Smardz stożkowaty
Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory.
Owocnik tego grzyba to właściwie jedna całość, taki woreczek pusty w środku, ale z dobrze i wyraźnie zaznaczonymi częściami główki (kapelusza) oraz trzonu. Osiąga wysokość od kilku do kilkunastu centymetrów.
Kapelusz ma kształt wydłużonego stożka, ale czasami jest owalny lub okrągławy. Najczęściej występuje w odcieniach brązu i szarości aż do prawie czarnego, ale młode egzemplarze zwykle są jaśniejsze, jasnobeżowe, ochrowe albo różowawe. Na powierzchni głęboko pomarszczony i jamki układają się w równoległe żeberka. W tych jamkach, nazywanych alweolami, znajduje się warstwa zarodnikonośna. Trzonek jest najczęściej krótszy i węższy od kapelusza, jasny, białawy, chropowaty na powierzchni. Cały owocnik jest jest bardzo kruchy i delikatny. Pachnie delikatnie, przyjemnie i grzybowo.
opr. na podstawie : E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
Smardze to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby. Można je gotować, dusić, smażyć, zapiekać. Większe sztuki świetnie nadają się do faszerowania. Można także je suszyć i suszone mają nawet intensywniejszy aromat.
W Polsce smardze są na liście gatunków objętych ochroną prawną ! ale np. na Słowacji można je spokojnie zbierać.
MOJE DANIA ZE SMARDZAMI wystarczy kliknąć w nazwę dania -
- smardze faszerowane
- smardze faszerowane 2
- tarta ze smardzami i brokułem
- pierogi z mięsem i smardzami
- rolada z indyka z sosem smardzowym
- gulasz ze smardzami
- klopsiki w sosie smardzowym
Owocnik tego grzyba to właściwie jedna całość, taki woreczek pusty w środku, ale z dobrze i wyraźnie zaznaczonymi częściami główki (kapelusza) oraz trzonu. Osiąga wysokość od kilku do kilkunastu centymetrów.
Kapelusz ma kształt wydłużonego stożka, ale czasami jest owalny lub okrągławy. Najczęściej występuje w odcieniach brązu i szarości aż do prawie czarnego, ale młode egzemplarze zwykle są jaśniejsze, jasnobeżowe, ochrowe albo różowawe. Na powierzchni głęboko pomarszczony i jamki układają się w równoległe żeberka. W tych jamkach, nazywanych alweolami, znajduje się warstwa zarodnikonośna. Trzonek jest najczęściej krótszy i węższy od kapelusza, jasny, białawy, chropowaty na powierzchni. Cały owocnik jest jest bardzo kruchy i delikatny. Pachnie delikatnie, przyjemnie i grzybowo.
opr. na podstawie : E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
Smardze to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby. Można je gotować, dusić, smażyć, zapiekać. Większe sztuki świetnie nadają się do faszerowania. Można także je suszyć i suszone mają nawet intensywniejszy aromat.
W Polsce smardze są na liście gatunków objętych ochroną prawną ! ale np. na Słowacji można je spokojnie zbierać.
MOJE DANIA ZE SMARDZAMI wystarczy kliknąć w nazwę dania -
- smardze faszerowane
- smardze faszerowane 2
- tarta ze smardzami i brokułem
- pierogi z mięsem i smardzami
- rolada z indyka z sosem smardzowym
- gulasz ze smardzami
- klopsiki w sosie smardzowym
Wstyd przyznać ale smardze jadłam pierwszy raz w zeszłym roku. Zawsze myślałam, że są to jakieś psiaki niejadalne.
OdpowiedzUsuńOrcia, jaki wstyd ? wiele osób nigdy w życiu ich nie próbowało i nie wiadomo czy będą miały okazję więc ciesz się, że mogłaś zjeść :) Mam nadzieję, że Ci smakowały :)
UsuńTaaak! Pyszne były, bo mama mi je robiła. Usmażyła z cebulką i zalała śmietaną.... rozpływałam się nad nimi. Pachniało grzybkiem jak trzeba.
UsuńZ grzybami teraz odczuwam taki problem, że są pozbawione smaku jaki miały niegdyś. Przy smardzach - smak i zapach idealny!
bo smardze są wyjątkowe :)
Usuńsmardze sa pod ścisłą ochroną i ich zbieranie jest zabronione
UsuńAnonim, masz problem z czytaniem czy co ? przecież wyżej, w poście, jak wół jest napisane, że to grzyby chronione w Polsce ! ale w innych krajach już pod ochroną nie są i można tam je zbierać i jeść
UsuńSą pod ścisła ochroną rosnące dziko. U mnie wyrosły w ogródku w trawie. Mogę je skosić albo... zjeść. Ozdobnego płotka nie postawię
UsuńO! ciekawe.. nie wcinalam chociaz moja rodzina z lasu pochodzi i jedli chyba wszystkie grzyby nawet obecnie uwazane za trujace;))
OdpowiedzUsuńz grzybami trzeba bardzo uważać i zbierać tylko te które dobrze się zna :)
UsuńTeż nie jadłam, pewnie są pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo delikatne, ja uwielbiam !
UsuńNa mojej działce wyrosły sobie dwa smardze , u sąsiadów cała masa - jutro zbieramy.
OdpowiedzUsuńI dzięki za przepisy - na początek jajecznica, potem coś więcej .
A może też ususzymy...?
jajecznica ze smardzami ma niepowtarzalny smak a suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże więc zbierajcie śmiało! Smardze są w Polsce pod ochroną, ale od 2014r. te, które wyrosną na prywatnym terenie uprawnym czyli w ogródku można sobie zebrać :) Zazdroszczę prywatnej uprawy :)
UsuńA czy można je pomylić z jakimiś trującymi grzybami?
OdpowiedzUsuńwedług mnie nie - rosnąca mniej więcej w tym czasie piestrzenica kasztanowata lub olbrzymia ma inny kształt i główkę
Usuń