Zupa brokułowa z serem i grzankami

Zupa brokułowo-serowa to doskonałe danie na zimowy obiad. Gęsta, jarzynowa zupa krem jest bardzo smaczna. I jest kremowa więc nikt nie narzeka, że coś w niej pływa, a zapewniam Was, że nawet dorośli mężczyźni mają czasami problem z warzywami w zupie.

zupa krem, zupy domowe, zupa dnia, brokuly, ser cheddar, gesta, pozywna, obiad, kremowa zupa z grzankami



Zupy kremy są bardzo pożywne i nasz organizm dobrze je przyswaja. Miseczka takiej zupy doskonale rozgrzewa, a chrupiące grzanki doskonale do niej pasują i urozmaicają posiłek. Ugotowałam dzisiejszą zupę szybko i spontanicznie, ale niewiele brakowało żeby wcale nie powstała. Brokuła kupiłam kilka dni temu, wsadziłam do lodówki i zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście się nie zepsuł i dzisiaj  stał się bohaterem dnia. Ja trochę też, bo udało mi się zapanować nad zawartością lodówki i nie dopuścić do zmarnowania i wyrzucenia warzyw. Zużyłam nawet łodyżki natki pietruszki, które wiele osób wyrzuca. A szkoda, bo są pełne smaku i do takiej zupy doskonale się nadają. Po zblendowaniu nikomu nie będą właziły z zęby, zapewniam.

Zapraszam na przepyszną zupę brokułowo-serową z grzankami.

zupa brokulowo serowa, brokuly, ser cheddar, z serem, zupy domowe, domowy obiad, ugotuj to

Zupa brokułowa z serem i grzankami


czas przygotowania: 30 minut
składniki na 4 porcje: 
  • ZUPA - 500 g brokuła
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g pora 
  • łodyżki z 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego cheddar
  • 1 łyżka masła 
  • ok. 700 ml bulionu mięsno-jarzynowego (u mnie rosół drobiowo-wołowy)
  • do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa


  • GRZANKI - 4 kromki chleba wiejskiego 
  • 250 g pomidorków koktajlowych albo innych małych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego 
  • do smaku - sól, pieprz czarny  
  • garść listków natki pietruszki 

Zobacz też przepis na kremową zupę z brokuła i groszku z chrzanem

zupa brokulowo serowa, brokuly, ziemniaki, por, ser cheddar, domowa zupa, gęsta zupka, zupa jarzynowa

Jak zrobić zupę brokułową z serem?


Warzywa umyłam i oczyściłam. Kwiat brokuła podzieliłam na nieduże różyczki, łodygę obrałam ze zdrewniałej części i środek pokroiłam w kostkę. Ziemniaki pokroiłam w niedużą kostkę a pora w półplasterki. Czosnek rozgniotłam. Łodyżki natki pietruszki  pokroiłam na nieduże kawałeczki. Ser cheddar starłam na tarce jarzynowej w duże wiórki.

smazone warzywa, zupa krem, zupa brokulowo serowa, smak warzyw, zupy jarzynowe


W garnku rozpuściłam łyżkę masła. Wsypałam wszystkie rozdrobnione warzywa i smażyłam, mieszając, przez kilka minut. Cały czas pilnowałam żeby nic się nie przypaliło ani nawet nie zrumieniło, bo nie o to chodzi. Kiedy warzywa zaczęły intensywnie pachnieć zalałam je bulionem, a właściwie rosołem, który ugotowałam 2 dni wcześniej. Jeśli nie macie bulionu można warzywa zalać nawet samą wodą albo wodą pół na pół z mlekiem.

cheddar, ser zolty, scieranie sera, tarkowanie, zupa brokulowo serowa, rozpuszczony ser


Gotowałam warzywa aż zmiękły czyli ok. 10 minut, może ciut więcej. Miękkie zblendowałam na gładką zupę krem. Do kremowej zupy wsypałam starty ser i mieszałam aż zupełnie się rozpuścił. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem, świeżo startą gałką i solą, ale z tą ostatnią ostrożnie, bo ser jest słony.

Zupę podałam na gorąco, z grzankami.

Czy wiesz, że brokuły można kisić? Kiszone brokuły są pyszne! 

kromka chleba, pomidorki koktajlowe, grzanka z pomidorem, pomidor, grzanki do zupy


Jak zrobić grzanki z pomidorami?


Wiejski chleb pokroiłam na niezbyt cienkie kromki. W przepisie podałam 4 sztuki, ale możecie zrobić ich więcej, bo są bardzo smaczne. Chleb rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220st. C. Piekłam kilka minut aż lekko się zrumieniły.

Umyte pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki. Obrany czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki masła. Na gorący tłuszcz wrzuciła kawałki pomidorów i smażyłam na ostrym ogniu przez kilka chwil aż zmiękły i odparował nadmiar soków. Dorzuciłam czosnek, dodałam trochę soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowane pomidory nałożyłam na grzanki z chleba, posypałam posiekaną natką pietruszki i podałam jako dodatek do zupy brokułowo-serowej.

zupa krem, zupa z brokula i sera, ser zolty, domowy obiad, miska zupy

7 komentarzy:

  1. bardzo fajna zupa; lubię takie serowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie jest dietetyczna, ale batdzo smaczna i pożywna

      Usuń
  2. Grzanka aż mi zapachniała z monitora :D Koniecznie muszę wypróbować bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo smaczny dodatek do wielu zup, a i doskonale nadaje się też po prostu jako przekąska

      Usuń
  3. Polecam tę zupę. Jest pyszna.Charakteru dodaje ser Cheddar. Nie sądziłam że wyjdzie taka dobra. Grzanki zrobiłam z chleba,masła i czosnku bo nie miałam pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że gatunek sera ma tu duże znaczenie. Cieszę się, że zupa smakuje 😊

      Usuń
  4. No to ja przygotuje taka zupę na niedzielę.Będę miała gości,zatem w sam raz coś innego :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger