sobota, 16 września 2017

Grzyby gatunkami. Klejówka świerkowa

Klejówka świerkowa Gomphidius glutinosus to grzyb rzadko spotykany w polskich lasach. Jeśli na niego traficie to podpowiem, że zasługuje na oszczędzenie. Ze względu na błyszczącą, śluzowatą skórkę przypomina maślaki. Zwykle pojawia się w okolicy świerków, między krzaczkami borówek.

Klejówka świerkowa znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "R" - gatunek potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych. Nie jest pod ochroną, ale warto ją oszczędzić.

Poznaj innego członka rodziny klejówkowatych - klejówkę różową

Klejówka świerkowa ma kilka ciekawych nazw regionalnych: czop, ślimak, klejak, tłuszcz, tłuściocha, ślimaczek. Ładnie, prawda?

klejak, grzyby jadalne, slimak, tlusciocha, tluszcz, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzyby gatunkami


Jak wygląda klejówka świerkowa?

Kapelusz klejówki świerkowej może dorastać do 15 cm średnicy. Początkowo jest tępostożkowaty, później staje się półkulisty, z wiekiem łukowaty i płaski, często z wklęśnięciem pośrodku. Może być nawet lejkowaty. Brzeg kapelusza ostry, podwinięty przez cały czas, przynajmniej trochę, z widocznymi resztkami śluzowatej osłony. Powierzchnia gładka, wilgotna, a nawet mocno śluzowata w czasie okresów wilgotniejszych. Koloru szarofioletowego, szarobrązowego, czekoladowobrązowego, ochrowego. Z wiekiem kolor blednie i mogą pojawiać się czarne plamki.

Pod kapeluszem hymenofor blaszkowaty. Blaszki rzadkie, grube, rozwidlone, zbiegające na trzon. Początkowo białawe, szarofioletowawe, z wiekiem ciemnieją, nawet czernieją. Za młody blaszki osłonięte śluzowatą osłonką.

tlusciocha, czop, slimak, grzyby jadalne, klejowka swierkowa, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie
klejek, klejowka sluzowata, czop, slimak, tlusciocha, grzyby jadalne, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie

Trzon klejówki świerkowej dorasta do 15 cm wysokości. Walcowaty, cylindryczny, zgrubiały u dołu, pełny w środku. Czasami wygięty. U młodych okazów biały, później pozostaje taki tylko pod kapeluszem, a poniżej strefy pierścieniowej brązowieje, u podstawy siarkowożółty.

Pierścień szybko zanika pozostawiając tylko śluzowatą obwódkę na trzonie, ciemną od zardników.

Miąższ klejówki śluzowatej jest białawy, tylko pod skórką kapelusza brązowawy, a w dolnej części trzonu cytrynowożółty. W kapeluszu miękki, w trzonie jędrniejszy. Niezmienny po uszkodzeniu. Smak i zapach łagodne, przyjemne, słabe.

Gdzie szukać klejówek świerkowych?

Klejówki świerkowe tworzą mikoryzę ze świerkami, ale wyrastają też czasami pod innymi drzewami iglastymi. Można je spotkać w lasach iglastych i mieszanych, zwykle na glebach kwaśnych, lubią towarzystwo borówek. Klejówki pojawiają się od lipca do listopada. Rosną pojedynczo lub w małych grupach. Gatunek rzadki.

Czy klejówki świerkowe to grzyby jadalne?

Tak. To grzyb jadalny, według smakoszy określany jako podobny w smaku i konsystencji do maślaków, łagodny i delikatny. Ponoć najlepszy w marynacie. Skórkę z kapelusza trzeba usunąć, ale nawet wtedy podczas obróbki cieplnej wydziela dużo śluzu i ciemnieje.

Klejówka świerkowa nie rośnie tak masowo jak maślaki, a śluzowata skórka nie schodzi z nich tak łatwo więc ich przygotowanie jest pracochłonne. Jest tyle innych, lepszych grzybów jadalnych więc może klejówki świerkowe zostawmy z spokoju?

grzyby jadalne, klejek swierkowy, tlusciocha, czop, slimak, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie
klejowka swierkowa, czop, slimak, tlusciocha, klejowka sluzowata, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzyb jadalny, grzybobranie
klejek swierkowy, czop, tlusciocha, slimak, grzyby jadalne, jaki to grzyb, grzybobranie, atlas grzybow
klejowka swierkowa, klejek, czop, slimak, tlusciocha, grzyb jadalny, atlas grzybow, jaki to grzyb, na grzyby, grzybobranie

źródło :
 B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007  




6 komentarzy:

  1. Ten blog to przepiękny atlas grzybów :) Duża wiedza i mnóstwo pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ciągle się uczę bo grzyby to bardzo rozległy temat

      Usuń
  2. Świetny wpis, przypomniał mi, że muszę się nie długo na grzyby wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ale klejówka świerkowa jest dość rzadka i warto ją oszczędzać

      Usuń
  3. Świetny blog!
    Klejówki nie zbierałam nigdy z myślą żeby to zjeść, ale jako dzieciak dobrze się przyjrzałam. Dodam tylko że śluz jest bardziej kleisty od tego maślakowego.
    Dawno jej nie widziałam, rosła w dużych ilościach w jakoś mniej więcej 20-30 letnim lasku świerkowym takim bardzo zaciemnionym z małą ilością roślinności, tylko mech i świerki. Jak lasek podrósł to zniknęły.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często wraz ze wzrostem lasu zmienia się w nim roślinność ściółki, ilość światła i inne rzeczy więc zmienia się też różnorodność gatunków grzybów, które w nim rosną

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...