Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami
Do Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi.
Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Śledzie w sosie śmietanowym z chrzanem, jabłkami i rodzynkami
czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia śledzi + czas chłodzenia
składniki:
Jak zrobić śledzie z chrzanem i jabłkami?
Solone śledzie wymoczyłam kilka razy zmieniając wodę. Po moczeniu przez godzinę, dwie, w ciągu których raz zmieniłam wodę, trzeba spróbować czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal są zbyt słone to zmieniamy wodę i moczymy dalej.
Wymoczone śledzie osączyłam i osuszyłam dokładnie na ręcznikach papierowych. Pokroiłam na kawałki, takie na jeden kęs. Skropiłam połową octu jabłkowego i odstawiłam pod przykryciem do lodówki.
Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobniutką kostkę. Wymieszałam z resztą octu a następnie dodałam śmietanę i chrzan oraz sparzone rodzynki. Sos wymieszałam, doprawiłam odrobinką soli do smaku i odstawiłam na 1-2 godziny do lodówki żeby smaki się przeniknęły.
Przed podaniem zalałam sosem pokrojone śledzie ułożone na półmisku. Przybrałam koperkiem.
Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Śledzie w sosie śmietanowym z chrzanem, jabłkami i rodzynkami
czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia śledzi + czas chłodzenia
składniki:
- 3 płaty śledziowe solone
- 1 średnie jabłko - użyłam golden deliciuos
- 2 czubate łyżki rodzynek sułtańskich
- 4 łyżki domowego octu jabłkowego
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki tartego chrzanu
- do smaku - odrobinka soli
- ew. świeży koperek
Jak zrobić śledzie z chrzanem i jabłkami?
Solone śledzie wymoczyłam kilka razy zmieniając wodę. Po moczeniu przez godzinę, dwie, w ciągu których raz zmieniłam wodę, trzeba spróbować czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal są zbyt słone to zmieniamy wodę i moczymy dalej.
Wymoczone śledzie osączyłam i osuszyłam dokładnie na ręcznikach papierowych. Pokroiłam na kawałki, takie na jeden kęs. Skropiłam połową octu jabłkowego i odstawiłam pod przykryciem do lodówki.
Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobniutką kostkę. Wymieszałam z resztą octu a następnie dodałam śmietanę i chrzan oraz sparzone rodzynki. Sos wymieszałam, doprawiłam odrobinką soli do smaku i odstawiłam na 1-2 godziny do lodówki żeby smaki się przeniknęły.
Przed podaniem zalałam sosem pokrojone śledzie ułożone na półmisku. Przybrałam koperkiem.
Napewno zrobie ...takie w smietanie i z jablkiem i chrzanem lubie z rodzynkami nie robilam ale w tym roku zrobie ..u mnie w tym roku kroluja sledzie w zalewie octowej z cynamonem i jagodami ...Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodaj proszę przepis na te śledzie.
Usuńfajnie to wyszło, pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńSuper, tak tradycyjnie, w sam raz na Święta.
OdpowiedzUsuń