wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 23 sierpnia 2011

Cukiniowe niteczki z boczkiem i gorgonzolą

Już Wam pokazywałam danie z podobnymi nitkami - przy okazji  Cukiniowego makaronu bez makaronu. Bardzo podoba mi się tego typu krojenie warzyw przy pomocy sprytnej obieraczki. Tym razem postanowiłam warzywo połączyć z boczkiem i serem.


składniki na 2 porcje
:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka razem ze długim, grubym szczypiorkiem
  • 5 plasterków chudego boczku wędzonego, nie parzonego
  • 1 łyżeczka oliwy z chili
  • ok. 100 ml białego wina, wytrawne albo półwytrawne
  • ok. 50 g gorgonzoli

sposób przygotowania
: Cukinia powinna być niezbyt duża, ale długa. Umyłam ją i odcięłam końcówki. Przy pomocy specjalnej obieraczki z dodatkowymi ząbkami ścinałam cienkie paseczki wzdłuż, obracając warzywo - został sam miękkawy środek. Paseczków było objętościowo ok. 3 - 4 szklanek.

Boczek pokroiłam na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam boczek i smażyłam aż ładnie się zrumienił. Dorzuciłam pokrojoną dość grubo dymkę i posiekany czosnek, wymieszałam. Po chwili dodałam cukiniowe nitki. Oprószyłam całość pieprzem ziołowym i chlupnęłam nieco wina prosto z butelki. Smażyłam na ostrym ogniu zaledwie kilka chwil bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Dorzuciłam pokrojony w kosteczkę ser i smażyłam jeszcze tylko tyle żeby się rozpuścił pod wpływem temperatury i w połączeniu z winem stworzył pyszny sos. Nie dodawałam soli bo ser i boczek nadały potrawie wystarczająco dużo słoności.

Wyłożyłam na talerze i posypałam posiekanym szczypiorem. To niesamowite jak sposób pokrojenia składników, czy choćby jednego z nich, wpływa na smak dania. Ta niby zwykła cukinia z boczkiem smakowała i wyglądała całkiem wykwintnie :-)

14 komentarzy:

  1. Fajne danie i kolorowe :) Tylko ze słyszałam że boczku nie wrzuca sie na oliwę czy na olej bo on sam w sobie ma tłuszcz i nie wazne czy chudy czy tłusty ? to prawda ???

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! :) nie wpadłabym na to :) prezentuje się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie się też podoba taki sposób krojenia warzyw do potraw. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. evita, teoretycznie tak, ale po pierwsze ten był bardzo chudy nie nie miała się właściwie co wytapiać a poza tym smażyłam na teflonowej a niedobrze ponoć wrzucać na zupełnie suchą - i tak źle i tak niedobrze....

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo atrakcyjnie. I pewnie było bardzo smaczne, wszystkie składniki do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzcinowisko, wywalaj :-)
    Shinju, polecam bo pyszne było!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie, ja też bez boczku poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pysznosci. sliczne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  9. A moglabys zalaczyc jakiegos linka do tego urzadzenia do krojenia? Zawsze podobaly mi sie takie rowne paseczki z wrzyw, ale zawsze kroje je recznie. Takim urzadzeniem pewnie wygodniej, bo paseczki sa bardziej rowne.

    OdpowiedzUsuń
  10. w sieci znalazłam zdjęcie bardzo podobnej obieraczki jak moja http://galeria.tipy.pl/10283,66633,zdjecie-pocieta-w-dlugie-cienkie-paseczki-cukinia-obieraczka-z-zabkami.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha,wstążki z cukinii robiłam kiedyś z makaronem, Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...