Szaszłyki z kurczaka, papryki i cebuli
Ciepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie. Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste szaszłyki z mięsa i warzyw. Proste, ale soczyste i dobrze doprawione bo to bardzo ważne przy daniach tego rodzaju. Nie żałujcie aromatycznych przypraw, ziół i świeżych dodatków. Grillujcie i cieszcie się smakiem pysznego jedzenia.
My zjedliśmy szaszłyki z sałatką, ale możecie do nich podać także sos tzatzyki. P
Aromatyczne szaszłyki drobiowe z papryką i cebulą
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa i warzyw + czas pieczenia
składniki na 6 szaszłyków:
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw?
Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości mniej więcej 4x4 cm. W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty i obtoczyłam w niej mięso. Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej kilka godzin a może postać nawet 24 godziny.
Warzywa oczyściłam. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w kawałki podobnej wielkości do kawałków mięsa. Obrane cebule pokroiłam na cząstki - 6 lub 8, w zależności od wielkości. Warzywa oprószyłam solą i skropiłam olejem, odstawiłam na 30 minut.
Naszykowałam szpadki szaszłykowe. Te drewniane trzeba namoczyć dobrze w wodzie żeby nie spaliły się na grillu. Na szpadki nadziewałam kolejno kawałki mięsa, papryki i cebuli. Piekłam powoli, do zrumienienia ze wszystkich stron. Szaszłyki można upiec tak jak ja na patelni grillowej, ale najlepiej zrobić to na ruszcie grilla - byle nie za szybko. Wszystko musi się dobrze upiec, ale jednocześnie pozostać soczyste.
My zjedliśmy szaszłyki z sałatką, ale możecie do nich podać także sos tzatzyki. P
Aromatyczne szaszłyki drobiowe z papryką i cebulą
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa i warzyw + czas pieczenia
składniki na 6 szaszłyków:
- 2 większe filety z piersi kurczaka
- 1 strąk papryki czerwonej
- 3-4 nieduże cebule
- MARYNATA - 2 łyżki oliwy/oleju z chili
- 2 łyżki zwykłej oliwy/oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/3 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- dodatkowo - 4 łyżki oleju/oliwy do warzyw
- do smaku - sól
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw?
Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości mniej więcej 4x4 cm. W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty i obtoczyłam w niej mięso. Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej kilka godzin a może postać nawet 24 godziny.
Warzywa oczyściłam. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w kawałki podobnej wielkości do kawałków mięsa. Obrane cebule pokroiłam na cząstki - 6 lub 8, w zależności od wielkości. Warzywa oprószyłam solą i skropiłam olejem, odstawiłam na 30 minut.
Naszykowałam szpadki szaszłykowe. Te drewniane trzeba namoczyć dobrze w wodzie żeby nie spaliły się na grillu. Na szpadki nadziewałam kolejno kawałki mięsa, papryki i cebuli. Piekłam powoli, do zrumienienia ze wszystkich stron. Szaszłyki można upiec tak jak ja na patelni grillowej, ale najlepiej zrobić to na ruszcie grilla - byle nie za szybko. Wszystko musi się dobrze upiec, ale jednocześnie pozostać soczyste.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń