sobota, 1 lipca 2017

Syrop z kwiatów lipy. Do napojów i zimowej herbaty

Lipa nazywa się tak dlatego, że przeważnie kwitnie w lipcu. Ostatnie, bardzo ciepłe wiosny spowodowały, że lipy zaczynają kwitnąć już nawet w pierwszej połowie czerwca, ale różnie to wygląda w różnych częściach naszego kraju. Surowiec na przetwory czyli kwiaty lipowe, zbiera się z dwóch odmian lipy - lipy wąsko- i szerokolistnej.

Na osiedlu gdzie mieszkam rośnie dużo lip, obu gatunków, ale ponieważ to prawie centrum wielkiego miasta więc pozyskane w tych drzew kwiaty nie byłyby wolne od miejskich zanieczyszczeń. Jednak miejskie lipy kwitną zwykle wcześniej od tych rosnących poza miastem i obserwując je wiem kiedy wybrać się na wycieczkę, gdzieś dalej ,żeby nazbierać takich czystych i co za tym idzie zdrowszych kwiatów. Kiedy moje osiedlowe lipy już przekwitają i cała okolica pełna jest ich słodkiego aromatu to znak, że pora wybrać się po nie gdzieś na wieś np. na Podlasie.

lipa, kwiaty lipy, syrop kwiatowy, przetwory, na zimę, do herbaty, napoje, domowa apteczka, ziołolecznictwo,


Do czego wykorzystać lipę?

Lipa ma wiele zastosowań, w medycynie, kuchni i rzemiośle. Przede wszystkim jest rośliną miododajną i chyba każdy z nas chyba zna miód lipowy. Kwiaty suszy się i wykorzystuje na napar, a ze świeżych robię syrop i nalewkę lipową. Przetwory z kwiatów lipy stosuje się przy przeziębieniach i różnych infekcjach górnych dróg oddechowych. Działają napotnie, przeciwskurczowo, moczopędnie, żółciopędnie, uspokajają i pomagają przy bólach głowy. Młode liście lipy świetnie zastąpią sałatę w sałatkach, są delikatne i bardzo smaczne. Świeże kwiatki także możecie dodawać do różnych sałatek i deserów. Z młodych owoców można zrobić polskie kapary a z dojrzałych tłoczy się olej lub kruszy na panierkę do kotletów. Drewno jest doskonałym surowcem rzeźbiarskim. Wypala się też z niego węgiel drzewny używany później w celach leczniczych. Łyko nadaje się do robienia mat i plecionek. Lipy to drzewa ozdobne dlatego często sadzi się je w parkach, ogrodach i wzdłuż dróg. Są odporne na mrozy, ale źle znoszą duże zanieczyszczenie powietrza.

lipa, kwiaty lipy, syrop kwiatowy, przetwory, na zimę, domowa apteczka, ziołolecznictwo, jak zrobić syrop

Na zdjęciu widoczna jest buteleczka z syropem, na której widnieje napis "syrop lipowy". W rzeczywistości jest to jednak syrop z kwiatów lipy. Syrop lipowy odrobinę się różni. Otrzymuje się go także z kwiatów lipy, ale przynajmniej połowa z nich powinna być razem z podsadkami/przylistkami czyli tymi długimi, pojedynczymi listkami przyrośniętymi do kiści kwiatków.

Zarówno syrop z kwiatów lipy jak i lipowy może być stosowany wspomagająco podczas leczenia przeziębień, a także jako słodki dodatek do jesiennych i zimowych herbat lub letnich napoi.

syrop z kwiatow lipy, lipa, kwiaty lipy, syrop kwiatowy, przetwory, na zimę, domowa apteczka, ziołolecznictwo,


Syrop z kwiatów lipy

czas przygotowania: 20 minut + 3 dni
składniki: 
  • 4 pełne, lekko ubite szklanki kwiatów lipy
  • 500 ml wody 
  • 500 g cukru 
  • sok z 1-2 cytryn
  • 50 ml spirytusu 96%

lipa, kwiaty lipy, syrop kwiatowy, przetwory, na zimę, domowa apteczka, ziołolecznictwo,

Jak zrobić syrop z kwiatów lipy?

Kwiaty lipy zbierałam w suchy, pogodny poranek po suchej nocy. Oberwałam je od szypułek, jednocześnie przebierając i sprawdzając czy ktoś się w nich nie schował. Kwiatki wsypałam do słoja.

Z wody i cukru ugotowałam syrop i gorącym zalałam kwiaty w słoju. Z cytryn wycisnęłam sok, także wlałam do słoja. Naczynie przykryłam kilkakrotnie złożoną gazą i odstawiłam na 3 dni na parapet zacienionego okna.

Po 3 dniach syrop zlałam przecedzając go przez lnianą ściereczkę i odciskając kwiaty. Do syropu dolałam spirytus, wymieszałam i rozlałam do niedużych, wyparzonych butelek. Można też rozlać go do małych słoiczków.

Dodatek spirytusu można pominąć, ale wtedy powinno się syrop rozlać do opakowań z zakrętkami twist off i  zapasteryzować wstawiając do kąpieli wodnej. Pasteryzacja przez 15 minut. Bez pasteryzacji lub po otwarciu pasteryzowanego syrop trzeba przechowywać w lodówce żeby nie sfermentował. Niewielki dodatek spirytusu w moim syropie ma zapobiec fermentacji.

Kwiaty po odcedzeniu syropu można przelać ciepłą, przegotowaną wodą otrzymując delikatny napój lipowy. Schłodzony, z dodatkiem plasterka cytryny, smakuje doskonale.

syrop z kwiatow lipy, lipa, kwiaty lipy, syrop kwiatowy, przetwory, na zimę, domowa apteczka, ziołolecznictwo,

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam. U mnie w domu zawsze się zbierało kwiat lipy i suszyło, a potem zaparzało w przypadku choroby.. Spróbuję Twojego sposobu, bo wydaje mi się lepszy, niż suszenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że jedno nie przeszkadza drugiemu - można część ususzyć, a z reszty zrobić syrop

      Usuń
  2. właśnie zlewam syrop do słoiczków, tak myślę, że jak się doda spirytus to wyjdzie nalewka? Jolka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję tylko troszkę, dla konserwacji - apteczne syropy też się konserwuje w taki sposób. Ale jeśli dodasz spirytusu więcej to wyjdzie nalewka.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...