Zupa kalafiorowa na kwaśno
Prosta zupa z kalafiorem, którą ugotowałam spontanicznie. Jestem zupiarą i często gotuję różne zupy z tego co po prostu mam pod ręką, dopasowując dostępne składniki tak żeby było pysznie. Ma być szybko i łatwo. Ta kwaśna kalafiorowa podbiła moje serce natychmiast i na pewno będę wracać do tego dość banalnego przepisu.
Najczęściej kalafiora zwyczajnie gotuję albo piekę. Lubimy bardzo tego kwiatka i w sezonie letnim często gości na naszym stole. Chętnie dorzucam go do różnych zup jarzynowych albo robię kalafiorową surówkę. To bardzo wdzięczny produkt, zdrowy i smaczny.
A Wy, lubicie kalafiora? W jakiej postaci najbardziej?
Zupa kalafiorowa z kiszoną marchewką
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
Jak zrobić smaczną zupę kalafiorową na kwaśno?
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka, zalałam wywarem, dodałam liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam kilka minut. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, oczyszczonego pora pokroiłam w półplasterki. Kiedy ziemniaki nieco zmiękły dorzuciłam do garnka kalafiora i pora. Gotowałam aż warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
Koniecznie musicie spróbować przekąski z kalafiora smażonego w cieście!
Dodałam do zupy marchewkę i zalewę z kiszenia, zagotowałam. Jogurt lub śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i kilkoma łyżkami gorącej zupy, Tak zahartowane wlałam do garnka i już nie gotowałam żeby nie nie zwarzyło. Dosypałam koperek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Jak większość zup ta też jest smaczniejsza kiedy odpocznie 15-30 minut przed podaniem.
Trochę głupio wrzucać aż tak proste przepisy, ale co tam! Może komuś się spodoba taki pomysł i zechce go wykorzystać. Życzę smacznego!
Smaczna Pyza pozdrawiam wszystkich kochających zupy!!!
Najczęściej kalafiora zwyczajnie gotuję albo piekę. Lubimy bardzo tego kwiatka i w sezonie letnim często gości na naszym stole. Chętnie dorzucam go do różnych zup jarzynowych albo robię kalafiorową surówkę. To bardzo wdzięczny produkt, zdrowy i smaczny.
A Wy, lubicie kalafiora? W jakiej postaci najbardziej?
Zupa kalafiorowa z kiszoną marchewką
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
- 1/2 niezbyt dużego kalafiora
- 4-5 średnich ziemniaków
- ok. 1 szkl. kiszonej marchewki
- ok. 1 szkl. kiszonej zalewy od marchewki
- kawałek pora, ok. 5 cm, biała część
- ok. 1/2 l wywaru z warzyw albo warzywno mięsnego
- 1/2 pęczka koperku
- kilka łyżeczek dobrej jakości gęstego jogurtu naturalnego albo śmietany 18%
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- do smaku - sól, pieprz mielony
Jak zrobić smaczną zupę kalafiorową na kwaśno?
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka, zalałam wywarem, dodałam liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam kilka minut. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, oczyszczonego pora pokroiłam w półplasterki. Kiedy ziemniaki nieco zmiękły dorzuciłam do garnka kalafiora i pora. Gotowałam aż warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
Koniecznie musicie spróbować przekąski z kalafiora smażonego w cieście!
Dodałam do zupy marchewkę i zalewę z kiszenia, zagotowałam. Jogurt lub śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i kilkoma łyżkami gorącej zupy, Tak zahartowane wlałam do garnka i już nie gotowałam żeby nie nie zwarzyło. Dosypałam koperek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Jak większość zup ta też jest smaczniejsza kiedy odpocznie 15-30 minut przed podaniem.
Trochę głupio wrzucać aż tak proste przepisy, ale co tam! Może komuś się spodoba taki pomysł i zechce go wykorzystać. Życzę smacznego!
Smaczna Pyza pozdrawiam wszystkich kochających zupy!!!
wow, kiszona marchewka, bardzo ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuńjest świetna jako surówka, a nawet jako przekąska
UsuńSuper zupka, przynajmniej raz w tygodniu taką jadam :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuń