Lipowe pąki kwiatowe w marynacie

Lipa to wspaniałe drzewo. Uwielbiają ją pszczoły za słodki nektar spijany z drobnych kwiatków. Uwielbiam i ja tę cudowną lipę za zapach, ale i za smak. Soczyste liście, słodkie i pachnące kwiaty, delikatne pąki i owoce - wszystko jest do wykorzystania. 
lipa, prosto z drzewa, paki kwiatow lipy, kwiat lipy, ala kapary, kapary po polsku, marynaty, przetwory,

To się je? Ale lipa!

Mijam kilka lip codziennie, bo na moim osiedlu jest ich bardzo dużo. Kiedy kwitną to wieczorami lipowy aromat jest tak silny, że aż może zakręcić się w głowie. Ale te miastowe mogę tylko podziwiać i wąchać. Na zbiory jadę za miasto. Skoro na lipach przed domem pąki już zaczynają pękać to znak, że w terenie czas na zbiory pączków. Bo pączki też można wykorzystać. Zamarynowane smakują jak kapary i będą ciekawym dodatkiem, przybraniem, do tartinek albo półmiska z pieczonym mięsem.

Liście lipy nadają się na sałatkę i sama nie wiem jak to się stało, że nie mam tu na taką przepisu. Nadrobię to kiedyś, obiecuję. A kiedy za chwilę lipy zakwitną ro wtedy będę zbierać kwiaty na syrop i na lipową nalewkę. Robię je co roku, dla zdrowotności oczywiście.
paki lipy, paki kwiatowe, kwiat lipy, lipa, prosto z drzewa, jak wykorzystac lipowe paki, kapary polskie
Marynowane pączki kwiatów lipy 

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 2-3 szkl. pąków kwiatów lipy

  • ZALEWA - 300 ml octu jabłkowego 
  • 100 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • kilka łyżeczek miodu naturalnego, najlepiej akacjowego 
  • 1 liść laurowy 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki estragonu suszonego  
przycinanie pakow, kwiat lipy, lipowe paki, prosto z drzewa, przetwory, marynata, marynowane paczki, jak kapary
paki lipowe, kwiat lipy, kapary po polsku, lipa, to sie je, mozna to zjesc, to smakuje
kwiatki jadalne, paczki lipowe, lipa, z drzewa, drzewo, do zjedzenia, to sie je, marynata, przetwory, kapary
Jak zrobić marynowane pąki lipowe?

Oberwane z drzewa zielone, nabrzmiałe pąki kwiatowe z szypułkami przebrałam i odcięłam od przylistków, ale zostawiłam przy nich po kawałku szypułki. Zostały takie jakby pajączki. Opłukałam je i osączyłam na sicie.
ZALEWA - Nie podaję dokładnej ilości miodu, bo ten dodaję po prostu do smaku, w zależności od tego jak kwaśny jest ocet. Zalewa ma mieć smak słodko kwaśny.
marynata, jak kapary, kapary po polsku, dodatek, w marynacie, lipa, do zjedzenia
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku i podgrzałam. Gotowałam na małym ogniu ok. 10-15 minut żeby przyprawy oddały swój smak, a następnie przecedziłam dokładnie i ponownie wlałam do garnka. Do zalewy wrzuciłam pączki lipowe i gotowałam je 5 minut. Następnie przełożyłam do wyparzonych, małych słoiczków i zalałam wrzącą marynatą, w której się gotowały. Słoiczki zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.
kapary po polsku, marynowane paki lipowe, kwiat lipy, ciekawostka z lipy, ale lipa

2 komentarze:

  1. Super bajer na stole , bo te ogonki dodają takiej subtelności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie tak! to młode części więc nie są twarde czy łykowate

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger