Sałatka z tortellini
Smakowita sałatka na domową imprezę, lunch lub kolację. Prosta sałatka z tortellini to połączenie malutkich pierożków nadziewanych szynką i chrupiących, kolorowych warzyw.
Tortellini to właściwie rodzaj makaronu. Ciasto makaronowe nadziewa się mięsem, grzybami, serem lub warzywami i zwija w malutkie pierożki, podobne do dobrze znanych u nas uszek. Najczęściej podaje się je na ciepło, z sosem pomidorowym i parmezanem, ale można zrobić też do nich inny sos, podać je w zupie albo użyć jako składnik sałatki. Ten ostatni sposób jest świetny do skomponowania dobrego dania imprezowego i moi znajomi bardzo ją lubią. Jestem pewna, że Wam też taka sałatka zasmakuje.
Tortellini można zrobić samemu, ale jest to żmudne zajęcie więc wolę wykorzystać gotowe, kupione w sklepie. Znajdziecie je w każdym supermarkecie - wersję suchą na półce z makaronami lub wersję świeżą na w lodówkach.
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Zobacz też przepis na pyszną sałatkę gyros!
W garnku zagotowałam ok. 3 litrów wody. Kiedy zawrzała wsypałam 1 łyżkę soli i wsypałam tortellini. Gotowałam na niedużym ogniu 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i osączyłam dokładnie.
Warzywa umyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w cieniutkie ćwierćplasterki. Wymieszałam z octem, cukrem i solą, odstawiłam na przynajmniej 15 minut żeby zmiękła. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę przekroiłam jeszcze na pół. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w ćwierć plasterki. Natkę posiekałam. Kukurydzę osączyłam z zalewy.
Majonez wymieszałam z jogurtem i musztardą, doprawiłam dość mocno solą i pieprzem.
Kiedy pierożki przestygły przesypałam je do większej miski. Dodałam pokrojone pomidory i ogórka, osączoną z marynaty cebulę, posiekaną natkę, kukurydzę i sos majonezowo jogurtowy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Trzeba spróbować i jeszcze ew. doprawić. Gotową sałatką odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły.
Tortellini to właściwie rodzaj makaronu. Ciasto makaronowe nadziewa się mięsem, grzybami, serem lub warzywami i zwija w malutkie pierożki, podobne do dobrze znanych u nas uszek. Najczęściej podaje się je na ciepło, z sosem pomidorowym i parmezanem, ale można zrobić też do nich inny sos, podać je w zupie albo użyć jako składnik sałatki. Ten ostatni sposób jest świetny do skomponowania dobrego dania imprezowego i moi znajomi bardzo ją lubią. Jestem pewna, że Wam też taka sałatka zasmakuje.
Tortellini można zrobić samemu, ale jest to żmudne zajęcie więc wolę wykorzystać gotowe, kupione w sklepie. Znajdziecie je w każdym supermarkecie - wersję suchą na półce z makaronami lub wersję świeżą na w lodówkach.
Sałatka z tortellini
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 250 g suchego makaronu/pierożków tortellini - u mnie z szynka prosciutto
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ogórka szklarniowego typu wąż (1/2 dużego ogórka)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon lub stołowej
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- do cebuli - 3 łyżki octu owocowego lub winnego, użyłam malinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
Zobacz też przepis na pyszną sałatkę gyros!
Jak zrobić sałatkę z tortellini?
W garnku zagotowałam ok. 3 litrów wody. Kiedy zawrzała wsypałam 1 łyżkę soli i wsypałam tortellini. Gotowałam na niedużym ogniu 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i osączyłam dokładnie.
Warzywa umyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w cieniutkie ćwierćplasterki. Wymieszałam z octem, cukrem i solą, odstawiłam na przynajmniej 15 minut żeby zmiękła. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę przekroiłam jeszcze na pół. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w ćwierć plasterki. Natkę posiekałam. Kukurydzę osączyłam z zalewy.
Majonez wymieszałam z jogurtem i musztardą, doprawiłam dość mocno solą i pieprzem.
Kiedy pierożki przestygły przesypałam je do większej miski. Dodałam pokrojone pomidory i ogórka, osączoną z marynaty cebulę, posiekaną natkę, kukurydzę i sos majonezowo jogurtowy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Trzeba spróbować i jeszcze ew. doprawić. Gotową sałatką odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły.
Bardzo lubię tortellini ale preferuję je w wersji solo bez sałatki.
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, że jestes.y różni! Sałatka jest tylko pomysłem na wykorzystanie tego składnika a wybór dan8a zależy od każdego z nas.
Usuńmmm, wygląda cudownie <3 koleżanka zawsze miała swoje tajne przepisy na takie sałatki, którymi nigdy nie chciała się dzielić. To teraz ja będę miała swój :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, kochana! I wiesz co jeszcze jest fajnego w takich sałatkach? Dodatku można zmieniać i modyfikować skład. Możesz dodać papryki, pokrojony ser żółty lub szynkę albo jeszcze coś innego i stworzyć swoją własną wersję sałatki.
Usuń