Zupa brokułowa z serem i grzankami
Zupa brokułowo-serowa to doskonałe danie na zimowy obiad. Gęsta, jarzynowa zupa krem jest bardzo smaczna. I jest kremowa więc nikt nie narzeka, że coś w niej pływa, a zapewniam Was, że nawet dorośli mężczyźni mają czasami problem z warzywami w zupie.
Zupy kremy są bardzo pożywne i nasz organizm dobrze je przyswaja. Miseczka takiej zupy doskonale rozgrzewa, a chrupiące grzanki doskonale do niej pasują i urozmaicają posiłek. Ugotowałam dzisiejszą zupę szybko i spontanicznie, ale niewiele brakowało żeby wcale nie powstała. Brokuła kupiłam kilka dni temu, wsadziłam do lodówki i zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście się nie zepsuł i dzisiaj stał się bohaterem dnia. Ja trochę też, bo udało mi się zapanować nad zawartością lodówki i nie dopuścić do zmarnowania i wyrzucenia warzyw. Zużyłam nawet łodyżki natki pietruszki, które wiele osób wyrzuca. A szkoda, bo są pełne smaku i do takiej zupy doskonale się nadają. Po zblendowaniu nikomu nie będą właziły z zęby, zapewniam.
Zapraszam na przepyszną zupę brokułowo-serową z grzankami.
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 4 porcje:
Zobacz też przepis na kremową zupę z brokuła i groszku z chrzanem
Warzywa umyłam i oczyściłam. Kwiat brokuła podzieliłam na nieduże różyczki, łodygę obrałam ze zdrewniałej części i środek pokroiłam w kostkę. Ziemniaki pokroiłam w niedużą kostkę a pora w półplasterki. Czosnek rozgniotłam. Łodyżki natki pietruszki pokroiłam na nieduże kawałeczki. Ser cheddar starłam na tarce jarzynowej w duże wiórki.
W garnku rozpuściłam łyżkę masła. Wsypałam wszystkie rozdrobnione warzywa i smażyłam, mieszając, przez kilka minut. Cały czas pilnowałam żeby nic się nie przypaliło ani nawet nie zrumieniło, bo nie o to chodzi. Kiedy warzywa zaczęły intensywnie pachnieć zalałam je bulionem, a właściwie rosołem, który ugotowałam 2 dni wcześniej. Jeśli nie macie bulionu można warzywa zalać nawet samą wodą albo wodą pół na pół z mlekiem.
Gotowałam warzywa aż zmiękły czyli ok. 10 minut, może ciut więcej. Miękkie zblendowałam na gładką zupę krem. Do kremowej zupy wsypałam starty ser i mieszałam aż zupełnie się rozpuścił. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem, świeżo startą gałką i solą, ale z tą ostatnią ostrożnie, bo ser jest słony.
Zupę podałam na gorąco, z grzankami.
Czy wiesz, że brokuły można kisić? Kiszone brokuły są pyszne!
Wiejski chleb pokroiłam na niezbyt cienkie kromki. W przepisie podałam 4 sztuki, ale możecie zrobić ich więcej, bo są bardzo smaczne. Chleb rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220st. C. Piekłam kilka minut aż lekko się zrumieniły.
Umyte pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki. Obrany czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki masła. Na gorący tłuszcz wrzuciła kawałki pomidorów i smażyłam na ostrym ogniu przez kilka chwil aż zmiękły i odparował nadmiar soków. Dorzuciłam czosnek, dodałam trochę soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowane pomidory nałożyłam na grzanki z chleba, posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam jako dodatek do zupy brokułowo-serowej.
Zupy kremy są bardzo pożywne i nasz organizm dobrze je przyswaja. Miseczka takiej zupy doskonale rozgrzewa, a chrupiące grzanki doskonale do niej pasują i urozmaicają posiłek. Ugotowałam dzisiejszą zupę szybko i spontanicznie, ale niewiele brakowało żeby wcale nie powstała. Brokuła kupiłam kilka dni temu, wsadziłam do lodówki i zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście się nie zepsuł i dzisiaj stał się bohaterem dnia. Ja trochę też, bo udało mi się zapanować nad zawartością lodówki i nie dopuścić do zmarnowania i wyrzucenia warzyw. Zużyłam nawet łodyżki natki pietruszki, które wiele osób wyrzuca. A szkoda, bo są pełne smaku i do takiej zupy doskonale się nadają. Po zblendowaniu nikomu nie będą właziły z zęby, zapewniam.
Zapraszam na przepyszną zupę brokułowo-serową z grzankami.
Zupa brokułowa z serem i grzankami
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 4 porcje:
- ZUPA - 500 g brokuła
- 250 g ziemniaków
- 50 g pora
- łodyżki z 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego cheddar
- 1 łyżka masła
- ok. 700 ml bulionu mięsno-jarzynowego (u mnie rosół drobiowo-wołowy)
- do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa
- GRZANKI - 4 kromki chleba wiejskiego
- 250 g pomidorków koktajlowych albo innych małych
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki oleju roślinnego
- do smaku - sól, pieprz czarny
- garść listków natki pietruszki
Zobacz też przepis na kremową zupę z brokuła i groszku z chrzanem
Jak zrobić zupę brokułową z serem?
Warzywa umyłam i oczyściłam. Kwiat brokuła podzieliłam na nieduże różyczki, łodygę obrałam ze zdrewniałej części i środek pokroiłam w kostkę. Ziemniaki pokroiłam w niedużą kostkę a pora w półplasterki. Czosnek rozgniotłam. Łodyżki natki pietruszki pokroiłam na nieduże kawałeczki. Ser cheddar starłam na tarce jarzynowej w duże wiórki.
W garnku rozpuściłam łyżkę masła. Wsypałam wszystkie rozdrobnione warzywa i smażyłam, mieszając, przez kilka minut. Cały czas pilnowałam żeby nic się nie przypaliło ani nawet nie zrumieniło, bo nie o to chodzi. Kiedy warzywa zaczęły intensywnie pachnieć zalałam je bulionem, a właściwie rosołem, który ugotowałam 2 dni wcześniej. Jeśli nie macie bulionu można warzywa zalać nawet samą wodą albo wodą pół na pół z mlekiem.
Gotowałam warzywa aż zmiękły czyli ok. 10 minut, może ciut więcej. Miękkie zblendowałam na gładką zupę krem. Do kremowej zupy wsypałam starty ser i mieszałam aż zupełnie się rozpuścił. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem, świeżo startą gałką i solą, ale z tą ostatnią ostrożnie, bo ser jest słony.
Zupę podałam na gorąco, z grzankami.
Czy wiesz, że brokuły można kisić? Kiszone brokuły są pyszne!
Jak zrobić grzanki z pomidorami?
Wiejski chleb pokroiłam na niezbyt cienkie kromki. W przepisie podałam 4 sztuki, ale możecie zrobić ich więcej, bo są bardzo smaczne. Chleb rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220st. C. Piekłam kilka minut aż lekko się zrumieniły.
Umyte pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki. Obrany czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki masła. Na gorący tłuszcz wrzuciła kawałki pomidorów i smażyłam na ostrym ogniu przez kilka chwil aż zmiękły i odparował nadmiar soków. Dorzuciłam czosnek, dodałam trochę soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowane pomidory nałożyłam na grzanki z chleba, posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam jako dodatek do zupy brokułowo-serowej.
bardzo fajna zupa; lubię takie serowe
OdpowiedzUsuńMoże nie jest dietetyczna, ale batdzo smaczna i pożywna
UsuńGrzanka aż mi zapachniała z monitora :D Koniecznie muszę wypróbować bo wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczny dodatek do wielu zup, a i doskonale nadaje się też po prostu jako przekąska
UsuńPolecam tę zupę. Jest pyszna.Charakteru dodaje ser Cheddar. Nie sądziłam że wyjdzie taka dobra. Grzanki zrobiłam z chleba,masła i czosnku bo nie miałam pomidorów.
OdpowiedzUsuńTo prawda, że gatunek sera ma tu duże znaczenie. Cieszę się, że zupa smakuje 😊
UsuńNo to ja przygotuje taka zupę na niedzielę.Będę miała gości,zatem w sam raz coś innego :-)
OdpowiedzUsuń