Ja bardzo lubię takie szybkie akcje - szast prast, do pieca i nic więcej robić nie trzeba a jedzenie za jakiś czas gotowe i na dodatek pyszne. Mam nadzieję, że taka zapiekanka Wam się spodoba i zaserwujecie ją swojej rodzinie.
Smaczna Pyza życzy smacznego
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania kurczaka
składniki na 3 porcje:
Jak zrobić pałki na ryżu?
Kurczaka posypałam wymieszanymi przyprawami i lekko je wtarłam. Odłożyłam je do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Można zamarynować je poprzedniego dnia wieczorem.
Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Wsypałam suchy ryż a na ryż mrożone warzywa, leciutko przemieszałam widelcem. Na wierzchu ułożyłam pałki kurczaka, posmarowałam je odrobiną oleju. Całość zalałam bulionem starając się wlewać go tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa.
Jeśli macie zamiar zalać składniki wodą albo niesolonym bulionem to najpierw trzeba płyn doprawić solą.
Kawałki kurczaka, których użyłam były nieduże i upiekły się ładnie w tym samym czasie, w którym doszedł ryż. Jeśli macie wątpliwości czy mięso zdąży się upiec albo macie duże pałki to najpierw je obsmażcie na odrobinie tłuszczu i dopiero zrumienione ułóżcie na pozostałych składnikach.
Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dól, i piekłam 60 minut. W tym czasie co 15 minut smarowałam mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie.
Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. To proste danie na rodzinny obiad, ale zapewniam, że bardzo smaczne.
Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam.
Ja bardzo lubię takie szybkie akcje - szast prast, do pieca i nic więcej robić nie trzeba a jedzenie za jakiś czas gotowe i na dodatek pyszne. Mam nadzieję, że taka zapiekanka Wam się spodoba i zaserwujecie ją swojej rodzinie.
Smaczna Pyza życzy smacznego
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania kurczaka
składniki na 3 porcje:
- 5-6 podudzi kurczaka, pałek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szklanka ryżu basmati Lestello
- 1 op. 450 g mieszanki warzyw mrożonych 'sałatka meksykańska'
- 2 szklanki bulionu z kurczaka i warzyw albo warzywnego, albo wody
- ew. 1 łyżeczka soli do wody
- do formy - 1 łyżka masła
Jak zrobić pałki na ryżu?
Kurczaka posypałam wymieszanymi przyprawami i lekko je wtarłam. Odłożyłam je do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Można zamarynować je poprzedniego dnia wieczorem.
Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Wsypałam suchy ryż a na ryż mrożone warzywa, leciutko przemieszałam widelcem. Na wierzchu ułożyłam pałki kurczaka, posmarowałam je odrobiną oleju. Całość zalałam bulionem starając się wlewać go tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa.
Jeśli macie zamiar zalać składniki wodą albo niesolonym bulionem to najpierw trzeba płyn doprawić solą.
Kawałki kurczaka, których użyłam były nieduże i upiekły się ładnie w tym samym czasie, w którym doszedł ryż. Jeśli macie wątpliwości czy mięso zdąży się upiec albo macie duże pałki to najpierw je obsmażcie na odrobinie tłuszczu i dopiero zrumienione ułóżcie na pozostałych składnikach.
Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dól, i piekłam 60 minut. W tym czasie co 15 minut smarowałam mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie.
Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. To proste danie na rodzinny obiad, ale zapewniam, że bardzo smaczne.
Mi się oczywiście podoba, lubimy pałki z kurczaka przyrządzone w każdy sposób :-)
OdpowiedzUsuńProste a jak apetyczne na pewno wykorzystam przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjeśli wykorzystasz pomysł to daj znać jak smakowało :)
UsuńRyż najpierw ugotować? :-)
OdpowiedzUsuńwyraźnie napisałam żeby do naczynia wsypać suchy ryż, gdyby trzeba było go gotować to byłaby dokładna informacja
UsuńAle pieknie wyglada mniam :)
OdpowiedzUsuńJutro zamierzam zrobić, bo brzmi pysznie!!!
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam. Patent jest bardzo wygodny, danie prawie że samo sie robi.Trzeba dobrze doprawić palki i doprawic ryz i warzywa mrożone, mimo, ze bulion był solony to i tak w tych warzywach i ryżu było to za mało.
OdpowiedzUsuńkwestia słoności to już kwestia indywidualnego smaku :) ja zalałam solonym i dla nas było w porządku :)
UsuńCzy do tego dania można użyć najwyklejszego ryżu dlugoziarnistego?
OdpowiedzUsuńteoretycznie tak, ale kiedy robiłam takie danie ze zwykłym ryżem to ten się zupełnie rozgotował i nie było to apetyczne, niestety ten najzwyklejszy ryż jest przeważnie w Polsce bardzo złej jakości i nadaje się raczej na kleik
UsuńCzy bulion nie powinien być gorący? Zalałam danie zimny i wstawiłam do piekarnika, piecze się już 50 min, pałki już prawie upieczone, a ryż i warzywa twarde a wody jest tyle że szok, w ogóle nie wsiąkła w ryż.
OdpowiedzUsuńJa wlewam zimny i ładnie wsiąka w ryż kiedy tylko całość nabierze temperatury. Bardzo dziwne, że po prawie godzinie płynu jest nadal dużo - może nie masz włączonego grzania od dołu a forma na dodatek stoi na niskim poziomie?
UsuńPiekarnik był nastawiony na funkcję góra dół. Uratowałam danie, włączyłam później dodatkowo termoobieg na dół i danie wyszło pyszne :-)
UsuńSzybkie i bardzo smaczne danie. Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po obiadku. Danie super, szybko się robi, w sam raz dla zapracowanych. Pałki zamarynowałam już w niedzielę, bulion warzywny gotowałam wczoraj. Dzisiaj tylko wsypałam ryż, dodałam mieszankę chińską (akurat taką miałam w zamrażarce), położyłam pałki, zalałam 2 szklankami bulionu dobrze osolonego i pieprznego. Po równo godzinie wyjęłam z piekarnika i danie było idealne! Będę je robić często! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńWitam, czy naczynie żaroodporne ma być odkryte przez 50 minut?
OdpowiedzUsuńu mnie było odkryte przez cały czas pieczenia
UsuńPrzepyszne dzisiaj bede robic drugi raz 😀😀
OdpowiedzUsuńJa wlasnie robie haha, zobaczymy? wierze w Pania!!
OdpowiedzUsuńa ja zrobiłam i niestety warzywa z ryżem doszły mi o wiele szybciej niż kurczak. Musiałam mięsko przekładać i dopiekać w innym naczyniu. Następnym razem dodam chyba troche curry do bulionu, żeby ryż był bardziej wyrazisty, i będę mniej ostrożna z solą i pieprzem. Ogólnie bardzo fajne danie, przede wszystkim świetnie sie prezentuje ta gamma kolorów, myślę, że muszę jedynie dopracować trochę etap przygotowania i na stałe zagości w mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńNiestety, wiele zależy od ryżu - ostatnio kupiłam jakiś zwykły i w ciągu kilku minut rozgotował się na mus ryżowy, obrzydlistwo! Może kawałki mięsa też były sporo większe niż u mnie? Można mięso najpierw obsmażyć i dopiero takie ułożyć na ryżu i wtedy będzie piekło się szybciej. Doprawienie to już indywidualna sprawa więc proszę eksperymentować do woli - przepis jest inspiracją, każdy doprawia wedle swojego smaku i gustu.
Usuńmożna inny ryż?
OdpowiedzUsuńmożna użyć innego ryżu
UsuńNie polecam, piekłam 15 minut dlużej a i tak część ryżu była prawie surowa, a część rozgotowana. Pałki szału też nie robią. Nieudane danie, nie smakowało nam.
OdpowiedzUsuńJeśli ryż ugotował się nierówno to winą obarczałabym ryż a nie przepis. Wątpię żebyś użyła takiego jaki poleciłam. Smak to już kwestia gustu - Tobie nie smakowało, trudno, nam smakuje bardzo
UsuńGodzina , prawie 20. Jest sobota, więc czemu nie?! Właśnie zabieram się za marynowanie mięsa i robienie wywaru, żeby użyć go jutro podczas pieczenia ;) Mam nadzieję, że wyjdzie pysznie ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUważaj bo przepis ponoć do bani
UsuńRobiłam według przepisu i zamierzam znów to powtórzyć, bo jest bardzo dobre. Dziwię się że niektórym osobom to nie wychodzi. Ja polecam ten przepis nawet koleżankom.
UsuńCieszę się, że smakowało 😊 Ci co im nie wyszło łatwo obwiniają mnie j przepis o swoje niepowodzenie, a powinni raczej popracować nad swoimi umiejętnościami
UsuńNie wiem co tu może nie wyjść???To się samo robi.
UsuńSuper!!!!! Na pewno jeszcze nie raz zrobię. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńJest nas więcej zadowolonych! :-)
Usuńbardzo mnie to cieszy :)
UsuńJa robiłam pierwszy raz i wyszło pyszne.Robiłam z normalnego ryżu.Pałki wcześniej podsmazyłam.Z racji że lubię doprawione to nie żałowałam z przyprawami.Co do warzyw to mozna dodać każde,ja akurat miałam mieszanke grecka .Naprawdę pycha.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Dodałam kurkumę i warzywa mrożone chińskie. Rewelacja! I najważniejsze - robiło się praktycznie samo 😊
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie będę robiła zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńciekawe - daj znać
Usuńwszystko przygotowane będzie jutro na obiad,robię 2 raz,wszystkim domownikom bardzo smakowalo,nawet 5 letni wnuczek zajadal az mu sie uszy trzesly,dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńWczoraj zrobiłam, moja córka nie lubi ryżu ale w tym daniu nie dosc, że wszystko zjadła to jeszcze poprosila o dokładkę. Bulion miałam konkretnie przyprawiony, ryż był smaczny, mięso w sam raz, polecam.
OdpowiedzUsuńProste danie i smaczne, cieszę się, że smakowało córci 😊
UsuńRobię to danie nie pierwszy raz,wszystkim zawsze smakuje,a najbardziej zachwalaja zawsze smak ryżu z warzywami.Dla mnie i moich gości pycha🙂🤗
OdpowiedzUsuńi właśnie o to chodzi żeby wszystkim smakowało!
UsuńWitam. Czytam komentarze i coraz bardziej nabieram ochoty na to danie, wygląda obłędnie a my uwielbiamy takie dania, no co najważniejsze to to że praktycznie samo się robi. ZROBIĘ NAPEWNO.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam pychotka. Diękuje
OdpowiedzUsuńMożna dwie ćwiartki zamiast podudzia
OdpowiedzUsuń