Sałatka z tortellini

Smakowita sałatka na domową imprezę, lunch lub  kolację. Prosta sałatka z tortellini to połączenie malutkich pierożków nadziewanych szynką i chrupiących, kolorowych warzyw. 

pierozki z prosciutto, uszka z szynka, salatki na impreze, najlepsza salatka, makaron tortellini, jak zrobic salatke


Tortellini to właściwie rodzaj makaronu. Ciasto makaronowe nadziewa się mięsem, grzybami, serem lub warzywami i zwija w malutkie pierożki, podobne do dobrze znanych u nas uszek. Najczęściej podaje się je na ciepło, z sosem pomidorowym i parmezanem, ale można zrobić też do nich inny sos, podać je w zupie albo użyć jako składnik sałatki. Ten ostatni sposób jest świetny do skomponowania dobrego dania imprezowego i moi znajomi bardzo ją lubią. Jestem pewna, że Wam też taka sałatka zasmakuje.


Tortellini można zrobić samemu, ale jest to żmudne zajęcie więc wolę wykorzystać gotowe, kupione w sklepie. Znajdziecie je w każdym supermarkecie - wersję suchą na półce z makaronami lub wersję świeżą na w lodówkach.

na impreze, salatki, kolorowa, tortellini, male pierozki, makaron, salatka makaronowa, tortellini z prosciutto

Sałatka z tortellini 


czas przygotowania: 30 minut
składniki:
  • 250 g suchego makaronu/pierożków tortellini - u mnie z szynka prosciutto
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ogórka szklarniowego typu wąż (1/2 dużego ogórka)
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu 
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub stołowej 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

  • do cebuli - 3 łyżki octu owocowego lub winnego, użyłam malinowego 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru

Zobacz też przepis na pyszną sałatkę gyros!

tortellini z prosciutto, salatki domowe, na impreze, pierozki, makaron, salatka makaronowa, kolorowe warzywa

Jak zrobić sałatkę z tortellini?


W garnku zagotowałam ok. 3 litrów wody. Kiedy zawrzała wsypałam 1 łyżkę soli i wsypałam tortellini. Gotowałam na niedużym ogniu 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i osączyłam dokładnie.

Warzywa umyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w cieniutkie ćwierćplasterki. Wymieszałam z octem, cukrem i solą, odstawiłam na przynajmniej 15 minut żeby zmiękła. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę przekroiłam jeszcze na pół. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w ćwierć plasterki. Natkę posiekałam. Kukurydzę osączyłam z zalewy.

Majonez wymieszałam z jogurtem i musztardą, doprawiłam dość mocno solą i pieprzem.

Kiedy pierożki przestygły przesypałam je do większej miski. Dodałam pokrojone pomidory i ogórka, osączoną z marynaty cebulę, posiekaną natkę, kukurydzę i sos majonezowo jogurtowy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Trzeba spróbować i jeszcze ew. doprawić. Gotową sałatką odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły.

salatka makaronowa, tortellini z prosciutto, makaron, pierozki, uszka, kolorowe warzywa, chrupiące, cos pysznego, domowe jedzenie

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tortellini ale preferuję je w wersji solo bez sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze, że jestes.y różni! Sałatka jest tylko pomysłem na wykorzystanie tego składnika a wybór dan8a zależy od każdego z nas.

      Usuń
  2. mmm, wygląda cudownie <3 koleżanka zawsze miała swoje tajne przepisy na takie sałatki, którymi nigdy nie chciała się dzielić. To teraz ja będę miała swój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, kochana! I wiesz co jeszcze jest fajnego w takich sałatkach? Dodatku można zmieniać i modyfikować skład. Możesz dodać papryki, pokrojony ser żółty lub szynkę albo jeszcze coś innego i stworzyć swoją własną wersję sałatki.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger